Főoldal » 2017 » Március » 20 » 2017. 03. 19. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A SZENT LUKÁCS GYÓGYFÜRDŐBE
1:47 PM
2017. 03. 19. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A SZENT LUKÁCS GYÓGYFÜRDŐBE


A fürdő régi képeslapon ábrázolva

Pécsről a 7.14-es IC-vel utaztam Bp-re Kelenföld állomásig. Innen közvetlen villamosjárat van a Szent Lukács fürdőig. A 19-es villamos 26 perc alatt teszi meg az utat idáig, miközben több népszerű fürdőt is érint. Visszafelé is a 19-es villamossal jöttem, és Kelenföldről a 15.59-es IC vonattal utaztam haza, mely 18.40-re ér Pécsre.

A fürdő Budapesten a II. kerületben a Felhévíz városrészben található. Feltehetően az egykor szétfolyó gyógyvíz német elnevezésének magyar fordítása (Lochbad – magyarul lyuk- vagy gödörfürdő, innen lukas-fürdő) és Szent Lukács – akit hagyományosan a gyógyításhoz, orvosláshoz kötöttek – nevének összecsengése alapján kapta. Más elképzelések szerint a terület középkori tulajdonosának neve alapján (Lukász-fürdő) alakulhatott ki az elnevezés.

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak is ismerték és hasznosították. Egy Claudius császár idejéből származó felirat említi az itt folyó felső és alsó meleg vizű forrást. A mai Császár és Lukács fürdő területén a honfoglalás idején Felhévíz település állt és a mai fürdő helyén egykor egy meleg vizű tó volt.

A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek itt. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg a fürdő kiépítését, 1884-ben pedig Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógy-kúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.

Az eredeti lőpor- és gabonamalom egyik tornyának romjait a helyreállító munkálatok során tárták fel. Ez ma is látható az épületben. A mai fürdőépület a gyakori át- és újjáépítések miatt kívül és belül egyaránt meglehetősen eklektikus képet mutat. Az évszázadok során eltűntek a mór stílusjegyek és a jellegzetes négy torony is. Mai formáját Hikisch Rezső tervei alapján 1921-ben kapta. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Az épületet az 1970-es évekig folyamatosan bővítettek. Budapesten 1979-ben a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház).

1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére. Ennek során az addig alig használt iszaptó helyére élménymedence került, melyben megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, buzgárok, pezsgőágy és még sok más szolgáltatás. A fürdő másik udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence is szűrőforgató-berendezéssel épült újjá.

BEG

Megtekintések száma: 534 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Jók a régi képek, szeretem az efféle összehasonlítást. Látom, túl nagy forgalom nem volt. Nem írtál az árakról (Nem mintha az életben betenném  a lábam egy fürdőbe....)

Név *:
Email *:
Kód *: