Főoldal » 2017 » Február » 6 » 2017. 02. 06. FÜRDŐTÚRA ZALAKAROSRA
9:34 PM
2017. 02. 06. FÜRDŐTÚRA ZALAKAROSRA

Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára... Ki ne ismerné a fenti rigmust. Bár ma már nem jár a gőzös és a városba érkezők többsége sem vonattal utazik, azért a vasúti személyforgalom még most sem elhanyagolható Nagykanizsán. 

Pécsről a 6.15-ös szombathelyi vonattal utaztam Nagykanizsára, mely 9.07-kor érkezett meg az állomásra, mely a város szélén van. Innen gyalog kb. 20 perces sétával lehet beérni a belvárosba, ahonnan az autóbusz-pályaudvarról 9.40-kor indult Zalakarosra a járat. 10 órakor érkeztem meg a fürdőhöz. 

A fürdés után túrázni indultam és a célpont a közeli meredek dombtetőn álló kilátó felkeresése volt. A 6 km-es túraútvonalon (tanösvény) számos erdei pihenőhely és tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet a látnivalókra. A legérdekesebb a napelemes tábla, melyeken gombnyomásra különböző madárfajok hangját hallhatjuk, feltéve, ha eléggé feltöltődik, mivel most nem üzemelt. Hazafelé Zalakarosról a 16.38-as buszjárattal utaztam Nagykanizsára, ahová 17.00 órakor érkeztem. Innen 17.22-kor indult Pécsre közvetlen gyorsjárat, mely útközben sehol nem áll meg. Úgy tűnt, hogy elég tempósan jöttünk, de valahogy mégis 15 perces késéssel, 19.23 helyett csak 19.38-ra érkeztünk meg Pécsre (Uránvárosba.)

 


A fürdőbe érkező autók az 1970-es évek elején

 

A zalakarosi Gránit Gyógyfürdő története

 

A zalakarosi Gránit Gyógy- és Termálfürdő nemzetközi hírű gyógy-létesítmény. Európa legismertebb gyógyfürdőjének egyike, vizének gyógyhatása a legjobbakkal vetekszik. A gyógyvízre szénhidrogén kutatófúrás során találtak rá 1962-ben, amikor olaj helyett 96 °C-os víz tört a felszínre, több mint kétezer méteres mélységből. A 13.000 mg/l ásványi só tartalmú feltörő víz vegyelemzése és orvosi hatásainak megállapítása után termálfürdőt létesítettek. Az 1965-ben megnyílt gyógyfürdőt fennállása óta kb. 26 millió pihenni, gyógyulni vágyó ember kereste fel.

 

Vízösszetétele: alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz, melyben jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. A vízben megtalálható kémiai elemek még a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav és szabad szénsav. Van még két kútja, ez a felső pannon rétegbe lett fúrva, melyek 53 °C-os termálvizet adnak.

 

A település és az üdülőterület fejlesztését szolgáló tervek 1969-70-ben készültek el. A kis településen a fürdőnek köszönhetően beindult az idegenforgalom. A Zalakarosi Üdülőterület-fejlesztési Bizottság hatékony irányításával szervezett fejlesztés, gyors fejlődés indult meg.

 

Az akkori Zalakarosi Strandfürdőben egy 333 m2 vízfelületű termálmedence és egy 60 m2-es gyermekpancsoló fogadta a vendégeket, amely három év múlva egy sportmedencével is kiegészült. A gyógyászatot is magában foglaló Fedett fürdőt 1975-ben nyitották meg, majd a következő húsz év a folyamatos fejlesztések jegyében telt. 1978-ban az "elismert gyógyvizű" fürdőt az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan gyógyfürdővé nyilvánította.

 

A fürdőnek köszönhetően számos szálloda, vendégház és étterem épült. A települést érintő menetrendszerinti autóbuszjáratok száma évről-évre több lett a megemelkedett utasforgalom kiszolgálása érdekében. A település is egyre szebb, nagyobb és rendezettebb lett.

 

A gyógyvíz: nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, amely a jodid- és bromid-ion tartalma következtében a jódos-brómos; szulfid-ion tartalma miatt pedig a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható. A víz metabórsav tartalma igen nagy. A gyógyvíz kismértékű radioaktív elemeket is tartalmaz.

Zalakaros 1984-ben kapott nagyközségi rangot. 1987-ben új óvoda, illetve gázvezeték-hálózat, majd 1990-ben új iskola létesült. Zalakaros a rendszerváltás után is jelentős idegenforgalmi központ maradt, ám mivel a Balaton csak 20 km-re fekszik, az ottani fejlesztések sokakat elcsábítottak.

 

Az elmúlt tíz évben a fürdő ismét folyamatos fejlődésnek indult, melynek során az országban elsőként épült fel a gyógy-centrum részlege. Felújításra kerültek a termálstrand medencéi, szaunái, és kialakításra került a legmodernebb körülményeket biztosító gyógyászati részleg. Elkészült az új élményfürdő a kapcsolódó fitnesz- és wellness elemekkel. Nagyon sok a játékelem a gyermekmedencékben is.

Van egy érdekessége a szuper, jól felszerelt modern fürdőnek. A közel 20 medencéből a 2 db a régi gyógyvizes fedett medence a 70-es évek állapotát tükrözi. A rozsdás nyugágyak a szocialista korszakot idézik, persze ennek ellenére kitűnően élvezhető a gyógyvíz. Mivel a fürdőegységek 80%-a korszerű és jó állapotú, reménykedni lehet, hogy a fedett épület régi 2 medencéjét is idővel felújítják. Vagy talán ez direkt ilyen retrós?

A gyönyörű parki környezetben kiépített termál strandon a gyógyvizes ülőmedencéktől kezdve egészen a hullámmedencéig, változatos funkciójú medencék biztosítják a család minden tagjának a pihenést, a regenerálódást és a vízi szórakozást.


1975-ben megnyílt a fedett fürdő


Megérkezett az Ikarus is...


Az 1980-as években...


Ez már a mai állapot, ilyen most a régi épületszárny


A másik legrégebbi egység, a fedett fürdő


A modernebb fürdőépület


A legújabb wellness egység


A fürdő bejárata ma


Lerakódott vízkő az egykori csövekben


Óriás vízkőlerakódás, mely 3 évtized alatt keletkezett a rendszerben


Modern templom Zalakaroson
A zalakarosi parkerdő részletei

Megtekintések száma: 623 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: