Főoldal » 2016 » December » 5 » 2016. 12. 04. FÜRDŐTÚRA PAKSRA
1:17 AM
2016. 12. 04. FÜRDŐTÚRA PAKSRA

Paksnak új sós gyógyfürdője van, mely 2012-ben épült. Pécsről Paksra közösségi közlekedéssel óránként van eljutási lehetőség. Én 7.30-kor indultam és 9.25-re érkeztem meg. Visszafelé pedig a 15.33-kor induló járattal jöttem, ami 17.30-ra érkezik Pécsre.

Az igazoltan gyógyhatású víz, tette lehetővé egy nagyszabású építkezés megkezdését 2012-ben. A mintegy 3300 m2-es létesítményben azonban nem csak a gyógyfürdő kapott helyet. A kialakult új Paksi Gyógyászati Központban a gyógyfürdő épületében többféle szakellátás található: itt működnek a gyógytorna és a fizioterápiás kezelések is. A központ létrehozásával a város újabb lépést tett a modern egészségügyi ellátás megvalósításáért. A belépőjegy kifejezetten olcsó 10.30-ig csak 750 Ft utána valamivel több, de az is még egészen baráti. Mivel korán érkeztem én az olcsóbb jegyet tudtam váltani.

A nagy fedett térben két gyógyvizes ülőmedence van, ettől akusztikailag le van választva a súlyfürdő és vízi gyógytorna medence. Így összesen 4 medence van. Az egyik gyógyvizes medence 34-36 °C, a másik pedig 32-34 °C-os. A medencetér egyedülállóan attraktív kialakítású. Nagyon kellemes a sós vízben fürdeni, sok vízi élményelem (bugyogók) is vannak. És, hogy valóban sós, azt lehet is érezni, ha az ember szájához ér a víz. Egyetlen hátránya a fürdőnek, hogy nem üzemelt a büfé. A recepciós elmondása szerint hétvégén sosem üzemel, csak hétközben. Na ez megint egy jó magyar találmány, mikor hétvégén jönnek többen. Vajon mi lehet benne a logika? (A prózai magyarázat gondolom, hogy munkanapokon tudnak 1 főt 8 órában foglalkoztatni.

 

A paksi gyógyvíz kiemelkedő gyógyhatású, sós (kloridos) fürdő, melynek fő hatásai:

  • a bőr hőmérsékletét emeli (0,3-0,5 C fok emelkedés)
  • a felületi erek kitágulnak, a helyi anyagcsere javul

Összetétele:

 

Adatok

Vízhozama

400 l / perc

Kálium (K+ )

41 mg/l

Nátrium (Na+)

4590 mg/l

Ammónia (NH4+)

47 mg/l

Kálcium (Ca2+)

47,8 mg/l

Magnézium (Mg2+)

39,4 mg/l

Vas (Fe2+)

5,9 mg/l

Mangán (Mn2+)

0,12 mg/l

Lítium (Li+)

0,71 mg/l

Kationok összesen

4772 mg/l

Nitrát ion (NO3-)

0

Nitrit (NO2-)

0,02 mg/l

Klorid (Cl-)

6900 mg/l

Bromid (Br-)

24,1 mg/l

Jodid (I-)

3,1 mg/l

Fluorid (F-)

0,04 mg/l

Szulfát (SO42-)

89 mg/l

Hidrogén-karbonát (HCO3-)

354 mg/l

Szulfidion (S2-)

0,16 mg/l

Anionok összesen

7370 mg/l

Kationok - Anionok összesen

12142,4 mg/l

A fürdés után egy 5 km-es sétát tettem a városban. Megnéztem a templomokat (kívülről, mert egyik sem volt nyitva), majd a városi múzeum keltette fel érdeklődésemet. Most nemrég költözött el a szomszédos felújított Deák házba, az egykori Szeniczey kúriába. Csodálatos a múzeum, mely 393 millió Ft-ból létesült. Ebben benne van a kúria teljes felújítása, a fogadóépület megépítése, és a teljes múzeumi anyag berendezése. Interaktív kiállításai révén remélhetőleg a diákokat is leköti, mivel egy csomó digitális képernyős berendezés van, amin különböző helyekre navigálhatnak vagy oldhatnak meg játékos feladatokat a múzeum anyagával kapcsolatban.

A múzeumba belépve 4 fő (teremőrök) fogadtak. Nagyon megörültek érkezésemnek mivel vasárnap délután én voltam az első látogató (és talán egész nap az egyetlen látogató.) Elmondásuk szerint hétközben jönnek jobban diákcsoportok a környékbeli iskolákból. Szép Paks városa, érdemes ellátogatni ide és kipróbálni a sósfürdőt.

BEG


Itt a templom alatt van az évszázados Bazársor. Sajnos a 10 üzletecskéből már csak 3 üzemel. Sokkal jobban kihasználhatná ezt a város, mert ez egy ódon érdekesség. Persze ma a nagy bevásárlóközpontok divatosabbak. Viszont egy érdekesség: a bazár egyik kis üzlete automata. Egy készülékbe kell bedobni a pénzt, kiválasztani a képernyőn, amit kérünk és máris a miénk az árucikk. Gyógynövény és homoktövis italokat lehet egyébként ily módon beszerezni. Jó dolog, ötletes, csak ezzel sajnos megszakad az eladó-vásárló kontaktus és nincs meg az a hangulat, főleg, hogy a bazársorról beszélünk.


Ez a terem már túlságosan steril...

Megtekintések száma: 515 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
A Makovecz féle templomot csak a buszból láttam, az a város küldő részén van, arra gyalog nem jártam.

1  
Erről a szerencsétlen Paksról nekem csak az az átkozott atomerőmű jut eszembe....Nem is tudtam, hogy gyógyvizes fürdője is van. A "bazársor" is érdekes - főleg, ha arra gondolok hogy ez nem mai épület - volt valaha is Pakson igény ilyesmire ? (Megnéztem, most is csak 20ezer a lakosszám) Vagy csak egyszerűen kis boltok sora volt ????
Kár, hogy  a Makovecz-féle Szentlélek római katolikus templomot nem fényképezed le.

Név *:
Email *:
Kód *: