Főoldal » 2014 » Február » 18 » 2014. 02. 18. INTERJÚ JÓNÁS ISTVÁNNAL
10:09 PM
2014. 02. 18. INTERJÚ JÓNÁS ISTVÁNNAL


Jónás Istvánnal, a Mecsek Egyesület Magashegyi Osztályának elnökével beszélgetek, aki szorgalmasan járja az erdőt és a magas hegyeket is. Amióta túrákat szervezünk a Baranyai-dombságba, ide is szívesen ellátogat.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

Egy kölcsönkért hegymászó-kötelet vittünk vissza öcsémmel a Tettyére, a kereszt alatt gyakorló sziklamászóknak. Rövid unszolás után mi is kipróbáltuk a mászást, ez az élmény aztán mindkettőnk életében meghatározóvá vált.

- Hány éve túrázol rendszeresen?

Gimnazista koromban minden nyáron sátoroztunk néhány hetet osztálytársaimmal az Abaligeti-barlang fölötti dombokon (ez elég régen volt, idén lesz az 50-ik érettségi találkozónk). „Igazolt természetjáró” a 70-es évek közepétől vagyok, akkor lettem tagja, majd később vezetője a POEÜ (Pécsi Orvos-Egészségügyi SK) hegymászó szakcsoportjának. Évtizedeken keresztül jártunk mászni a Magas Tátrába, az Alpokba és a Fogarasi havasokba. Az utóbbi időben, főleg amióta nyugdíjas lettem, inkább Mecsekben és környékén túrázom.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Amíg kicsik voltak a gyerekeink, sokat jártunk Pusztabányára, a régi Betyár-tanyához. Egyik áprilisi (májusi?) hétvégén szép napsütésben végigmentünk a Hidasi-völgyön, aztán mire felértünk a házikóhoz, már csöpörögni kezdett az eső. Lefekvés előtt a gyerekek még kikönyörögték az esti szalonnasütést, aztán bebújtunk aludni a kis házikóba. Éjszaka az eső átváltott havazásba, reggelre már 10 centis hó borította a környéket. Hazafelé az út mellett egy csomó kinyílt bazsarózsát láttunk, amik csodálatosan virítottak a hófehér környezetben.

- Az utóbbi években a Baranyai-dombság területére is gyakran ellátogattál. Mik a tapasztalataid és benyomásod erről a vidékről?

Errefelé mások a lehetőségek, mint a Mecsekben, ahol egész nap túrázhat az ember anélkül, hogy lakott területet érintene. Itt betérünk a falvakba, megnézzük templomokat, pincék között járunk, többet találkozunk helyben lakókkal. Ez a vonzereje az itteni túrázásnak, megismerni a sokszínű nemzetiségi kultúrát, érezni az itteni emberek kedvességét.

- Nagyon jó ismerője vagy a virágoknak és most már a gombáknak is. Melyik érdekes vagy védett fajokat fedezted fel eddig a Baranyai-dombságban?

A „felfedezés” nem jó szó, én csak túrázás közben találkozom a növényekkel. A Török-vár környékén több védett növényfajt is láttam, a fehér madársisak, magyar repcsény, kék atracél mellett a szennyes ínfű az igazi különlegesség. Érdemes bejárni a Lankás-forrás alatti száraz gyepes legelőt, tavaszi virágzáskor ez a legszebb a környéken.

- Mit mondanál el Máriakéméndről és az itt kialakított turistautakról, amiken akár több napos túrákat is meg lehet úgy tervezni, hogy a Baranyai-dombság jelentős létesítményeihez eljussunk?

A helybeliek lelkes munkája nyomán látványosan fejlődik az úthálózat. Rengeteg lehetőség van még, de nem kell kapkodni, csak úgy érdemes újabb területeket is bevonni, ha az szervesen illeszkedik az itt élők mindennapi tevékenységéhez.

Köszönöm az interjút. Kívánok további szép felfedezéseket és várunk mindig szeretettel túráinkon a Baranyai-dombságban.

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor


Megtekintések száma: 1150 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: