Főoldal » 2016 » November » 27 » 2016. 11. 27. FÜRDŐTÚRA SIÓFOKRA
11:50 PM
2016. 11. 27. FÜRDŐTÚRA SIÓFOKRA

Pécset Siófokkal napi több autóbuszjárat köti össze. Én a 7.30-as járattal utaztam odafelé és 9.50-re érkeztem meg. Visszafelé a 16.20-kor érkező járattal jöttem, ez még gyorsabb, mert sehol sem áll meg, csak Pécsen, így két óra alatt, 18.25-re meg is érkezett. Vasárnap 16.20-kor 4 db autóbusz közlekedik egyszerre Pécsre, kettő megáll több helyen, kettő pedig közvetlen gyorsjárat. Viszont már közel sincsenek annyian, mint néhány éve, buszonként nincs több 25 utasnál, így gyakorlatilag 2 vagy 3 busz is elegendő lenne.

Siófok 25.000 lakosú város és több településrészből áll, 17 km hosszan húzódik az üdülőövezet. Szép modern fejlődő város, de ami megdöbbentett, hogy minden második nyaralónak nincs gazdája, vagy látszik, hogy az épületeket már hosszabb ideje nem tartják karban, és egyre ritkábban járnak ki az egykor igen népszerű víkendházakhoz. Gyakorlatilag kihal az a generáció, akik a 60-70-es és még a 80-as években ezeket építették, gondozták. A mostani generáció csak egy-egy bulira ruccan ki, és a ház úgy van, ahogy... Ebből később még nagy probléma lesz, mert a teljes üdülőövezet leépül. Már most is sok a romos, elhagyatott üdülő. Ha más mondja, nem hittem volna el, mert 10 éve amikor utoljára erre jártam, még nem ilyen állapotok voltak. A nagy szállodák, még úgy, ahogy mennek, de rövid a szezon, jó, ha két hónapot ki vannak használva. Most mind kong az ürességtől, több teljesen be is van zárva, csak nyáron nyit ki.

Az autóbuszállomástól elég messze, 4 km-re van a Galérius gyógyfürdő, így 1 óra alatt értem ide, visszafelé elég volt 50 perc. Szép modern fürdő, de gyógyvíz szempontjából nem sokkal jobb mint a sikondai. Gyógyvíz csak 2 medencében van, és ott is érezhetően kicsi az aránya, nyilván nagyobbrészt csapvízzel töltik fel. Jóformán se szaga, se színe, és ami még árulkodó jel, hogy éppen csak langyos, ráadásul a sima vizes medencékben majdnemhogy hideg a víz. Pedig a kiírás szerint az innen 15 km-re lévő nagyberényi gyógyvizet vezetik ide.

Biki Endre Gábor


Evangélikus templom


Ez lenne a gyógyvizes medence

Megtekintések száma: 517 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Hogy egészen őszinte legyek, nem igazán  tudom, miért kellett Siófokra meleg vizes fürdő - amikor ott a Balaton és   ahhoz viszonyítva egy kis fürdőtől nem sokat remélhettek - a téli holtszezonban (mert nyilván ez volt a megépítés oka, hogy akkor is menjen oda valaki) Ma már sok modern, szép, nagy melegvizes fürdő van - ennek nem sok jövőt jósolok...A város/fürdőtelep leépülése ? Hát nem jellemző az egész országra ? És a kivételek is csak a szabályt erősítik.

Név *:
Email *:
Kód *: