Munkáink a Baranyai-dombság területén

 

Tevékenységünket a Baranyai-dombságban 2010-ben kezdtük meg. Első feladatunk a turistaúthálózat kialakítása volt, majd ezt követte a turistautakon található infrastruktúra kiépítése, illetve a meglévő objektumok felújítása. A Baranyai-dombság területe igen nagy. Nagyobb, mint a teljes Mecsek-hegység. Ezen a területen munkálkodunk és állítjuk helyre a múlt értékeit, és alkotunk új, a mai igényeknek megfelelő létesítményeket. Célunk elsősorban az, hogy a turistaútjainkon található létesítményeket (forrásokat, szalonnasütő- és pihenőhelyeket, esőbeállókat, kereszteket, képoszlopokat, kápolnákat, és egyéb tárgyi emlékeket) újítsuk fel, mert ezeken az útvonalakon rendszeresen járnak a kirándulók, túrázók, és mi is gyakran hozunk csoportokat a területre. Az elmúlt években már nagyon sok mindent felújítottunk és hoztunk létre, így következzen most ezeknek a rövid ismertetése.

Erdei-pihenőhelyek: teljesen megújítottuk a máriakéméndi Törökvári-pihenőhelyet, ahol lecseréltük az összes elöregedett erdei bútort, és új esőbeállót építettünk. A közeli Vár-hegyre 270 lépcsőfokból álló falépcsősort építettünk, hogy megközelíthetővé váljanak a 13. századi kővár alapfalai a Remete-lyukkal. A vár helyét kitisztítottuk és emléktáblát is elhelyeztünk. Új pihenőhelyet hoztunk létre a Vályús-forrásnál, az egykori vadászház helyén. Kulturált pihenőhely létesült így, a korábban romokkal és szeméttel teli vadászház helyén.

Forrásépítések, forrásfelújítások: Mária-forrás, Vályús-forrás, Lankás-forrás, Templom-forrás, István-kút, Liptódi-csorgó.

Útjelző oszlopok és táblák: a területre több, mint 80 db útjelző tábla került faoszlopra kihelyezve, mely az erdei utak csomópontjában tájékoztatja a túrázókat a helyes útirányról.

Térképes információs tablók: eddig 3 db ilyen nagyméretű tabló került kihelyezésre, mely a Baranyai-dombság turistaútjait ábrázolja.

Vallási emlékek: kívül és belül is felújítottuk a kisnyárádi Keresztelő Szent János-kápolnát, ami évtizedes elhanyagoltságából született újjá. Újjáépítettük a máriakéméndi kőkereszteket (Héhwald-kereszt, Fűrész-kereszt, Schleicher-kereszt, Nyomjai-kereszt. Ruzsek-kereszt) is, melyek korabeli történeteit kis tablókon örökítettük meg. A keresztekhez padokat is készítettünk, hogy aki erre jár az megpihenhessen. Felújítottuk és eredeti állapotában újra az eredeti helyén állítottuk fel a Margaréta szobrot (Antiocheiai Szent Margit szobra). Több képoszlopot (Katolebergi-képoszlop, Szent Apollónia-képoszlop, Molnár-hegyi Mária-képoszlop) is újjáépítettünk, melyek vidékünkön kifejezetten a Baranyai-dombságra jellemzők.

Környezetvédelem: rendszeresen gyűjtjük az eldobált hulladékot és szemetet a turistaútjaink mellett és azok közelében. A Templom-forrásnál felszámoltunk egy illegális hulladéklerakót is, ahonnan 32 zsák szemetet szállíttatunk el.