Főoldal » 2017 » Március » 25 » 2017. 03. 25. KEGYTEMPLOM TAKARÍTÁS 2.
10:10 PM
2017. 03. 25. KEGYTEMPLOM TAKARÍTÁS 2.

Március 25-én, második alkalommal folytattuk a máriakéméndi kegytemplom takarítását. Szeretnénk, ha a búcsúra érkezők, innen úgy távozzanak el, hogy egy szépen gondozott Mária kegyhelyet látogattak meg. Segítőink többsége most is Máriakéméndről érkezett és a következők voltak: Biki Endre Gábor, Dobosy György, Dobosy Györgyné Marika, Dr. Földi Krisztina, Dr. Héjjas Péter, Héjjas Lóránt, Jakab Márta, Ruzsinszky András és Vadász László.

Már reggel egy zarándok ácsorgott a kegytemplomnál. Gyalog jött Dunaújvárosból és egy hét alatt járja végig a régió kegyhelyeit. Két csoportra osztódtunk, míg a lányok a templomot takarították, addig a fiúk a kertet vették gondozásba. Először a felújítás alatt álló stációknál nyírtuk vissza a tiszafákat. Az udvaron lévő vízvezetékek aknáiból kimertük a vakondok által beletúrt földet. Közben plébános úr is megérkezett, és felmentünk a harangtoronyba, ahol megnéztük a harangot, amin javítást kell végezni. A következő munka a kerítések mentén a belógó bodza és egyéb faágak levágása volt, sőt több helyen a kerítés kiszabadítása a bozót fogságából.

Mire végeztünk a több száz m hosszú kerítés megtisztításával, addigra a templombelső takarítása is elkészült. A katicák ki lettek seperve, a padsorok le lettek portalanítva, és mosva, valamint a szőnyegek is tisztításra kerültek és a padlózat is fel lett porszívózva. A kerítések mentén két zsák szemetet szedtünk össze, ami elsősorban műanyag tárgyakból és régi művirág csokrokból állt. Sajnos a kegytemplom előtti sírok gondozói régebben az elhasználódott csokrokat, mécseseket (szemetes edény híján) a kerítés mögé dobták a külső oldalra.

Délután két órakor bent a plébániaépület legszebb termében asztalhoz ültünk és elfogyasztottuk ebédünket. Marika most is nagyon finom ebédet és süteményt készített nekünk, melyet ezúton is köszönünk. Ebéd után még a hátsó kerítésbe nőtt bodzabokrok kivágását végeztük el. Sajnos a melléképületek kitakarítására, a fémek egybe gyűjtésére már nem maradt időnk, így még egy alkalommal összejövünk és befejezzük, amit elkezdtünk. Összeszedtük a szerszámainkat és elköszöntünk egymástól. Héjjas Péterékkel még egy kis kitérőt tettünk a Nyomjai-kereszthez. Vissza akartuk ásni a néhány hónapja a földből kitépett padot, ami egy ideje a keresztnek támasztva árválkodott. Sajnos későn érkeztünk, már nem volt mit visszatenni. Úgy látszik valakinek ez az egy pad nagyon hiányzott…

BEG


A kutyus is besegít (miután befalta az őrizetlenül hagyott fél kiló kenyeret)


Egy hete még ilyen volt a kegytemplomnál a buszmegállót jelző tábla


Mostanra ki van cserélve a megdőlt és megkopott buszmegálló kresztáblája
a kegytemplom előtt, amit a Mecsek Egyesület jelzett a Közút felé.


Nyomjai-kereszt, ahol a pad eltűnt

Fotók: BEG, Ruzsinszky A.

 

Megtekintések száma: 356 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Nagyon szép munkát végeztetek, remélem "fentről" figyelték munkálkodásotokat. Én nem kéméndi vagyok, de köszönöm nektek ezt a sok fáradozást, amit a templom rendben-tartása érdekében tesztek - ha már másnak Kéméndről ez nem jutott eszébe, -  hogy a "gazdát", a pécsi püspökséget ne is említsem.
A kereszt mellől ellopott paddal kapcsolatban csak azt tudom mondani, ez is arra figyelmeztet, hogy Magyarországon éltek/vagytok. Ilyen az osztrákoknál - gyanítom - nem törtnét volna meg. Itt bizonyára valaki főzött a fának tüzén egy rántott levest....

Név *:
Email *:
Kód *: