Főoldal » 2016 » Szeptember » 18 » 2016. 09. 17. FÜRDŐTÚRA SZEGEDRE
10:47 AM
2016. 09. 17. FÜRDŐTÚRA SZEGEDRE

Bár Szeged már Pécstől 192 km-re fekszik, de jó közlekedés van a két város között. Autópályás gyorsjárattal már 3 óra 10 perc alatt el lehet jutni. Szegeden érdemes a belvárosban is elnézelődni, sok látnivaló van. Az autóbusz-pályaudvartól 12 perces sétával lehet eljutni az Anna fürdőhöz (régebben városi gőzfürdőnek nevezték), ami a Tisza Lajos körúton van. A fürdő érdekessége, hogy mind a 8 medence az épület egy-egy kupolatermében helyezkedik el. Az épületek által határolt belső udvarban van egy kis zöld füves terület, ahol pihenni, napozni lehet. Szegedről visszafelé bajai átszállással jöttem, mivel a gyorsjárat nem érinti Szederkényt. Baján van a "pók", ami jó átszállási kapcsolatokat biztosít minden irányban. A pók az jelenti, hogy minden óra azonos időszakában több járat érkezik be az állomásra és ezt követően 10 perccel több irányba van átszállási lehetőség. Az ütemes menetrend így jól összekapcsolja az egyes vonalakat. Azonban a vonal sajátossága, hogy Baja Pécs között autópályán 1 óra 20 perc a menetidő, míg Bajától Szederkényig 20 km-el rövidebb az út, mégis 1 óra 43 perc a menetidő, mivel ezen a vonalon csak lassú járat közlekedik, ami szinte mindenhol megáll, Mohácsra is bemegy, ahol 5 perc tartózkodási idő után indul tovább a járat.

A gyógyvizű Anna-kút (kellemes lágy vizét fogyasztani érdemes)

A Szeged belvárosában található Anna Fürdőt a Millennium évében, 1896-ban építették. Az 1879-es nagy szegedi árvíz után mindössze egyetlen egy közfürdő maradt, ami nem tudta kielégíteni az egyre növekvő lakosságú város igényeit. A városvezetés megbízta Ádok Istvánt egy új fürdő megépítésének vezetésével, aki Törökországba utazott, hogy az ottani fürdőkultúráról szerzett tapasztalatokkal gazdagodva egy új közfürdő megépítésében vegyen részt.

A fürdőt 1896. szeptember 6-án nyitották meg. Az építés és tervezés hiányosságai már korán kiderültek, így 1906 és 1909 között az épületet jelentősen átépítették.

1927 áprilisában a fürdő szomszédságában a kútfúrások következtében 958 méter mélyről 58°C hőmérsékletű meleg víz tört föl, amit bevezettek a gőzfürdőbe. Ennek köszönhetően szükségtelenné vált az eddig gőzkazánnal történő meleg víz előállítása.

Korabeli elbeszélések szerint a forrás vizét Patzauer Dezső szesz-, élesztő- és likőrgyáros, a fővárosi Sörfőző szegedi képviseletének vezetője nevezte el lányáról, aki nem sokkal korábban a víz feltörése előtt született. Patzauer 1936-ban a vizet szénsavval dúsította és gyógyvízként értékesítette. A forrást 25 évre bérbe vette, ami fölé ivócsarnokot emelt, a gyógyvíz forgalmazására pedig vállalatot létesített.

1938-ban gyógyfürdői rangot kapott. A második világháború alatt pedig egy 50 fős óvóhelyet alakítottak ki a fürdő alagsorában. Az 50-es években több átalakítás történt. A fa tetőszerkezetet vasbetonra cserélték. Az eredetileg üzleteknek otthont adó földszinti helyiségeket iszapgyógyászati kezelésekre alkalmas részleggé alakították ki és hamarosan az állam által finanszírozott gyógyítási tevékenység vette kezdetét.

2002 decemberében bezárásra került az igen rossz műszaki állapotban levő fürdőépület, majd 2004. augusztus 19.-én régi-új pompájában újra megnyitotta kapuit. A fürdő történetének közel 120 éve alatt nagy utat tett meg. Kezdetben a szegedi lakosok tisztálkodását szolgálta mára azonban gyógy-, termál- és élményt nyújtó hatását is élvezheti mindenki, aki ide betér.

Forrás: http://hungaricumshop.com/hirek/kultura/szegedi-anna-furdo/?acceptalcalert=1

Megtekintések száma: 525 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Éppen idén 120 éves az Anna fürdő. Érdemes kipróbálni, olcsó is, csak 1600 Ft. a jegy, de most kedvezményesen csak 1300 Ft. volt. Diák, nyugdíjas még ennél is olcsóbb. Összehasonlításul: Székesfehérváron, a hasonló Árpád fürdőbe 5000 Ft. a jegy.

1  
Bár családi kötődésem van a városhoz, ahol sokszor jártam is, de érdekes módon a fürdőbe egyszer se jutottam/mentem el... Köszönet, hogy bemutattad - valóban szép !

Név *:
Email *:
Kód *: