Főoldal » 2013 » Március » 19 » 2013. 03. 19. INTERJÚ GYÖRGYNÉ NAGY MARCELLÁVAL
2:55 AM
2013. 03. 19. INTERJÚ GYÖRGYNÉ NAGY MARCELLÁVAL


Györgyné Nagy Marcellával beszélgetek a túrázásról, természetjárásról. Több mint tíz éve ő is ezt az életformát választotta az egészség megőrzéséért, no meg persze a kalandokért és a jó társaságért.

 

Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

 

2002 őszén a munkahelyemre érkezett egy levél, amelyben túrára hívtak bennünket a Pécs Postás SE nevében Máté Rita és Jankovich Béla. Mivel a gyerekekkel már túrázgattunk a nyaralások alkalmával, a férjemmel úgy döntöttünk, hogy részt veszünk ezen a 3 napos kőszegi kiránduláson. Nagyon jól éreztük magunkat a csodaszép természetben és a jó társaságban. Ennek volt következménye, hogy a meghirdetett túrákra, ha tudtunk elmentünk. Nagyon sok jó emberrel ismerkedtünk meg és barátságok születtek.

 

Hány éve túrázol rendszeresen? Tartozol valamilyen egyesülethez?


Több mint 10 éve túrázunk rendszeresen és a Pécs Postás SE tagjai vagyunk. Időközben a postás kerékpáros csapathoz is csatlakoztunk. 3 éve a Pécsi Túrakerékpáros Klub létszámát növeljük.


Túráid között biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?


Nagyon sok szép helyen jártunk. Nem tudnék kiemelni egyet sem, mivel mindegyik túrának megvan a maga szépsége. Voltunk Erdélyben, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Horvátországban és itthon is sokat túráztunk  de nagy boldogsággal tölt el az is, ha a Mecsek szépségeit nézzük meg a kedves túratársaimmal. Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy milyen csodálatos kirándulásokat lehet tenni itt a közelünkben, a Mecsekben.

 

Az utóbbi években a Baranyai-dombság területén is gyakran részt vettél a túrákon, hiszen lakóhelyedhez közel esik ez a vidék. Mik a tapasztalataid és benyomásod az új turistautakról? Melyik a kedvenc helyed a Baranyai-dombságban?


Nagyon örülök, hogy a Baranyai dombság területén is túrázhatunk. A jelzések segítenek a tájékozódásban és a térkép is nagy szolgálatot tehet, ha nem túravezetővel járjuk a vidéket. A Török-vár a szívem csücske és már több társamat is elvittem erre a jó kis helyre. Biztos azért kedvelem ezt a helyet, mert nagyon jó élményem volt itt az egyik túránk alkalmával. A helyiek nagyon kedvesen, énekszóval, muzsikával fogadtak egy elég fárasztó gyaloglás végén.

 

Úgy tudom kerékpáros túrákat is szoktál szervezni, hiszen egyre népszerűbb a kerékpározás is. Merre vezetnek ezek a bringatúrák?


A kerékpározást is nagyon megszerettem. Ezt  az egyik kedves túratársamnak, Farkas Katinak köszönhetem, mondhatni megfertőzött a bicajozás szeretetével. Sok szép túrát szervezett az ország minden területére. Próbálom én is továbbadni ezt az élményt azzal, hogy idén a 4 alkalommal rendezzük meg a „Bringára Fel” kerékpár túrát. Bólyból eltekerünk Villányig a kerékpátúton és visszajövünk Bólyba. Utána egy jó hangulatú beszélgetés és zsíroskenyerezés közben kisorsoljuk a helyi vállalkozók által felajánlott tombolanyereményeket. Nagyon örülök neki, hogy egyre többen tartanak velünk. Ezen kívül van egy kis csapatunk akikkel tavasztól őszig minden héten bicajjal felfedezzük a környékünket. Nyáron pedig 4-5 napos túrára indulunk.

 

Mi az, amit elmondanál még a természetjárásról?


Sajnos a fiatalok körében nem nagyon népszerű a természetjárás. Jó lenne megszerettetni velük ezt a nagyon szép és hasznos időtöltést.

 

Köszönöm az interjút. További jó túrákat és kellemes bringázást kívánok.

 

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor


Megtekintések száma: 1050 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: