Főoldal » 2013 » Március » 12 » 2013. 03. 12. INTERJÚ FEKETÉNÉ MÓRÓ ERZSÉBETTEL
8:22 PM
2013. 03. 12. INTERJÚ FEKETÉNÉ MÓRÓ ERZSÉBETTEL

 
Feketéné Móró Erzsébettel beszélgetek, aki a Hétdomb Természetbarát Egyesület aktív tagja. Megszerezte a Rockenbauer Pál Országos Kéktúra és a Dél-dunántúli Kéktúra jelvényét, számtalan túra mozgalmat teljesített. 2007-ben megyei elismerést kapott, 2008-ban érdemes túrázó lett, 2010-ben nyerte el a Nemzeti Kincseink Kupa mozgalom első fokozatát, és 2012-ben az országból elsőként vehette át a II. fokozatának serlegét.
 
Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?
 
Édesapám a TTE lelkes turistája volt, vezetőségi tagja is volt. Így a családdal gyakran túráztunk. A Leőwey Klára Gimnáziumban az első év végén a jó közösségi munkámért jutalmul vittek el a természetjárók nyári bükki táborába. A következő évtől már aktív tag, „főturista” lettem. Ekkor kezdtem el a Kék-túrát is.
 
Hány éve túrázol rendszeresen?
 
Aktív dolgozóként, 3 gyermekes anyaként nem volt módom a rendszeres túrázásra, 2004-től a nyugdíjazásom óta járom újra az erdőt.
 
Melyik területeken vezettél túrákat elsősorban és melyik a kedvenc helyed? Mit mondanál el a komlói túrázásról?
 
A Közép- és Keleti-Mecsek tájait ismerem a legjobban, a Hidasi-völgy és Óbányai-völgy a kedvenc helyeim. Komlót körülölelik az erdők, bármerre indulunk el, nagyon szép helyeket érinthetünk. Az egyesületünk gyakori és ingyenes nyílt túrákat hirdet, sajnos a komlóiak nem használják ki a nagyszerű lehetőségeket. Akik rendszeresen járnak velünk, azok jól érzik magukat a természetben és a közösségben.
 
Túráid, túravezetéseid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?
 
A túráimon rendszeresen fényképezek, az élményeket igyekszem megörökíteni. Ezeket a képeket az egyesület honlapján közzé is teszem. 2013. április 16-án az egyesület 15 éves évfordulójára egy kiállítást szervezünk, erre a pályázatra is nevezem a fotóimat. Az Örökségünk sorozatban vetítek összeállításokat túrákról, táborokról, túramozgalmakról. A Mecsek túramozgalmait teljesítettem elsőként, hogy legyen áttekintésem a Mecsek nevezetességeiről. Befejeztem az Országos Kék-túrát, teljesítettem a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék-túrát, a Dél-dunántúli Piros-túrát. A Várak Magyarországon túramozgalomban több mint 200 várat kerestem fel, a férjemmel végiglátogattuk az ország mondhatni összes középkori templomát, több mint száz templomromot, pálos templomokat, szentkutakat, zsidó emlékhelyeket, a protestáns prédikátorok emlékhelyeit, 1180 különböző 1848-as emlékhelyet, Rákóczi-, Mátyás király-, Bocskai-emlékhelyeket, hogy a kisebb túramozgalmakat ne is említsem.
 
Az utóbbi években a Baranyai-dombság területére is gyakran ellátogattál. Az utóbbi három évben szinte mindegyik túrán részt vettél, ami erre a tájegységre vezetett. Mik a tapasztalataid és benyomásod erről a vidékről?
 
A Baranyai-dombság is nagyon sok szépséget tartogat az idelátogatónak. Ezt a tájat is meg akartam ismerni. Számomra szinte megható volt az a lokálpatriotizmus, ahogy az itt élő emberek szeretik, ápolják, óvják értékeiket. Az ő gondoskodásuk, munkájuk a kevésbé látványos összképet is javítják, fontossá teszik a látnivalókat. Ez a táj is a mienk, fontos megismerni és szeretni.
 
Ha jól tudom te voltál az, aki elsőként teljesítette a Baranyai-dombság turistája elnevezésű túramozgalmat. Nehéz volt teljesíteni a kitűzött pontokat?
 
A Baranyai-dombság turistája túramozgalmat nem volt nehéz teljesíteni, mert Biki Endre rendszeresen vezetett túrákat az érintendő pontokhoz. Meglepő, hogy milyen változatos a táj. Feltétlenül ajánlom a túramozgalom állomásainak a végigjárását.
 
Mi az, amit elmondanál még a megyei természetjárásról?
 
A megyei természetjárás gazdag programokat kínál, a jó honlap is segíti a turistákat, valóban válogatni lehet a remek lehetőségekből. Ki-ki a maga erőnlétének megfelelően éljen ezekkel, és a munkájával is vegyen részt a feladatokból! Jó túrázást kívánok az olvasónak szeretettel: Feketéné Móró Erzsébet
 
Köszönöm az interjút. Kívánok jó erőt és egészséget, hogy minél több túrán és rendezvényen részt vehess. Várunk mindig szeretettel túráinkon is és a Baranyai-dombságban is.
 
 
Az interjút készítette: Biki Endre Gábor
Megtekintések száma: 1119 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: