Főoldal » 2016 » December » 13 » 2016. 12. 12. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE
2:09 AM
2016. 12. 12. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE


Az 5 csillagos Aquincum Hotel

Az elmúlt hétvégén két napot Budapesten töltöttem. Ez idő alatt két fürdőt, illetve a helyi nevezetességeket látogattam meg. Szállásom az Aquincum Hotelben volt, melynek saját fürdője van. Az épület alatt a mínusz első szinten négy medence található. A leírások szerint a Margitszigeti Magda-forrásból kapja a vizet.

Sajnos a valóság az, hogy, úgy tűnt a medencékben sima klóros csapvíz van. A medencék hőfoka a kiírás szerint 24, 28, 32 és 36 fokos, a valóság azonban az, hogy egy jéghideg, egy csapvíz minőségű, és kettő éppen csak langyos, jó, ha a 28-30 fokot eléri. Fürdésre éppen utóbbi két medence is megfelel, azonban a gyógyvíz hatását itt senki ne keresse.

Másnap a Király fürdőbe látogattam. Ez a város legolcsóbb fürdője, hisz az épületek meglehetősen rossz állapotban vannak. Maga a fürdő belül elfogadható és tiszta, a gyógyvíz is nagyon kellemes.

A fürdőt még a törökök építették, ma is ez az épület szolgálja ki a fürdőzők igényeit. A hidrogén-karbonátos gyógyvíz, szulfidot és jelentős mennyiségű fluoridot is tartalmaz. A belső térben 3 gyógymedence van (32, 36 és 40 fokos). Ezen kívül van egy jakuzzi és kint az udvaron egy kádfürdő 4 fő részére, ami tulajdonképpen egy fahordó és létrán kell belemászni.

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs saját hőforrása. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Szent Lukács Fürdő környékéről biztosították.

Buda visszafoglalását követően, 1796-ban, a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára ötvözve a régit az újjal, megőrizve műemlék-voltát. A fürdő magyarosított nevét is a családról kapta. A II. világháborúban a fürdő megrongálódott. Teljes felújítására 1950-ben került sor. Sajnos azóta nem sok felújítás történt az épületeken.

BEG

A további látnivalók, amiket érintettem:


Az Aquincum romjai Óbudán


Sok új kerékpárút épült az elmúlt években


A Vásárcsarnok számomra nagy meglepetés volt: belül Spar
bevásárlóközpont működik, tehát már régen elvesztette piaci hangulatát.
De legalább kívülről patinás az épület, és nem egy kockaház.


De jó pofa!


Ma egy modern épület áll az egykori templom helyén!


Bérelhető kerékpárok


Vagy választhatjuk a villamost is.

 

Megtekintések száma: 479 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: