Főoldal » 2013 » November » 22 » 2013. 11. 21. INTERJÚ BAUMGȀRTNER NORBERTTEL
3:03 AM
2013. 11. 21. INTERJÚ BAUMGȀRTNER NORBERTTEL


Baumgärtner Norberttel beszélgetek, aki rendszeresen túrázik, és immár tagja a Mecsek Egyesületnek is. Túrái mellett részt vesz a technikai munkákban is, nevéhez fűződik a véméndi dömörkapui turistaút kivitelezése is.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába, hány éve túrázol rendszeresen?

Nem áll távol tőlem a természet, mivel eredeti szakmám erdész volt. Igazán rendszeresen túrázni kb. 5-6 éve kezdtem el, köszönhetően annak, hogy családommal elkezdtünk GeoCachinget (talán kincskeresésnek nevezném) játszani. Nagyon sok érdekes helyre kirándultunk el, ahová a ládák megtalálásának izgalmán kívül a természet szépsége, vagy valamilyen érdekes látnivaló vonzott.

Megtisztelésnek érzem, hogy a Véméndi Általános Iskola évről-évre meghív néhány napra a felsősöknek szervezett erdei iskolába. Az erdei iskola néhány nap természetközeli táborozást jelent, mely idén a Zselicben került megrendezésre. Általában a túrázásról, táborozásról tartok a gyerekeknek előadást, melyet egy egész napos túra követ. Idén 26 km-t tettünk meg a vállalkozóbb szellemű gyerekekkel.  

- Ha jól tudom nemrég egy hosszabb „gyalogláson” is részt vettél. Mit mondanál el erről?

Az eredeti tervem az El Camino zarándokút végigjárása volt, de sajnos a megtételéhez szükséges időt nem tudtam biztosítani. Alternatív megoldásként választottam a Magyar Zarándokutat, melyet Máriagyűdről indulva Esztergomig tettem meg egyedül, gyalog. Egy napra csatlakozott hozzám a családom és néhány ismerős. Az út során sok érdekes emberrel ismerkedtem meg, és sokan tartottak engem is „érdekesnek” J. Volt, aki angolul érdeklődött (egy reggel, szakadó esőben, Kalocsán) honnan jövök, s merre tartok. Annyit beszélgettünk, hogy elkésett a munkahelyéről, de azóta is tartjuk egymással a kapcsolatot.

Hazaérkezve, az élménybeszámolóimat hallgatva több embernek támadt kedve zarándokút egy részének végigjárására, így – ha minden jól megy – jövőre néhányan elzarándokolunk Véméndről Kalocsára, ami kb. 160 km. 

Távlati terveim között a Mariazell – Csíksomlyó zarándokút szerepel, ami több mint 1000 km, és kb. 40 nap alatt járható végig.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

A legkedvesebb élményeim a zarándokút végigjárásához köthetők. Egész utam során kedves segítőkész emberekkel találkoztam, akiktől ha kértem egy üveg vizet hoztak hozzá gyümölcsöt, süteményt, vagy valami apróságot, és további jó utat kívántak. Számomra legkedvesebb azonban az volt, amikor egy nagyon meleg napon egy falusi kocsmából rám köszönt egy öreg bácsi, hogy ha nem sért meg innék-e vele egy pohár bort. Természetesen elfogadtam a szívélyes meghívást, majd egy órányi beszélgetés után folytattam utam a következő zarándokszállás felé.

- Három éve kezdődött meg a turistaút-hálózat kialakítása a Baranyai-dombságban. Előtte csak a Geresdi-dombságban voltak jelzett utak. Miért tartod fontosnak, hogy ezen a vidéken is legyenek jelzett utak?

Fontosnak tartom, hogy településünket minél több látogató keresse fel, minél több turista érkezzen hozzánk, hiszen így megmutathatjuk kultúránkat, természeti értékeinket. A Véméndre érkezőknek szállás-  ill. étkezési lehetőséget is tudunk biztosítani. Ugyanakkor a véméndi lakosság részére a turistautak által elérhetővé tesszük a környező településeket, érdekes erdei helyeket, ahová valószínűleg turistautak hiányában nem indulnának el.

- Egy új turistautat avattunk fel októberben Véménden. A turistaút megtervezése és kivitelezése neked, családodnak és a szorgalmas barátaidnak köszönhető. Mi adta az ötletet a megvalósításra, hogyan zajlott ez a munka?

Úgy 2 éve hallottam arról, hogy Csibi Gergelyné és családja, elkezdte rendbe hozni a Dömörkapun lévő elhanyagolt állapotú temetőt. Tavaly tavasszal ott járva, már nyoma sem volt az elvadult növényzetnek, gaznak, - nárciszok borították temetőt.

Akkor határoztam el, hogy ezt az érdekes, elfeledett helyet másoknak is meg kell mutatni. Először egy GeoCaching ládát helyeztem el a közelben, majd a pozitív visszajelzéseket követően gondoltam arra, hogy egy erre vezető turistaút lenne a legjobb megoldás. A Mecsek Egyesület segítségével megterveztük a turistaút útvonalát, majd lányommal Margarétával elkezdtük a jelzések felfestését. A nehéz fizikai munkát igénylő munkák során Tirnbach György segített, aki szinte minden alkalommal velünk volt; hárman voltunk egy csapat. Alkalmi segítőink is akadtak, volt, aki csak néhány órára, de annak is örültünk. Augusztustól az avatóig szinte minden hétvégén dolgoztunk valamennyit a turistaúton és azt gondolom minden ráfordított perc megérte, mert a Geresdi-dombság egy értékes szakaszát sikerül az úton végigjárva megismertetni az erre kirándulókkal.

Köszönöm az interjút. Kívánok további jó munkát az egyesületben és várunk túráinkon sok szeretettel.

 

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor

Megtekintések száma: 1197 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: