Főoldal » 2017 » Március » 15 » 2017. 03. 15. FÜRDŐTÚRA DUNAFÖLDVÁRRA
11:30 PM
2017. 03. 15. FÜRDŐTÚRA DUNAFÖLDVÁRRA

Balesettel indult a reggel és azzal is fejeződött be. A 7.30-as budapesti buszjárattal utaztam Dunaföldvárra, mely 9.55-re ér fel. Még Pécsett az ÁRKÁD-nál a mellettünk lévő sávban egy motoros küzdött a lerobbant motorjával, végül ráült, és abban a pillanatban el is vágódott, rázuhant a motor. Hogy mi lett ezután, azt nem tudom, mert mi tovább mentünk a busszal. Remélhetőleg nem sérült meg és/vagy segítettek neki.

Hazafelé Dunaföldvárról a 15.05-kor induló busszal jöttem, mely 8 perccel előbb beért, így örültem, hogy az eggyel korábbi 4-es járatot érem el Uránváros felé (15 percenként jár hétvégén.) El is értem az előbbit, a Vásárcsarnoknál már felszállt mindenki, éppen csak elindult, amikor egy idős bácsi szalad a járdán a busz felé. A sofőr meglátta és meg is állt neki. Épp, hogy az ajtóhoz ért volna a bácsi, amikor a nagy sietségben megbotlott és elesett, de olyan szerencsétlenül, hogy azonnal eszméletét vesztette. Az orrából és fejéből minden honnan folyt a vér. Mentőt kellett hozzá hívni, ami 10 perc alatt ért ki, de előbb már a rendőrök is megérkeztek. Azért eléggé felháborító volt, hogy sem a rendőrök, sem buszsofőr semmilyen segítséget nem nyújtott az erősen vérző, a földön fekvő sérültnek, utóbbi beült a vezetőfülkébe és ott várta, amíg a mentők kiérkeznek, akik végül kórházba szállították a bácsit. Ezután a következő, 15 perc múlva jövő 4-es busz vett át minket.

Egyébként a Dunaföldvári túra jól sikerült, kellemes a gyógyfürdő, bár csak mindössze 1 fedett medence van, és két kültéri, de azok most nem üzemeltek. Elfogadják a SZÉP kártyát is. A fürdőt 35 fokos, ásványi sókban gazdag gyógyvíz táplálja. Összetétele majdnem megegyezik a bükfürdői vízzel, magas hidrokarbonát és sótartalmú, ezáltal mozgásszervi panaszok és bőrbetegségek gyógyítására is javasolják.

Maga a város 8500 lakosú és nagyon szép az óvárosa, mely a mai belvárost képezi. Már a középkorban is mezőváros volt. Az 1700-as években Tolna vármegye legnépesebb városa volt, de később Szekszárd fejlődött jobban és nagyközséggé sorolták vissza. 1989-ben újra megkapta a városi rangot. Érdekessége a városnak, hogy kör alakú busz-pályaudvara van. A 10 kocsiállás körkörösen lett kialakítva, további kettő pedig egyenesen, ahol a váróterem is van. Nagyon szép, tiszta és rendezett kisváros, melynek híressége a pincesora és a meredek (néhány helyen omló) löszfalai, löszdombjai. Sok látnivalója van, melyeket felkerestem, és az alábbiakban mutatom be.

BEG


A 100 éves ivókút, de ma már nem iható (most még nem üzemelt)


Beszédes József (vízépítőmérnök) szobra


Az 1904-ben épült városháza épülete


Szent Anna ferences templom (Barátok temploma) 1790-ből


Világháborúban elesettek emlékműve


A gyógyfürdő épülete


A Vár-dombon álló Török (Csonka)-torony (épült 1500 körül)


Magyar László Afrika kutató szobra


Szent Ilona templom (Öreg templom) 1725-ből


Egy szép Szent István szobor egy lakóház falában


Polgárosodó ház a 20. század elejéről


Szent Sebestyén, Rókus és Rozália-kápolna a pincék között 1742-ből


Copf stílusú pince


A híres földvári pincék


Református templom (szakasztott mása Baranyában a monyoródi katolikus templomnak)


Szerb ortodox templom (rác templom) 1788-ból, tornyát 1828-ban építették hozzá. 2000-ben felújították, annak ellenére, hogy lassan már
100 éve nem használják, mivel nincs már szerb gyülekezet.


Egy ötletes komposztáló kas (de talán nem a templom elé kellett volna tenni,

még akkor is, ha azt már nem használják). Településtervezés!


Meginduló löszfal, de ház még áll a tetején.


Kilátás a Kálvária-dombról, ahol egykor földvár állt.


Stációk


A háttérben a sárga templom az evangélikus közösségé.

 

Megtekintések száma: 713 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Kedvet csináltál egy kiránduláshoz ! Nincs olyan elérhetetlenül messze !!!!
A komposztáló elhelyezését én sem értem. .....

Név *:
Email *:
Kód *: