Főoldal » 2017 » Január » 3 » 2017. 01. 02. MECSEKSZABOLCS KÖRNYÉKÉN JÁRTAM
2:11 AM
2017. 01. 02. MECSEKSZABOLCS KÖRNYÉKÉN JÁRTAM

Az újév első napján egy 5 km-es rövid túrát tettem a friss levegőn. Az úticél a Pécshez tartozó Mecsekszabolcs volt, ami a 2-es számú városi helyijárattal könnyen megközelíthető.

1912-ben épült a Magyarok Nagyasszonya templom, de ez előtt is volt már temploma Szabolcsfalunak. A korábbi Szent Mihály templom a mostanitól 200 m-re keletre, a temető mellett volt a forrás közelében. A régi helyén már az Árpád-korban is templom állt, a török idők után épült fel a második, és a mostani már legalább a harmadik. Az eredeti tervek még arról szóltak, hogy a régi templom szentélyét meghagyják és temetőkápolnának alakítják ki. Sajnos lebontották, azóta már helyét családi házak foglalják el.


Akár feldíszített karácsonyfa is lehetne.


 

Egészen a Masa-tetőig (375 m) felmentem, ami már István-akna közelében van. Innen a tetőről nagyon szép kilátás van a Hármas-hegyre és a Zengőre. Távcsővel jól megfigyelhető a Köves-tetői-kilátó. Sajnos a nagy távcsövezésben nem készítettem fényképet erről a részről.

 


Ez már a harmadik tábla az elmúlt 10 évben

Az évtizedek óta Csertetői-forrás néven ismert vízkilépést egy pályázatból újították fel 2007 környékén. Azelőtt egy kék vízmű aknából vastag eternitcsövön folyt ki a vize, támfala nem volt. Bár ránézésre szép kivitelben, a valóságban pocsék kivitelezéssel készült el a forrás fala. Azóta is esnek ki a kövek a fugázatlan, minden kötési technikát nélkülöző falból. Akkor a forrásra a kivitelező nem készített forrástáblát. Megkerestük a városi önkormányzatot, hogy saját költségünkre elkészíttetjük a forrás névtábláját. Az első ködös válasz, hogy x összegű illeték megfizetése után engedélyezik. Mi van??????????

Kitartásunk eredményeként végül kaptunk engedélyt, fizetnünk, csak a tábla költségét kellett a kőfaragónak, ami akkor 10.000 Ft. volt. Bár a forrást és a kifolyócsövet érték később kisebb rongálások, 5 évig, 2012-ig a tábla épségben állt a forrás falazatában. Ekkor kaptuk a hírt: a helyi Mecsekszabolcsi Környezet és Értékvédő Egyesület kezdeményezte a földrajzi névbizottságnál a forrás nevének megváltoztatását, miszerint Szent Mihály-forrás lesz az új neve a régen itt állt templom tiszteletére. Ekkor a mi márványtáblánk eltűnt és ócska műanyagtáblát ragasztottak helyébe az új névvel. Telefonon akkor megkerestem az egyesület elnökét, aki arról tájékoztatott, hogy az eredeti táblánkat, amit mi helyeztünk el, ellopták, és ezután döntöttek az új névadásról és táblakészítésről. Elmondtam, hogy nekünk mekkora költséget jelentett ez és, hogy a mi megkérdezésünk nélkül nem volt etikus a táblacsere... Sajnos érveim nem győzték meg, nem is próbálkoztam többet. Véleményem szerint, ha a Szent Mihály templomnak akartak emléket állítani, azt megtehették volna egy emlékkő elhelyezésével, vagy bármilyen egyéb módon, de nem a forrás nevének megváltoztatásával. Egyébként hozzáteszem én nem vagyok biztos abban, hogy a mi táblánkat ellopták, mivel az se tüzelésre, sem semmi másra nem jó. Ez csak kifogás lehetett a névváltozásra és a táblacserére. A mostani már rovásírással is megjelölt tábla alatt, mivel az jócskán kiáll a fal síkjából, szerintem ott lapul az eredeti tábla vagy annak töredéke. Majd egyszer kiderül, ha ez is eltűnik.

Biki Endre Gábor
 

Megtekintések száma: 464 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Tipikus magyarországi történet. Ha valahol erről az országról kellene bemutatkozó kiselőadást tartani - ennek a forrásnak a története bőségesen elég lenne. Bocsássa meg nekem a mennybéli, különösen a magyarok speciális, kisajátított istene, de rosszul vagyok a mindenütt pöffeszkedő rovásírásoktól is...A hazugságoktól nem kevésbé....

Amúgy meg kár, hogy az a más-hegyekre-nézős  fotó elmaradt, majd legközelebb, ha ara jársz, pótold ! :-)

Név *:
Email *:
Kód *: