Főoldal » 2017 » Március » 4 » 2017. 03. 04. TAVASZI TEMPLOMTAKARÍTÁS MÁRIAKÉMÉNDEN
8:20 PM
2017. 03. 04. TAVASZI TEMPLOMTAKARÍTÁS MÁRIAKÉMÉNDEN

Március 4-én, szombaton egy templomtakarításra jöttünk össze a máriakéméndi kegyhelyen. Mire odaértünk, már egy bringás túrázó éppen a kegytemplom udvarán szerelte a kerékpárját. Ezután hamarosan gyülekezni kezdtek a többiek is. 9-en jöttünk össze, név szerint: Dobosy György és Marika, Kontár Zoltánné Ancsa, Jakab Márta, Ruzsinszky András, Vadász László Máriakéméndről Pécsről pedig Dr. Héjjas Péter és Dr. Földi Krisztina, valamint jómagam. A kis csapatnak ismertettem a mai napra tervezett munkálatokat, majd elmondtuk közösen az Úr imádságát, a Miatyánkot.

Ezután nekifogtunk a munkának. A templom hirdetőtábláját takarítottuk ki, és behelyeztük az új laminált lapokra írt kegyhelyismertetőt, melyet plébános úr segítségével készítettem el. A későbbiekben a német nyelvű szöveget is elhelyezzük majd. Ezután a sekrestye feletti oratóriumba (imaterembe) mentünk. Igaz, ez a helység már régóta nem tölti be a funkcióját, hiszen jóformán csak egy lomtár jelenleg, de épp emiatt is szerettük volna rendbe tenni. Az ide bezsúfolt régi kegytárgyakat, és egyéb törött darabokat, valamint a hulladékot kivittük az udvarra. Közben plébános úr is megérkezett, és megbeszéltük mi, hová kerüljön. A fenti kis helyiséget kitakarítottuk, kisepertük, a régi szentképeket a fal mellé állítottuk, így ez a terem is újra méltó állapotba került. Sajnos a boltíven a vakolat egyre inkább omlik, a mennyezet is a gerenda alatt megrogyott az elmúlt években. Mire végeztünk a takarítással plébános úr is visszatért és pogácsával, kólával és forralt borral kínált meg minket.

Ezután a régi udvari tyúkólakat pakoltuk ki, és gyűjtöttük zsákokba a szemetet. A munka végeztével bementünk a plébániaépületbe körülnézni, mivel közülünk még nem mindenki látta. Gyuri bácsi felvezetett minket az épület egyes termeibe, ahol mesélt arról, mekkora élet volt itt pár évvel, évtizeddel ezelőtt, és milyen sok program, találkozó volt itt a kegytemplomnál. Ezután asztalhoz ültünk, mivel Marika finom babgulyást készített a segítőknek ebédre. Az ebéd előtt elmondtuk az asztali imádságot, majd jóízűen elfogyasztottuk ebédünket és hozzá Gyuri bácsi jóféle borát. Ebéd után összepakoltunk, majd elköszöntünk egymástól. Mi hárman Péter, Krisztina és én még elmentünk a közeli Templom-forráshoz, amit klórmésszel kifertőtlenítettünk. A forrástól 8 m-re az út felé van a föld alatt 10 cm-re egy beépített műanyagcső, mely dugóval van lezárva. Ezt kinyitva lehet beadagolni a klórmeszes fertőtlenítő oldatot. Évente egyszer, tavasszal érdemes elvégezni ezt a tisztítási műveletet. Ezután autóval felmentünk a pincesorba, ahol a Margaréta szobornál kicseréltük a megrongált tablóban az ismertető lapot. Ezen a szép tavaszi napon talán egy picivel sikerült szebbé tenni Máriakéménd értékeit.

BEG

Megtekintések száma: 484 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Hihetetlen, hogy annyi érték az enyészeté lesz, lenne, pedig szinte minden ami fontos ici-pici ráfordítással megelőzhető lehetett volna. Hála Nektek, hogy oly sok lélekemelőt megóvtok.

Név *:
Email *:
Kód *: