Főoldal » 2017 » Január » 28 » 2017. 01. 28. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A SZENT GELLÉRT GYÓGYFÜRDŐBE
10:50 PM
2017. 01. 28. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A SZENT GELLÉRT GYÓGYFÜRDŐBE

A gyógyfürdő területén feltörő "csodahatású" forrásokról már a 15. századból is találunk feljegyzéseket. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. 17. században Sáros-fürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt. Sajnos ez az iszap az idők folyamán elfogyott.

1894-ben kezdődött el a Ferenc József – ma Szabadság-híd építése, ezzel együtt a Gellért tér rendezése. A Szent Gellért Szálló és Gyógyfürdő építését 1911-ben kezdték el, azonban az első világháború késleltette a munkákat. A század eleji elegáns, szecessziós stílusában megépített palota-szállót 1918 szeptemberében nyitották meg.

A neobarokk elemekkel keveredő, késő szecessziós épület keleties kupolái már messziről feltűnnek. A fürdő teljes belső felületét Zsolnay majolikaburkolat borítja, a falakat virágmotívumok díszítik. A padok, kutak, szobrok egyaránt a pécsi volt Zsolnay gyárban készültek. (Igen, csak volt, mert 2016-ban végleg megszűnt működni a gyár. Az új Ledina Kerámia Kft. fél év semmittevés után most kezdte meg a napokban a termelést, de, hogy mi lesz a jövője (életképes lesz-e egyáltalán), azt még nem tudhatjuk.) Egyébként Bp-en és több más magyar nagyvárosban (sőt több külföldi városban is) is tucatjaival állnak szecessziós épületek, ahol a mázas Zsolnay cserepek, kerámiák díszítik az épületeket. Egykor az egész országot ellátta a híres Zsolnay gyár. Érdekes valahogy Pécsett nem túl sok épületen kerültek ilyen kerámiák elhelyezésre. Persze itt is akad ilyen, pl. a postapalota épülete.

A négyemeletes Gellért szálloda a megnyitáskor összesen 176 szobából állt. A lakosztályokat vezetékes, termálvizet és szénsavas vizet is szolgáltató fürdőszobákkal látták el. 1927-ben hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült. A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában levő ülőmedence és a kültéri ülőmedence megújult: korszerű vízszűrő-forgató berendezéssel lettek ellátva.

Ma a szinte valamennyi gyógy-szolgáltatás igénybe vehető. Komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel (nappali kórház), inhalatóriummal rendelkezik.

A Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását, de fúrt kútja is van. Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.


Ez is pécsi Zsolnay tégla. Van is egy ilyen rejtélyesen kikövezett sárga út a Mecsekben...


És ez is Zsolnay.

BEG

Megtekintések száma: 649 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: