Főoldal » 2013 » November » 30 » 2013. 11. 30. RIPORT BREITENSTEIN FERENCCEL
7:48 PM
2013. 11. 30. RIPORT BREITENSTEIN FERENCCEL

Breitenstein Ferenccel, beszélgetek, aki a Hétdomb Természetbarát Egyesület aktív tagja és túravezetője. Évente több alkalommal vezet túrát a Baranyai-dombságban, hiszen neki szülőhazája ez a vidék.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

Úgy kezdődött, hogy ejtőernyős voltam a honvédségnél. Nagy távolságokra kidobtak bennünket és vissza kellett gyalogolni a bázisra, sokszor 30-40 kilométereket ismeretlen terepen.

- Hány éve túrázol rendszeresen?

12 éve túrázom a komlói HÉTDOMB TERMÉSZETBARÁT egyesületnél, a túrázás olyan mint a dohányzás ha az ember rászokik, kívánja a szervezete és nem tudja abbahagyni.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Decemberben -10˚C hidegben meztelenül átkelni a Zagyva folyón. Ezen kívül számomra minden ismeretlen útvonal bejárása új és új élményeket jelent.

- Mik a tapasztalataid és benyomásod a Baranyai-dombságról?

A Baranyai-dombság eddig méltatlanul egy fehér folt volt túraútvonalak tekintetében. Ez mára alaposan megváltozott, köszönhetően a Mecsek egyesületnek és Biki Endre kitartó munkájának.

- Bóly a központja ennek a térségnek. Egy nagyon szép rendezett és gondozott kisváros tárul a szemünk elé, ha ellátogatunk ide. Minek köszönhető ez a páratlan fejlődés és tisztaság?

A város jelenlegi állapota nagymértékben köszönhető az itt élő emberek szorgalmának és rendszeretetének. A helybeliek példát merítenek az előző nemzedékek tapasztalataiból, és a jövőt érintő döntések meghozatalánál is ezen szilárd alapokra építenek. Végül, de nem utolsó sorban a város fejlődése a városatyák kiváló munkáját dicséri.

- Mit mondanál el Máriakéméndről és az itt kialakított turistautakról, amiken elindulva eljuthatunk a távolabbi falvakba is megismerve az ott található rejtett értékeket?

Ez egy gyönyörű és vadregényes vidék adódóan abból, hogy ez a terület nem mindenhol alkalmas mezőgazdasági művelésre. Mindenkinek, aki még nem járt erre és nem ismeri szívből ajánlom. Nagyon szépek a turistautak, jók a jelzések ígérem a táj nem fog csalódást okozni.

Köszönöm az interjút. Kívánok további szép felfedezéseket és várunk mindig szeretettel túráinkon a Baranyai-dombságban.

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor


Megtekintések száma: 1041 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: