Főoldal » 2016 » November » 14 » 2016. 11. 13. FÜRDŐTÚRA KECSKEMÉTRE
1:46 AM
2016. 11. 13. FÜRDŐTÚRA KECSKEMÉTRE


Cifra palota

Kecskemét megyei jogú város, Bács-Kiskun megye és a kecskeméti járás székhelye, lakónépesség szerint a nyolcadik legnagyobb, közigazgatási terület szerint a hetedik legnagyobb település Magyarországon. Bács-Kiskun megye népességének mintegy 22%-a él Kecskeméten. Évről évre nő a lakossága, már 112.000 fő, lassan lekörözi Pécset, melynek évről-évre egyre jobban fogy a lakossága. Nem is csoda, hiszen Kecskemétet fejlesztik, egyre több ipart telepítenek be. Pécset és Baranyát meg szándékosan elhanyagolják, elsorvasztják. Már régen leírták… Mi nem kaphatunk komoly fejlesztéseket, ez a megye más célokra van kijelölve… Kecskeméten minden helyijáratos buszmegállóban intelligens digitális információs tábla ad pontos adatokat, mikor is érkezik a járat a valóságban. Pesten és más városokban is minden megállóban van már évek óta ilyen. Pécsett tavaly érkezett először 4 db, ezzel ki is fújt…

Pécsről Kecskemétre naponta 3 járat közlekedik, részben autópályán, így a korábbi 4,5 óra menetidő most már csak 3,5 óra. Én a 7.10-es járattal indultam és 10.36-kor meg is érkeztem. Nem mentem be a belvárosba, a Rávágy térnél leszálltam. Útközben egy érdekességet láttam, ez pedig a rózsakert, mely nemrég létesült. De nem is a rózsákra szeretnék kitérni, mert ilyen van máshol is.  Emlékkövet szenteltek fel 2016-ban a Pünkösd előtti szombaton a Boldogasszony rózsakertben. Dr. Jeney Gábor plébános áldotta meg Balanyi Károly alkotását, amely az egykor a térre tervezett, de meg nem épült Nagyboldogasszony templomnak állít emléket. A két külön álló elem a templom két tornyát jelképezi. A rajta olvasható szövegből kiderülnek a részletek. „1946-ban Fábián Gáspár terve szerint itt, az egykori vásártéren kezdték meg a Nagyboldogasszony, a magyar szentek és az első világháborús katonahősök tiszteletére emelendő katolikus templom építését. A kommunista hatalom 1952-ben „fontos államérdek”-re hivatkozva bejelentette a templom helyének és anyagának más célú igénybevételét. Az oldalpárkányok magasságáig, sőt a két toronynál azon túlra felemelt falakat még abban az évben lerombolták.”

A templom így soha nem épült meg. A rózsakert megépítésének gondolata 2008 augusztusában született meg. Ekkor rendezték meg Kecskeméten az első nemzetközi rózsakonferenciát, amelyen Zombor Gábor polgármester is részt vett; ő javasolta, hogy legyen Kecskemétnek rózsakertje. A közgyűlés 2009-ben döntött úgy, hogy a rózsakert helyszíne az egykori Béke téren legyen. Ezen a területen ugyanis a 20. század első felében már volt rózsakert.

Ezután a külvárosi részeken jutottam el a fürdőig. Ez a része a városnak viszont eléggé elhanyagolt, sok üres, omladozó, funkcióját vesztett épület és régi laktanyák találhatók itt.

A Hírös gyógyvíz:

A Kecskeméti Fürdő termál medencéiben gyógyhatású víz található. Alkalmas többek között kopásos jellegű ízületi és gerincbetegségek kezelésére, izomfájdalmak, idült ideggyulladások enyhítésére, balesetek, sérülések, ortopédiai műtétek utókezelése. A Hírös Gyógyvíz két medencében, a bel- és kültéri termál medencékben használható. Előbbi hőmérséklete 34-36 °C, utóbbi 36-38 °C.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a Kecskeméti Fürdőben található Hévízkút vizét gyógyvízzé nyilvánította. Összesen 12 medence működött most a téli időszakban, de nyáron még több is üzemel. A fürdő előnye, hogy elfogadják a SZÉP kártyát, még étkezésre is.

Szép modern fürdő, de a nem gyógyvízű medencékben a víz nagyon erősen klór illetve hypó szagú, ez kellemetlen és nem is egészséges, bár valószínű, csak így tudnak megfelelni a tisztasági előírásoknak. Ilyet a pécsi Pollack strandon tapasztaltam, ahol köztudott, hogy literszám öntik bele a vízbe a hypót, mert nem felelnének meg az ANTSZ ellenőrzéseinek.

A kecskeméti termálvíz viszont nagyon kellemes, azokban a medencékben érdemes inkább tartózkodni. A hévízkút mélysége 1001 m. A gyógyvíz hőmérséklete a kitermeléskor 48 °C. A víz pH értéke 7,88.

A Hírös Gyógyvíz vízkémiai összetétele:

Nátrium

1 616 mg/l

Klorid

1 210 mg/l

Kálium

9,6 mg/l

Bromid

5,7 mg/l

Ammónium

17,5 mg/l

Fluorid

2,53 mg/l

Kálcium

10,3 mg/l

Jodid

1,9 mg/l

Magnézium

10,2 mg/l

Szulfid

0,05 mg/l

Hidrokarbonát

2 031 mg/l

Bór

4,66 mg/l

Szabad széndioxid

58,3 mg/l

Kötött széndioxid

732,6 mg/l

vas

2 968 mg/l

Orto-foszfát

0,47 mg/l

Mangán

67 mg/l

Huminsav

6,8 mg/l

Arzén

5 mg/l

Szilícium dioxid

37,8 mg/l

Megtekintések száma: 469 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: