Főoldal » 2017 » Február » 12 » 2017. 02. 11. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A SZÉCHENYI GYÓGYFÜRDŐBE
4:12 PM
2017. 02. 11. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A SZÉCHENYI GYÓGYFÜRDŐBE

Pécsről a 7.14-es IC vonattal utaztam Bp-re, mely 10.15-re érkezik a Keleti-pályaudvarra, melyhez viszonylag közel esik a Városliget, ahol a Széchenyi Gyógyfürdő is található. Ezért gyalog mentem a fürdőig. Visszafelé a 16.45-ös IC-vel jöttem, ami 19.53-ra ér Pécsre. Útközben a Városliget parkján jöttem keresztül.

Itt található egy különös templom emlékhelye. Budapest elveszett templomai között kivételes helyet foglal el a Regnum Marianum (Magyarok Nagyasszonya) templom. Az indokolatlan, ideológiai templomrombolás ma is a sztálini Szovjetunió legsötétebb korszakát idézi.


Így nézett ki a mindössze 20 évet fennálló templom

A Regnum Marianum jelentése Mária Országa, amely a hagyomány szerint hazánkat jelenti, az örökös nélkül maradt Szent István király halála előtt Szűz Máriának tett felajánlása nyomán. Egy 19. század végén kibontakozó, többnyire szegény sorsú gyerekekkel foglalkozó katolikus mozgalom vette fel a nevet.


Ennyi maradt belőle

A templom ünnepélyes alapkő-letételére 1925-benkerült sor. A költségeket adományokból fedezték, így csak 1931-ben szentelhették fel. Az akkoriban innovatívnak számító módon helyet kaptak még egyházközösségi helyiségek a pincében. A hívek 22 lépcsőn kapaszkodtak fel a bejáratot rejtő boltíves nyílású előcsarnokhoz, ahol a torony alapjául is szolgáló négyzet alakú térbe léphettek be. A központos teret egy 20 méter átmérőjű, és 25 méteres magasságú kupola fedte le, tetején a Szent Koronával. Az épület legnagyobb szélessége 22 méter volt, és a sekrestyés lakását beleszámítva 65 méter mélyen nyúlt be a parkba.


Korábban a táblán többször szerepelt az is, hogy Rákosi Mátyás
leromboltatta, de ezt mindig valakik lefestik.

A hitélet egészen a II. világháborúig nyugodtan folyt. A templom viszonylagos épségben vészelte át a II. világháborút, azonban egyre sorakoztak a közösség számára a baljós jelek. 1948-ban Csiszér Ferenc atya egyik napról a másikra eltűnt. Mint később kiderült az Andrássy út 60-ba vitték, ahol „belga kémkedésért” 5 évre elítélték. A Regnum közössége azonban arra aligha számított, hogy a Városligetben felépített templomuktól is megfosztják őket. A negyvenes évek végén kezdett körvonalazódni ugyanis a pártnak az az elképzelése, hogy itt alakítsák ki a szocialista állami ünnepségek színhelyéül szolgáló felvonulási teret. Ebbe a sávba esett bele a templom.

Az utolsó vasárnapi mise után a visszaemlékezések szerint alig lehetett kiterelni a zokogó híveket a templomból. A bontási munkálatok megkezdése előtt pedig az elszántabbak élőlánccal vették körbe az épületet. Mindhiába. 1951. szeptember 23-án megkezdték a bontást, amit a lehető legnagyobb csendben, és a leggyorsabban akartak elvégezni. Az épület azonban vasbeton vázzal épült, amin a korabeli gépek alig-alig fogtak. A kupolát fa dúcokkal támasztották alá, amíg pilléreit elvékonyították, majd felgyújtották a fa ácsolatot, aminek elégése után a beomlást remélték a bontók. Csak megrogyott, de nem omlott le. Ekkor már nem maradt más választás, robbantani kellett. A romokat a hatalmas területű altemplomba döngölték be, majd a területet lekövezték. Miért volt szükséges vandál módon lerombolni a Magyarság Nemzeti Kegyhelyét? Mert mindenáron ki akarták irtani a nemezt- és vallástudatot az emberekből, hogy a helyette az államhatalmat imádják, és nekik hódoljanak.


Egy keveset azért helyreállítottak a templom romjaiból

A templom újjáépítését vagy egy méltó emlékhely kialakítását civilek többször is felvetették, de az ügy egyelőre ennél tovább nem jutott. A rendszerváltás óta folynak tárgyalások a budapesti püspökséggel, de az hajthatatlan és ellenzi a templom újbóli felépítését vagy egy tisztességes emlékhely kialakítását. Állítólag a püspöki titkárság úgy nyilatkozott, hogy ez a kérdés meg fog oldódni annak a néhány idős ember halálával, akik még ma is ábrándoznak a templom újjáépítésén. Szégyellhetik magukat. (Egyébként nem kevesen vannak, köztük elég sok fiatal is, akik szorgalmazzák legalább az emlékhely kialakítását.)

Amerikából egyébként 300 millió Ft. segítség érkezett évekkel ezelőtt az új templom építésére, amit kénytelen volt a szervezet másra felhasználni. A kormány segítőkész lett volna, de a mostani katolikus egyház hallani sem akar a múlt megbecsüléséről. Pedig II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor kijelentette: a Regnum Marianum újjáépítése jelképe lesz az egyház és a magyar nemzet feltámadásának. Sajnos nem így lett… Bár most felcsillant a remény, hogy a 2017-es év változást hoz, mivel nagyszabású tervek vannak egy méltó emlékhely létrehozására. Majd az idő eldönti, a hatalmak engedélyezik-e megvalósulását.


Városliget


Jégpálya a Városligetben a Vajda Hunyad váránál

A gyógyfürdő

Nagyon kellemes vizű gyógyfürdő, vizének szaga kicsit a harkányihoz hasonló, záptojás szagú, de enyhébb változatban. Emellett vasszaga van még. A fürdőben rengetegen voltak (90%-ban arabok, törökök, kínaiak, magyarok csak elég kevesen), különösen délután, pedig még most télen is teljes kapacitással üzemel mind a 21 medence, még a kintiek is.


A fürdő épülete

Csak egy negatívum van, hogy Kiskunmajsához hasonlóan itt is a személyzet gondoskodik az öltözőszekrényről. Vagyis, ha a nap folyamán bármire szükségem van, állandóan szólni kell, ahol fel van írva a sorszám és az illető neve. Igyekeztem úgy megoldani, hogy egész nap semmit se kelljen kivennem, mert ez macerás. Vagy csak nekem? Ahogy más fürdőkben is mindenki önállóan kezelheti a kapott szekrényt a kulccsal, kártyával, karórával, stb., így itt is megoldható lenne. Főleg ahol ennyi vendég érkezik.

A fürdő gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről 76 °C hőmérsékleten érkezik a felszínre. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára 21 medence közül választhatnak a vendégek. Az élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár működik. Az itt található víz kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek, krónikus ízületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció, gerincbántalmak, idegfájdalmak, a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén ajánlott. Az ivócsarnokban különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas vizet ihatunk.


A kupolacsarnok teteje

A fürdő 2012 szeptembere óta Magyar Termék Nagydíjjal is büszkélkedhet. Emellett az épület makettje képviseli Magyarországot a brüsszeli mini Európa makett kiállításon. Zsigmondy Vilmos, a kor nagyhírű bányamérnöke előzetes tanulmányozás után arra a következtetésre jutott, hogy Pest városában egy artézi kút sikeres fúrása legnagyobb valószínűséggel a Városligetben valósítható meg. Az elképzelést Pest város közgyűlése 1868. március 4-én elfogadta. A kút fúrásának helyéül a városligetet jelölték ki (a mai Hősök terén, Árpád fejedelem lovas szobra előtti részen). A kút fúrása 1868 novemberében kezdődött el és 1878 januárjában fejeződött be. A fürdő építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A fürdőt, amelyet addig Artézi fürdő néven emlegettek, 1913. június 13-án nyitották meg, már Széchenyi gyógyfürdő néven.

A megnyitás után a fürdő népszerűsége rohamosan nőtt és 1919-ben már több mint 890.000 vendéget fogadott. A töretlen népszerűsége, valamint az egyre jobban elterjedő és szinte életszükségletté vált szabadban való fürdés igénye halaszthatatlanná tette a fürdő fejlesztését. Az 1926-ban kiírt pályázat eredményeképpen 1927 augusztusára elkészült a gyógyfürdő népfürdő szárnyainak bővítése, valamint egy fürdőstrand-uszoda létesítése. Ez volt a pesti oldal első uszodája. A bővítés 6900 m²-es területen valósult meg egy 50 x 18 m-es úszó és további két szabadtéri medencével. A medencét 2800 m² homokos terület vette körül.

A fürdő a II. világháborúban ugyan károkat szenvedett, de mivel a kút nem sérült meg a részleges üzemeltetés biztosított volt. 1963-ban a strandfürdő öltözőit téliesítették és azóta a szabad területen lévő medencék télen is üzemelnek. A fürdőben 1982 óta nappali kórház működik napi 178 beteg ellátására alkalmas kapacitással. 1998 és 2006 között zajló felújítások eredményeképpen minden medence megújult, a strandmedencék vízforgatóval, a gyógymedencék korszerű hidraulikai berendezésekkel lettek ellátva.

Megtekintések száma: 596 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: