Munkáink a Baranyai-dombság területén

Tevékenységünket a Baranyai-dombságban 2010-ben kezdtük meg. Első feladatunk a turistaúthálózat kialakítása volt, majd ezt követte a turistautakon található infrastruktúra kiépítése, illetve a meglévő objektumok felújítása. A Baranyai-dombság területe igen nagy. Nagyobb, mint a teljes Mecsek-hegység. Ezen a területen munkálkodunk és állítjuk helyre a múlt értékeit, és alkotunk új, a mai igényeknek megfelelő létesítményeket. Célunk elsősorban az, hogy a turistaútjainkon található létesítményeket (forrásokat, szalonnasütő- és pihenőhelyeket, esőbeállókat, kereszteket, képoszlopokat, kápolnákat, és egyéb tárgyi emlékeket) újítsuk fel, mert ezeken az útvonalakon rendszeresen járnak a kirándulók, túrázók, és mi is gyakran hozunk csoportokat a területre. Az elmúlt években már nagyon sok mindent felújítottunk és hoztunk létre, így következzen most ezeknek a rövid ismertetése.

Forrásépítések, forrásfelújítások: Mária-forrás (Maráza), Vályús-forrás, Lankás-forrás, Templom-forrás (Máriakéménd), István-kút (Liptód).

Erdei-pihenőhelyek: teljesen megújítottuk a máriakéméndi Törökvári-pihenőhelyet, ahol lecseréltük az összes elöregedett erdei bútort, és új esőbeállót építettünk. A közeli Vár-hegyre 270 lépcsőfokból álló falépcsősort építettünk, hogy megközelíthetővé váljanak a 13. századi kővár alapfalai a Remete-lyukkal. A vár helyét kitisztítottuk és emléktáblát is elhelyeztünk. Új pihenőhelyet hoztunk létre a Vályús-forrásnál, az egykori vadászház helyén. Kulturált pihenőhely létesült így, a korábban romokkal és szeméttel teli vadászház helyén.

Útjelző oszlopok és táblák: a területre több, mint 80 db útjelző tábla került faoszlopra kihelyezve, mely az erdei utak csomópontjában tájékoztatja a túrázókat a helyes útirányról.

Kilátó: A Geresdlaki Önkormányzat pályázat útján új kilátót épített a terület legmagasabb pontján, a 301 m magas Geresd-tetőn, Kisgeresd közelében. A munkát szakmai javaslatokkal segítettük.

Térképes információs tablók: eddig 3 db ilyen nagyméretű tabló került kihelyezésre, mely a Baranyai-dombság turistaútjait ábrázolja.

Vallási emlékek: kívül és belül is felújítottuk a kisnyárádi Keresztelő Szent János-kápolnát, ami évtizedes elhanyagoltságából született újjá. Újjáépítettük a máriakéméndi kőkereszteket (Héhwald-kereszt, Fűrész-kereszt, Schleicher-kereszt, Nyomjai-kereszt) is, melyek korabeli történeteit kis tablókon örökítettük meg. A keresztekhez padokat is készítettünk, hogy aki erre jár az megpihenhessen. Felújítottuk és eredeti állapotában újra az eredeti helyén állítottuk fel a Margaréta szobrot (Antiocheiai Szent Margit szobra).

Környezetvédelem: rendszeresen gyűjtjük az eldobált hulladékot és szemetet a turistaútjaink mellett és azok közelében. A Templom-forrásnál felszámoltunk egy illegális hulladéklerakót is, ahonnan 32 zsák szemetet szállíttatunk el.

Munkáinkat ingyen, társadalmi munkában, önkéntesek és helyi lakosok bevonásával végezzük. Erdei munkáink gyakran közös főzéssel, bográcsozással vagy szalonnasütéssel zárulnak. Mert ez nemcsak munka, hanem egy jó szórakozás is. Aki eljön hozzánk segíteni, az megérdemli, hogy lehetőségeinkhez mérten vendégül lássuk. Az alábbiakban néhány képpel mutatjuk be a Mecsek Egyesület munkáit.

 

Forrás foglalómedencéje

Forrás ülepítőmedencéje lezárva

Épül a forrás falazata

Anyagmozgatás forrásépítésnél

Forrásfeltárás

Gyerekek segítenek a forrásépítésben

Épül a forrás új falazata

Elkészült homlokfal

Vízelvezetés

Forrásmedence tisztítása

Kőművesmunka

Új forrás épült a régi helyett

Baranya megye leghosszabb erdei lépcsősorát építettük meg

Asztalosmunka

Elbontjuk a régi elkorhadt asztalokat

Új erdei bútorok készülnek

Megújult pihenőhely a Török-váron

Új erdei pihenő a Vályús-forrásnál

Új esőbeálló a Törökvári-pihenőhelyen

Jelzésfestő csoport tagjai

Jelzésfestés mesterfokon

Az elkészült új turistajelzés

Útjelzők festés után

Tabló állvány

Információs tabló

Földmunka

Útjelző felállítása

Új útjelző Váralján

Új kilátó a Geresd-tetőn

Felújítás alatt a Keresztelő Szent János-kápolna

Megújult a kisnyárádi kápolna

A kápolna belül

Kőkereszt felújítás

A megújult feszület

Szobor felállványozása és szállítása

Régi-új helyén a Margaréta, előtte a dolgozók

Tisztába tesszük környezetünket

A munka jól megérdemelt jutalma a finom ebéd