Főoldal » 2016 » December » 3 » 2016. 12. 03. FÜRDŐTÚRA DARÁNYTÓL BARCSIG AZ ŐSBORÓKÁSON ÁT
9:58 PM
2016. 12. 03. FÜRDŐTÚRA DARÁNYTÓL BARCSIG AZ ŐSBORÓKÁSON ÁT

December 3-án, szombaton igazi hideg téli fagyos reggelen indultam útnak. Pécsről a 6.15-kor induló vonattal utaztam Darányig. Utazásom során igénybe vettem a 20%-os vasúti kedvezményt is. 55 perc utazás után 7.10-kor érkeztem meg Darányba. A vasútállomás a falutól kicsit kijjebb van. Úgy terveztem, hogy végig a zöld sáv jelzésen jutok el Barcsra és közben érintem az ősborókást is, mivel ezen a környéken még sohasem túráztam és egy ilyen nyílt túrát kiírtam magamnak a jövő évre, de akkor a túra vége nem Barcs, hanem Szulok lesz.

A zöld sáv indulási helyét végül nem találtam meg, ezért az egykori kenderföldeknél északi irányba mentem és az első 4 km-t jelzetlen úton tettem meg, végül ráakadtam a zöld sávra és azon mentem tovább. A homoki talajon nagyrészt fenyvesek, nyíresek és gyertyánosok vannak, de előfordul a vöröstölgy is. Az ősborókás, ami valójában nem igazán ősborókás, a területnek csak egy kisebb részét foglalja el. Sajnos a 16 évvel ezelőtti tűzvész következtében az állománya kisebb lett, de azóta újra terjeszkedik. Kell még neki 1-2 évtized mire eléri a korábbi szintjét. Van egy mocsaras tórendszer is a területen, melyet elvileg a kék kör jelzés kerül körbe. Viszont ez a jelzés, nagyon régóta nem lett megújítva, rendkívül hiányos, így csak részben tudtam követni. Egy helyen kerítéssel el is van zárva a terület, így vissza is kellett fordulnom, nem tudtam teljesen körbejárni a tavakat. A tó dél-nyugati sarkában viszont szép erdei pihenőhely van esőbeállóval és piknikezési lehetőséggel.

Az erdőből kiérve Barcs hosszú főutcáján mentem végig, és délben értem a célponthoz, a gyógyfürdőbe, ahol meg is mártóztam. Nagyon jó kellemes a fürdő vize, csak ajánlani tudom mindenkinek. Az 1317 méter mélyről feltörő 55 fokos gyógyvíz nátrium-hidrogén-karbonátos jellegű. Még a kinti medencék is üzemelnek. Barcsról a 16.26-kor induló vonattal jöttem vissza, mely 17.36-ra ért Pécsre, hajszálpontosan menetrend szerint. (Kivételesen.) Egy szép, kellemes, 19 km hosszú utat jártam be a nap során.

Biki Endre Gábor

Megtekintések száma: 500 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Számtalanszor elautóztam az ősborókás mellett, mindig azzal a szándékkal, hogy legközelebb megállok - aztán valahogy ez sosem sikerült...Ettől függetlenül a az (autó)út nekem azért tetszik, mert a 6-os elég ritkán halad lakott helyen keresztül. Emlékeim szerint van ott valami tölgyes rész is, ahol vöröstölgy is van, ami ősszel nagyon szép. (Talán Darány környékén ? - de ez nem biztos.)  A fürdőt nem ismertem, http://www.gyogyfurdo-barcs.hu  itt most kisit utána-néztem.

Név *:
Email *:
Kód *: