Rólam...
 
A honlap célja, hogy bemutassa a Baranyai-dombság természetföldrajzi és kulturális értékeit. A honlap elsősorban a gyalogos és kerékpáros túrázók számára nyújt információt, de jól használható azok körében is, akik a tájegység egy-egy nevezetes pontját szeretnék felkeresni.
 
A honlapon szereplő képek szerzői jogvédelem alatt állnak, azok felhasználása a szerző írásos engedélye nélkül tilos!!!
 
A Baranyai-dombvidék turisztikailag 2010-ig még feltáratlan volt a megyében. Az első turistautakat 2010 tavaszán alakítottuk ki Máriakéménd térségében. Még ebben az évben összekötöttük a máriakéméndi turistautakat a Geresdi-dombsággal, így a Fekedről induló zöld sáv jelzést egészen Máriakéméndig vezettük. Ezzel létrejött egy egységes Baranyai Zöldtúra. 2011-ben tovább folytatódott a turistautak kialakítása, így a Véménden véget érő sárga sáv jelzés került meghosszabbításra, egészen Kátolyig. A térségben, több leágazás és összekötő gyalogtúra útvonal készült még el, így mára már 156,3 km hosszúságban vezetnek jelzett utak a Baranyai-dombságban.
 
Ahhoz, hogy a túrázás meghonosodjon a térségben, több településsel és civil szervezettel összefogva társadalmi munkában jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Önkénteseink segítségével új forrásokat építettünk és több régi romos, elhanyagolt forrást hoztunk rendbe. Erdei pihenőhelyeket, szalonnasütőhelyeket alakítottunk ki, és a turistautak főbb csomópontjaiba útjelző oszlopokat állítottunk. Feltártuk a Máriakéménd közelében álló, 700 éves vár romjait, és megközelíthetővé tettük a Vár-hegyen található kővár maradványait. A várhoz egy 270 fokból álló falépcsősort építettünk, hogy megkönnyítsük a vár fokáig a feljutást. Ezzel létrehoztuk Baranya megyében a leghosszabb fa lépcsősort, mely erdei kirándulóhelyen létesült.
 
A terület folyamatos gondozást igényel. A turistautak jelzéseit 4-5 évente fel kell újítani. A turistautakat évente ellenőrizni és karbantartani kell. Az útra fák dőlhetnek, a magas fű vagy csalán járhatatlanná teheti az út bejárását. Lehetőségeinkhez képest évente több alkalommal végzünk fűkaszálást, úttisztítást, melyben a helyi vadásztársaságok is segítségünkre vannak. Ennek ellenére időszakosan előfordulhatnak a területen olyan szakaszok, melyek nehezen járhatók a növényzet felnövekvése vagy a mezőgazdasági területek veteményei miatt. A terület sajátosságai miatt hóolvadás vagy sok csapadékhullás után egyes útszakaszok sárossá válhatnak, ezért ilyenkor célszerűbb a túrát elhalasztani és szárazabb időszakot választani.
 
Célunk, hogy minél több önkormányzat, civil szervezetet és vállalkozó segítse munkánkat mind anyagi, mind a terepen történő munkavégzésben. Munkánk eredményét a közösség érdekében végezzük, célunk, hogy minél többen ismerjék fel és el a természetjárás fontosságát. A természetjárás sport és hasznos időtöltés is egyben.
 
 
ELÉRHETŐSÉG:

Biki Endre Gábor, egyéni vállalkozó
(aranybakancs díjas természetjáró, forrásépítő, bronzjelvényes túravezető, író és könyvkiadó)
Telefonszám: 06-30-452-4579
 
Vállalkozásom hat lábon áll, így könyv írással, könyv kiadással, forrásépítéssel, turistaútfestéssel, túravezetéssel valamint ajándéktárgy kereskedéssel is foglalkozom, ezen kívül a Pécsi Egyházmegyénél látom el a máriakéméndi kegyhely teendőit.