Főoldal » 2013 » Február » 25 » 2013. 02. 25. INTERJÚ DR. LAKATOSNÉ NOVOTNY SAROLTÁVAL
0:08 AM
2013. 02. 25. INTERJÚ DR. LAKATOSNÉ NOVOTNY SAROLTÁVAL


Dr. Lakatosné Novotny Saroltával, kiváló természetjáróval, aranyjelvényes túravezetővel beszélgetünk a természetjárásról, aki 1985-től 2011-ig volt a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség titkára.

 

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába? Hány éve túrázol rendszeresen?
Már édesapámmal is kirándultunk, ő a Szuadó-völgyet szerette nagyon. Majd a bátyámmal, később a családdal. De ezek még nem voltak gyakoriak, évenként négyszer-ötször. A 80-as években családi körülményeim változtak, (a gyerekek felnőttek, a férjem elment), ekkor kezdtem el rendszeresen túrázni, minden hétvégén mentem. Nagyon megnyugtatott. Először a nyílt túrákra, később szakosztályi szinten, (Pécsi Terv, Arany Horda és Mecseki Kóborlók), legtöbbször én szerveztem.

- Melyik területeken vezettél túrákat elsősorban és melyik a kedvenc helyed? Mit mondanál el a Zselicről?
A nyílt túrákat igyekeztem eddig kevésbé járt helyekre vezetni. A kedvenc helyem a Mecsekben a Jakab-hegy. Nagyon szeretem a Zselicet is, szép dombvonulatok, messzi kilátás. A Dél-Zselic turistája pontjait kerestük fel például. Gyakran vezettem oda túrát.


- Túráid, túravezetéseid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Legszebb emlékem, amikor az Arany Horda szakosztállyal az Országos Kéktúrát jártuk, sátorral, hátizsákkal. Nyáron egy hétig ezt teljesítettük, ősszel pedig valamelyik hegyvidékre utaztunk, kulcsosházban laktunk és bejártuk a környéket. Nagyon szerettem teljesítménytúrákat is, nagyon sok felé mentem, elsősorban a Dunántúlon és Budapest környékén. Külföldön keveset voltam: Magas Tátra, Szlovák Paradicsom, és Erdélyben a Paring-hegység és a Retyezát, voltak azok a helyek, ahol egy-egy hetet töltöttem. Sajnos, most már 5-6 km-nél nem tudok többet menni.

 

- Mostanság sok falujáró túrát vezetsz a túrázók és kirándulók nagy örömére. Hogy kerültél a Baranyai-dombság vidékére?

Először is, hogyan lettem falujáró? Különböző túramozgalmakat teljesítettünk barátnőimmel (mindegyik már hetven éven felül van). Somogyi várak, Tolnai várak, Somogy megye Turistája és végül a Szent Márton túrája. Ezeknél falukban kellett bélyegeznünk. Nagyon szép és érdekes helyeken jártunk, így rákaptunk a falujárásra. Amikor én vezetem az embereket, nem akarok olyan helyre menni, (vagy csak ritkán), ahol a gyalogtúrák során már voltak. Szívesen mennék Somogy megyébe (pl. Somogyvár, Somogyfajsz stb.), de túl messze van, és akinek még fizetni kell a menetjegyet, drága lenne. Kizárásos alapon marad a Baranyai-dombság. Meg Te is küldesz minden évben ajánlatot, hogy hol mit érdemes megnézni.

 

- Nehéz megszervezni egy falujáró túrát? Mire kell a legjobban odafigyelni?
Elég sok munka van ezeknek a túráknak a megszervezésénél. Miután megnéztük az interneten, egy héttel előbb elmegyünk. Megkeressük a polgármestert, megkérdezzük, mit érdemes megnézni, kinél van a kulcs, van-e könyve a falu történetéről. (Hát persze, nem mindenhol rendes a polgármester, vagy nincs is ott.) Mindent megnézünk, mi hol van. Akkor jó, ha találunk egy olyan helybelit, akit érdekel a falu múltja és jelene, így személyes dolgokat is tud mesélni. (Pl. Magyarszéken Hering János).  De ez nem mindig sikerül, akkor én készülök fel. Utána már egy nappal előbb felhívom az illetékeseket, hogy ne felejtsék el, hogy jövünk.  Fő problémám, hogy vajon hányan jönnek, kell-e különbusz, hány embert jelentsek be.


Mi az, amit elmondanál még a megyei természetjárásról?

Erről inkább nem mondok semmit. Nem tetszenek a most behozott újítások.


Köszönöm szépen az interjút. Kívánok neked jó erőt és egészséget, hogy még sokáig lehess túrázó és túravezető.

 

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor

 

Pécs, 2013. február 24.
Megtekintések száma: 1101 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: