Főoldal » 2013 » December » 5 » 2013. 12. 05. INTERJÚ MARKESZ ISTVÁNNAL
11:48 PM
2013. 12. 05. INTERJÚ MARKESZ ISTVÁNNAL


Markesz Istvánnal beszélgetek, aki több vendégházat is üzemeltet Liptódon, és aktív tagja, túravezetője a Mecsek Egyesületnek. Rendszeresen részt vesz a technikai munkákban is, legyen az útjelző oszlop állítása vagy akár turistaútfestés.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába, hány éve túrázol?

Liptódon még gyerekként nagyon sok időt töltöttünk a barátaimmal a természetben, gyakran barangoltunk a környező erdőkben. Hivatalosan diákkoromban lettem természetjáró az ODK (Országjáró Diákok Köre) mozgalomnak voltam aktív tagja. 1983-ban a Zempléni-hegységben, Újhután mint ifjúsági túravezető sikeres vizsgát tettem. Elfoglaltságaim miatt ezután egy hosszabb szünet következett, majd a Baranyai-dombságban kiépült hálózatnak köszönhetően ismét aktív túrázó lettem.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Nagyon jó érzés, hogy újra túrákat vezethetek, és az érdeklődőknek megmutathatom környékünk kulturális és természeti értékeit. Minden túra kellemes emlék számomra, mindig új, értékes emberekkel ismerkedtem meg.

- Három éve kezdődött meg a turistaút-hálózat kialakítása a Baranyai-dombságban. Előtte csak a Geresdi-dombságban voltak jelzett utak. Miért tartod fontosnak, hogy ezen a vidéken is legyenek jelzett utak?

Eddig egy felfedezetlen vidék volt, pedig egy rendkívül színes földrajzi fekvésű terület. Apró falvas elrendezettsége, etnikai változatossága miatt gazdag és egyedi népi kultúrával rendelkezik. A jelzett turistaút-hálózat kiépülésével a távolabbról érkező turisták is megismerhetik ezeket az értékeket.

- Liptód fontos helyszíne a Baranyai-dombságnak. Itt fut össze a sárga és a zöldtúra. Mit mondanál el a faluról és az azt körülvevő természeti környezetről?

Központi fekvése miatt kedvező helyzetben van a falu. Nagyon jó kiindulópont a Baranyai-dombságban szervezett túráknak, mert innen egy nap alatt szinte mindenhova el lehet jutni.

A falu is számos látnivalót biztosít, mint pl.: a szépen felújított rk. templom, egyedi fafaragású stációival, a néprajzi kiállítás, az alkotók csarnoka jelenleg 23 helyi és környékbeli művész és kézműves alkotásaival. A falut körülvevő dombokról kitűnő panoráma nyílik szinte az egész Baranyai-dombságra illetve magára a településre. Teljesen egyedi a pincesort magába foglaló kékpohár túraútvonal.

- Több vendégházat is üzemeltetsz, melyben a család minden tagja részt vesz. Hogyan jött az ötlet, hogy ebben a kis faluban turistaszállót üzemeltess, hiszen korábban még turistaút sem vezetett erre.

Sok programot, projektnapot szerveztünk Baranya megyei iskoláknak, de a sok lehetőség miatt az egy nap mindig rövidnek bizonyult.

- Miért pont Jómadár Ifjúsági Szálló lett a neve?

A név a megcélzott vendégkörre utal. (Csak jómadarakat fogadunk.)

Köszönöm az interjút. Kívánok további jó munkát az egyesületben és várunk túráinkon, programjainkon sok szeretettel.

Köszönöm és én is kívánok erőt, sok új ötletet a tájegység turistaút-hálózatának fejlesztéséhez.

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor


Megtekintések száma: 1290 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Szuper lett!
István igazi jó ember!

Név *:
Email *:
Kód *: