Kedves Természetbarátok!

A honlap célja, hogy bemutassa a Baranyai-dombság természetföldrajzi és kulturális értékeit. A honlap elsősorban a gyalogos és kerékpáros túrázók számára nyújt információt, de jól használható azok körében is, akik a tájegység egy-egy nevezetes pontját szeretnék felkeresni.
 
A Baranyai-dombvidék turisztikailag 2010-ig még feltáratlan volt a megyében. Az első turistautakat 2010 tavaszán alakítottuk ki Máriakéménd térségében. Még ebben az évben összekötöttük a máriakéméndi turistautakat a Geresdi-dombsággal, így a Fekedről induló zöld sáv jelzést egészen Máriakéméndig vezettük. Ezzel létrejött egy egységes Baranyai Zöldtúra. 2011-ben tovább folytatódott a turistautak kialakítása, így a Véménden véget érő sárga sáv jelzés került meghosszabbításra, egészen Kátolyig. A térségben, több leágazás és összekötő gyalogtúra útvonal készült még el, így mára már 155 km hosszúságban vezetnek jelzett utak a Baranyai-dombságban.
 
 
Ahhoz, hogy a túrázás meghonosodjon a térségben, több településsel és civil szervezettel összefogva társadalmi munkában jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Önkénteseink segítségével új forrásokat építettünk és több régi romos, elhanyagolt forrást hoztunk rendbe. Erdei pihenőhelyeket, szalonnasütőhelyeket alakítottunk ki, és a turistautak főbb csomópontjaiba útjelző oszlopokat állítottunk. Feltártuk a Máriakéménd közelében álló, 700 éves vár romjait, és megközelíthetővé tettük a Vár-hegyen található kővár maradványait. A várhoz egy 270 fokból álló falépcsősort építettünk, hogy megkönnyítsük a vár fokáig a feljutást. Ezzel létrehoztuk Baranya megyében a leghosszabb fa lépcsősort, mely erdei kirándulóhelyen létesült.
 
A terület folyamatos gondozást igényel. A turistautak jelzéseit 4-5 évente fel kell újítani. A turistautakat évente ellenőrizni és karbantartani kell. Az útra fák dőlhetnek, a magas fű vagy csalán járhatatlanná teheti az út bejárását. Lehetőségeinkhez képest évente több alkalommal végzünk fűkaszálást, úttisztítást, melyben a helyi vadásztársaságok is segítségünkre vannak. Ennek ellenére időszakosan előfordulhatnak a területen olyan szakaszok, melyek nehezen járhatók a növényzet felnövekvése vagy a mezőgazdasági területek veteményei miatt. A terület sajátosságai miatt hóolvadás vagy sok csapadékhullás után egyes útszakaszok sárossá válhatnak, ezért ilyenkor célszerűbb a túrát elhalasztani és szárazabb időszakot választani.
 
Célunk, hogy minél több önkormányzat, civil szervezetet és vállalkozó segítse munkánkat mind anyagi, mind a terepen történő munkavégzésben. Munkánk eredményét a közösség érdekében végezzük, célunk, hogy minél többen ismerjék fel és el a természetjárás fontosságát. A természetjárás sport és hasznos időtöltés is egyben.
 
 
A túrákhoz és a természetben való kalandozásokhoz szép időt és jó társaságot kíván:
 
Biki Endre Gábor, a honlap szerkesztője
 
 
ELÉRHETŐSÉG:

Biki Endre Gábor (Mecsek Egyesület Természetjáró Osztály elnöke, forrásépítő, bronzjelvényes túravezető)
 
Telefonszám: +36-30-452-4579
 
 
Igény esetén vállalunk túravezetést csoportoknak, szakosztályoknak, cégeknek vagy baráti társaságoknak. A túrákat az elképzeléseknek megfelelően alakítjuk ki. Lehetőség van gyalogos, kerékpáros vagy extrém kalandtúrákra is vízmosásos kevésbé felfedezett völgyekben. Vállalunk a túrákon pincelátogatást, borkóstolást vagy szalonnasütést. Túráinkon bemutatjuk a térség kiépített forrásait, kápolnáit, templomait, képoszlopait, keresztjeit és egyéb nevezetes helyeit, illetve a települések látnivalóit (pl. tájházait, múzeumait.)

Kérem forduljanak hozzám bizalommal, és a lehetőségeinkhez mérten megtervezzük programjaikat, túráikat.

Kérjük, hogy amennyiben túrái során rongálást vagy a turistajelzések hiányosságait tapasztalja, azt jelezze a fenti elérhetőségeken. Szívesen vesszük és igény szerint megjelenítjük a honlapon a Baranyai-dombságról küldött fotókat vagy élménybeszámolókat.
 
A képek és a tartalom szerzői jogvédelem alatt állnak. Az itt megjelenített anyagok csak a szerző engedélyével jelentethetők meg máshol.