Főoldal » 2017 » Május » 14 » 2017. 05. 13. LÁTOGATÁS A PÉCSI PÜSPÖKSÉGEN
9:11 PM
2017. 05. 13. LÁTOGATÁS A PÉCSI PÜSPÖKSÉGEN

Május 13-án ingyenesen látogatható volt Pécsen a Püspöki Kincstár. Én elmentem és megnéztem. Ha már itt voltam, úgy döntöttem, hogy még a további helyszínekre is váltok belépőjegyet, amit még nem láttam, így 4500 Ft-ot költöttem el, de megérte. Csodálatosak a felújított püspöki örökségek a Püspökvár és a Székesegyház területén. Ilyen páratlan értékkel hazánk csak itt büszkélkedhet. Dicséret illeti ezért a pécsi püspökséget, hogy ennyi pályázatot megnyertek, plusz a nem kevés önerőt hozzátéve milliárdokat költhettek el. Igaz, ez mind a kis faluk rovására történt. Ezért (is!) vannak összedőlés határán egyes falusi templomok. Na, de ez már egy másik történet.

BEG


Püspöki kincstár


Szent Péter és Pál bazilika (székesegyház)


Megkezdődött a Szent István téren a Miasszonyunk zárdatemplom felújítása (ráfért, mert rendkívül rossz állapotban volt évtizedek óta, a bejáratot faállványok tartották)


A 12 apostol szobrát sok millióból újítja fel a pécsi püspökség, de tény, hogy bezzeg a máriakéméndi Zsolnay angyalszobrokra egy fillér se jutott.


Milyen jó kis pályázatok vannak. Alig beadják, már is nyer. Bezzeg a Máriakéméndi plébániaépületre (zarándokszálló) csak olyat találtak (csupán 50 milliósat), aminek egy éve se eredménye, se semmilyen visszajelzése, még csak arról sem, hogy nem nyert. Igaz, mire is lenne elég 50 milla ilyen lepusztult épületre. Talán az összedőlés elkerülését azért biztosítani lehetett volna belőle.


Középkori Egyetem


Már két apostol áll.


A püspöki palota (a püspöki rezidenciára is ez a lépcső vezet, ahol a főpásztor lakik)


Az egykori püspökök portréja


Természetes forrás táplálja a tavacskát, ebből alakították ki a szökőkutat.
Szép mésztufa kiválás is megfigyelhető.


Őt is restauráltatták, mivel volt rá pénz.


Ő is most nemrég lett kész.


Egy természetes forrás vize csorog a kútból, méghozzá iható, mert ezt isszák az itt dolgozók is.


A titkos alagút kiállítás egy 18. századi pincerendszer, melyet az 1950-es évektől Texas-bárnak hívtak. Akkoriban a püspökségen mindenütt lehallgatóberendezéseket helyezett el az államhatalom, és ez volt az egyetlen földalatti hely ahol biztonságban beszélgethettek a papok.


Csonka Ferencről a Mecsek Egyesület forrást nevezett el és épített ki. Én magam is részt vettem az építkezésben. ami viszont hiányzik az ismertetőből, hogy 1986-ban Csonka atya Budapestre utazott és egy teherautó ütötte el és halt meg, bizonyára nem véletlenül, hisz állandó megfigyelés alatt állt, és évtizedek óta a meghurcolás jutott neki osztályrészül.


Az atya kedvenc helyszíne a Keleti-Mecsek volt.


Püspöki pince


Az egykori magtár ma kiállítótér, és konferenciaterem


A székesegyház


Három harang lakik a dél-keleti toronyban (ide is fel lehet menni)


A bazilika altemploma


A Gázi Kászim pasa dzsámija ma a belvárosi plébániatemplom


A dzsámi alja tele van sírhelyekkel, de nem csak régiekkel, hanem újakkal is, sőt bárki ma is temetkezhet ide, van még férőhely.

Megtekintések száma: 260 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Gyönyörű képes beszámoló - igazán érdemes lenne ezeket minden pécsinek eredetiben is
megnézni. (Vajon hányan látták a pécsi lakosok közül ezeket?) Ami a pécsi püspökség sok-sok milliós felújítási pénzeit illeti -  én nem tudom megítélni, hogy valójában mire, mennyit költöttek, nem is vagyok revizor. De az, hogy Pécset, Máriagyűdöt, Püspökszentlászlót számolatlan milliókkal jól
megnyomták - az tény. De miként írod a máriakéméndi angyalszobrokhoz egy forintot sem adtak, sőt, valójában átadtuk nekik a begyűlt pénzt, még csak elszámolni sem fognak velünk - az
adakozókkal. És most ottállunk, hogy nem lesz mire visszatenni az istentudja hány millióért felújított angyalszobrokat, mert a püspökség nem segít még csak annyit se, hogy a szobrok talapzatát biztonságossá
tegye. Félek is tőle, hogy a máriakéméndi angyalok nem fognak visszatérni Kéméndre. Majd valami
kamu statikusi indokkal megtiltják felállításukat és bedugják a szétrohadt  apostolszobrok mögé/közé. Ja, igen, azokra is megvan már a több millió felújítási pénzük. De Kéméndre nem, az istennek sem
adnak egy lyukas garast se. Szégyellhetik magukat. Micsoda világban élünk!

Név *:
Email *:
Kód *: