Főoldal » 2017 » Március » 12 » 2017. 03. 12. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A DANDÁR GYÓGYFÜRDŐBE
11:36 PM
2017. 03. 12. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A DANDÁR GYÓGYFÜRDŐBE


Keleti pályaudvar


A 7.14-es IC vonattal utaztam, Budapestre. A Keleti pályaudvarról gyalog mentem a Kerepesi út és Pongrác utca érintésével a kőbányai lakótelepen álló Szent László templomig. Egy és negyed óra volt, míg ideértem. Itt állnak a Lechner Ödön tervezte angyalok, melyet Kiss György szászvári szobrász alkotott meg. Az öt darab, különböző formájú angyalok a pécsi Zsolnay gyárban készültek még a 19. század végén. Minden szoborból két példány készült, így került az 1950-es években két vidéki helyszínre is (Kishajmásra az erdőbe 3 db és Máriakéméndre a Nagyboldogasszony kegytemplomhoz 2 db). A kőbányai templom oldalán magasan, kampóval kitámasztva helyezték el a szobrokat. Az ötből kettő itt is eltört és már korábban restaurálták a letört szárnyakat. (Jelenleg a máriakéméndi szobrok is restaurálás alatt vannak, reméljük a nyár végére már ismét visszakerülhetnek megszokott helyükre.) A templom és a szobrok fotózása után felszálltam a 9-es buszra, és ezzel a Harmickettesek teréig utaztam. Innen gyalog a József és Ferenc körút, majd a Mester utca érintésével mentem a Dandár gyógyfürdőbe, melynek vizében kellemesen fel lehet frissülni.

A Dandár utcai népfürdő vázlatos tervét K. Császár Ferenc készítette. A fürdőt 1930-ban adták át, majd 1936-ban átalakították. A fürdő eredetileg tisztasági fürdőként üzemelt. A II. világháború alatt a fürdő kevésbé rongálódott meg, így azt már 1945-ben megnyithatták. 1978-ban a teljes felújítást követően gyógyfürdőként helyezték ismét üzembe. 2014-ben felújították és két kültéri medencét is létesítetek, mivel azelőtt csak két beltéri medence volt. Mind a mai napig megmaradt olyan egyszerűnek, amilyennek tervezték. Budapest legkisebb és legolcsóbb fürdője.

A víz összetétele: nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, amelynek fluoridion-tartalma is jelentős. 3 beltéri és két kültéri medencéje van. A fürdés után gyalog a Soroksári út, Petőfi híd, Karinthy Frigyes út érintésével jutottam el a Móricz Zsigmond körtérre, onnan pedig a 49-es villamossal mentem a Kelenföldi vasútállomásra. A 16.59-es IC vonattal utaztam vissza Pécsre.

BEG


Templom a Kerepesi úton


A Pongrác utcai kistemplom


Kőbányai lakótelep, háttérben a Szent László templom


Lechner Ödön, a templom tervezőjének szobra


Szent László templom (szecessziós stílus)


A híres Zsolnay angyalok egyike (a keresztet tartó)


A horgonyt tartó angyal


Ennek már egyszer letört a szárnya


Az imádkozó angyal


A templom belül (éppen mise volt)


A kőbányai polgármesteri hivatal


Szintén egy szecessziós épület, mely polgári lakóháznak épült


Dandár gyógyfürdő


Ivókút


Combino villamos


HÉV


Karinthy Frigyes szobra

Megtekintések száma: 568 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
A kőbányai templom gyönyörű - függetlenül a Zsolnay angyaloktól.

Név *:
Email *:
Kód *: