Főoldal » 2014 » Február » 4 » 2014. 02. 04. INTERJÚ FÖLDESINÉ KÖVI ILDIKÓVAL
11:10 PM
2014. 02. 04. INTERJÚ FÖLDESINÉ KÖVI ILDIKÓVAL


Földesiné Kövi Ildikóval beszélgetek, aki a Mecsek Egyesület aktív tagjaként rendszeresen vezet túrákat a Bakancsos Óvodásoknak. Szorgalmasan járja az óvodások egyre bővülő csapatával a Mecseket. Amióta túrákat szervezünk a Baranyai-dombságba, ide is szívesen ellátogat.

 

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

 

A természet mindig is közel állt hozzám. Gyerekkorom nyarainak egy részét Felsőszentmártonban töltöttem, ahol nagyszüleim éltek. Barátnőimmel sokat játszottunk a réten, barangoltunk egészen az erdőig. Aztán férjemmel – aki szintén nagy szerelmese a természetnek - és gyerekeimmel jártuk a Mecseket, majd az ország szép hegyes vidékeit. Megfordultunk a Soproni-hegységben, felkapaszkodtunk Írottkőre, túráztunk a Balaton-felvidéken, a Börzsönyben, a Mátrában, a Zempléni-hegységben. Az erdő számomra egyre inkább a nyugalmat, a feltöltődést jelenteti. Egyre jobban kezdtek érdekelni a növények, elsősorban a virágok és a fák. A fényképek alapján beazonosításuk is egy kalanddal ért fel. Közben már elkezdtem túráimat az óvodásokkal és szüleikkel, de hiányt éreztem az ismereteimben. 2009-ben véletlenül bukkantam a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség hirdetésére, ahol túravezetői tanfolyamot hirdettek. Nagy örömmel jelentkeztem és minden percét élveztem. A sok hasznos ismeret mellett értékes emberekkel ismerkedtem meg, akik lelkes hívei a természetjárásnak. Az ő segítségükkel lettem tagja a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnek és a Mecsek Egyesületnek. Azóta is büszke túravezető vagyok, igaz jelvényemet „munka közben” az erdőben elvesztettem. Amit azóta is sajnálok!!!

 

- Honnan indult az ötlet, hogy az óvodás gyerekeknek kirándulásokat szervezzetek?

 

2001 őszén csoportomban - a pécsi Köztársaság téri Óvodában -, egy olyan aktív szülői csapat jött össze, akik szívesen jöttek velem kirándulni a Mecsekre. Első túránk igazán rövid volt, hiszen az Irma úton, a Dömörkaputól a Tettyére mentünk. Olyan jó volt a hangulat, hogy elhatározták, többször is kirándulunk. Aztán volt olyan év, mikor elmaradtak a túrák, de mindig jöttek újabb lelkes szülők és gyerekek. 2009-től évente 6 túrát tervezek, amelyekre most már más óvodából is érkeznek, sőt az óvodából kinőtt iskoláskorú gyerekek is visszajárnak szüleikkel együtt. Közben engem is áthelyeztek a Budai Nagy Antal utcai Óvodába, ahonnan szintén egyre több érdeklődő csatlakozik hozzánk. 2010-től a Mecsek Egyesület Ifjúsági Osztályának tagjai vagyunk. A túrák szervezésénél figyelek, hogy a gyerekek a megfelelő élmények mellett új ismereteket is szerezzenek a természetről. Fontosnak tartom, hogy minden kiránduláson elhangozzon egy mese vagy monda, ami az adott tájhoz kapcsolódik. Úgy gondom, hogy az irodalmi művek segítségével a gyerekek szívéhez közelebb tudjuk hozni szűkebb kis környezetünket. A túrák végén mindig kis emlékeztető ajándékot kapnak a gyerekek, amiről talán eszükbe jutnak élményeik.

 

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

 

Felsorolhatnám az összes Bakancsos Óvodás túrát, hiszen azok közül, amelyeket vezettem mindegyik kedves számomra. Voltak olyan kirándulásaink, ahol vendégünk is volt. Elkísért bennünket Müller Nándi aki szép fotói mellett írt is rólunk az Élmény Magazinban, Kovács-Szabó János a János-kilátónál mesélt a kilátó történetéről, Császár Levente meseíró pedig a Mandulásban olvasott saját mesekönyvéből, az Erdő íze c. könyvből. Azokon a túrákon pedig, amiken részt vettem, mint túrázó, mindig érdekesek voltak. Ilyenkor lehetőségem van tanulni tapasztaltabb túravezető-társaimtól.

 

- Az utóbbi években a Baranyai-dombság területére is többször ellátogattál. Mik a tapasztalataid és benyomások erről a vidékről?

 

Nem ismerem túlzottan ezt a vidéket annak ellenére, hogy párszor túráztunk már Versend, Szederkény és Máriakéménd környékén. Számomra a Baranyai-dombság egy felfedezésre váró terület, ahová majd alkalomadtán a Bakancsos Óvodásokkal is ellátogatunk.

 

- Mit mondanál el Máriakéméndről és az itt kialakított turistautakról. Amin most már eljuthatunk a fontosabb természetjáró objektumokhoz, mint pl. a Török-vár vagy a marázai Mária-kápolna.

 

Jó dolognak tartom, hogy áldozatos munkával kialakítottátok a környék értékeihez vezető turistautakat. Ezzel lehetősége nyílik a távolabbról jövő turistának is, hogy megismerkedjék az itteni történeti helyekkel és a természeti értékekkel. Külön kiemelném az itt élő emberek vendégszeretetét, melynek híre az ország más tájára is eljut.

 

Köszönöm az interjút. Kívánok minden jót az egyesületi munkádhoz és várunk mindig szeretettel a Baranyai-dombságban.

 

 

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor
Megtekintések száma: 1216 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: