Főoldal » 2017 » Január » 18 » 2017. 01. 18. A BOGÁD-ROMONYAI FALUJÁRÓ TÚRA KÉPEKBEN
8:58 PM
2017. 01. 18. A BOGÁD-ROMONYAI FALUJÁRÓ TÚRA KÉPEKBEN

Falujáró túránkon 23 fővel indultunk felfedezni Bogád és Romonya értékeit. Első állomásunk Bogádon a Kisboldogasszony templom volt, mely a környék egyik legnagyobb temploma.  Legfőbb értékei a Szent Szüzet ábrázoló főoltár, a keresztút Luigi Morgani festményei alapján készült olajnyomatai. Az eredeti orgonasípok felhasználásával a pécsi Mayer manufaktúrában átépített orgona a mai napig tökéletesen működik. A templom oldalbejáratánál egy a török korból fennmaradt, homokkőből faragott szenteltvíztároló található.
A Zákonyi László helytörténeti gyűjtemény megtekintése előtt a település emlékműveit ismertük meg: Trianon, 56-os, első és második világháborús. Mindvégig Pfeffer József polgármester vezetett minket, végül a falu jelen életéről is tájékoztatást adott. Csapatunk egy része busszal indult Romonyára, a többség vállalta gyaloglást. Csankó-hegy irányában hagytuk el a falut. A magaslatra érve visszatekintve a Mecsek vonulata tárult elénk, kissé homályosan, a párás levegő miatt. Zsiminye-dűlőhöz érve már elénk tárult Romonya és a Vasas-Belvárdi vízfolyás völgyének látképe.
A faluba érve egy gondosan ápolt park mellett haladtunk el, mely egy hospice alapítvány tulajdona. A település igényesen felújított kultúrházába érkeztünk, ahol Herman József polgármester köszöntötte a túrázókat, ismertette a falu történetét és jelenlegi életét. Ezt követően a faluban élő művésznő, Gál Erzsébet "Lerzsi" mutatta be képeit, melyeket külön a csapatunk kedvéért hozott el. A több mint harminc képet egyenként mutatta be az érdeklődőknek a stílusa és az elkészítés technikája alapján. Végezetül a jól megérdemelt forralt borozással zártuk túránkat.
Külön köszönetet szeretnék mondani a két település polgármesterének, Pfeffer József Úrnak és Herman József Úrnak a túra előkészítéséhez és lebonyolításához nyújtott hozzáállásért és önzetlen segítségéért. 
 
Markesz István túravezető

Fotók: Dudók Piroska
 

Megtekintések száma: 634 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Jó volt olvasni, hogy vannak ilyen polgármesterek is  !  És elismerésem a túrázóknak, akik eben a zord téli időben is vállalkoztak a kirándulásra.

Név *:
Email *:
Kód *: