Főoldal » 2017 » Június » 5 » 2017. 06. 05. KÉPES BESZÁMOLÓ A TÖRÖKVÁRI TELJESÍTMÉNYTÚRÁRÓL
10:15 PM
2017. 06. 05. KÉPES BESZÁMOLÓ A TÖRÖKVÁRI TELJESÍTMÉNYTÚRÁRÓL

Idén 8. alkalommal rendeztük meg a Törökvári túrát. Először még nem teljesítménytúrának indult, hanem az új turistautak átadására szerveztünk egy túrát a Baranyai-dombságban a Török-várhoz. Akkor 60 fő vett részt azon a túrán. 2011-ben egy tájékozódási túraversenyt hirdettünk, de mivel ez még szokatlan volt, és talán sokan megijedtek tőle, hogy nem tudják teljesíteni, így csak 31 fő vett részt rajta. 2012-ben már teljesítménytúrát rendeztünk egy távon, de mivel a késői meghirdetés miatt a TTT füzetben és országos honlapon még nem tudtuk megjelentetni, ezért csak 43 indulónk volt. 2013-ban két távot (20, 10 km) hirdettünk, és 74 résztvevő volt. 2014-ben szintén két távon már 124 résztvevőnk volt. 2015-ben a két távon 131 indulónk volt. 2016-ban 3 távot hirdettünk (30, 20, 10), és az esős időszak ellenére is 129 indulónk volt. Idén már 4 távot hirdettünk (30, 20, 15, 8), amire ezúttal 157 túrázó + 1 kutya nevezett be. Látható tehát, hogy egy lassú növekedés jellemzi a Törökvári teljesítménytúrát, ahogy terjed a híre.

A túrázók az alábbi településekről érkeztek: Pécs (innen érkeztek a legtöbben), Üszögpuszta, Bogád, Pogány, Nagykozár, Baja, Budapest, Budaörs, Mohács, Pécsvárad, Komló, Kaposvár, Kozármisleny, Veszprém, Kartal, Bóly, Nagykanizsa, Sellye, Szalánta, Hajdúböszörmény, Bonyhád, Szekszárd, Váralja, Siófok, Mikepércs, Somberek, Szederes, Siklós, Pellérd, Erdőkertes, Véménd, Máriakéménd, Szajk, Szederkény, Udvar, Bár, Várda és Lánycsók. (Néhányan nem töltötték ki a nevezési lapon, hogy honnan érkeztek, így lehet, hogy jöttek máshonnan is.)

A teljesítménytúra idén liptódi bázissal került megrendezésre, ahol már péntek esetétől összejöttünk a segítőkkel, és 3 napig itt is aludtunk. Összesen 32 rendezőnk volt, aki segédkezett a rendezvény napján, és sokan már az előző napokban is. A 4 távon kb. 40 km-es útszakaszon kellett bozótirtást végezni, ebből. kb. 15 km-en a Vadásztársaság Vállalta a réteken és erdei földutakon a fűkaszálást. A géppel nem elvégezhető szakaszokon kézi-erővel vágtuk le a füvet és a csalánt. A jelzetlen szakaszokat kiszalagoztuk, és egy-egy helyre fénymásolt lapot is kihelyeztünk a könnyebb tájékozódás végett. Eltévedések, bizonytalanságok persze így is voltak, de a túrázók többsége gond nélkül teljesítette a távokat. A 15 km-es távon vezetett túra is indult Feketéné Móró Erzsébet vezetésével, melyen 19-en vettek részt. Az egyes távokon az utolsó induló után a söprűk indultak el, akik jelezték az állomáspontokon, hogy nincs már senki mögöttük.

Az ellenőrzőpontokon különféle ellátmánnyal fogadtuk a gyaloglókat. Az István-kútnál pálinkát, süteményt, gyümölcsöt, a Vályús-forrásnál a bólyi mézeskalácsos gyártotta mézes puszedlit, a Margaréta-szobornál cukorkát, a máriakéméndi kegytemplomnál mogyorót és tökmagot, a Törökvári-pihenőnél kuglófot, a marázai Mária-kápolnánál müzli-szeletet, a Lókúti-pihenőhelyen pedig almát kaptak a túrázók. A célba beérve a rendezvénysátorban babgulyást osztottunk valamennyi táv résztvevőjének. A túra után a résztvevők még maradhattak a liptódi Pünkösdi találkozón, melyen egész estig programok, fellépők és koncertek voltak. A koncerten fellépett az egyik túravezetőnk és pontőrünk is, Baumgärtner Norbert a 7végi Zajongás rockzenekar tagjaként. A liptódi önkormányzat egész nap óránként ingyenes kisbuszokat indított, mellyel a rendezvényre érkezők az 57-es útról bejuthattak Liptódra és vissza, ahol a menetrend szerinti járatokhoz volt csatlakozás. Ezúton szeretném megköszönni a Mecsek Egyesület nevében a rendezvény kiemelt támogatójának, Liptód Önkormányzatának a segítségét, továbbá a Marázai önkormányzat támogatását, valamint a Schlossberg Vadásztársaságnak, hogy vállalta a turistautakon a fűkaszálást. Köszönöm valamennyi segítőnek, rendezőnek a sok-sok munkát, a pontőrködést, bejárást, fűkaszálást, főzésben nyújtott segítséget, a süteményeket, és egyéb felajánlásokat, amivel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Külön köszönet Markesz Pistinek és családjának, aki szervezte a bevásárlást, főzést és biztosította számunkra a 3 napban vendégházában a szálláshelyet.

Biki Endre Gábor, főrendező

Fotók: FME, BEG, P. Ottó

Megtekintések száma: 1261 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
3  
Csak gratulálni tudok ehhez a létszámhoz, a programhoz és egyáltalán a rendezéshez. Lelkes segítő csapat nélkül ez nem is menne. Csak így tovább !!

0
2  
Köszönöm, köszönöm. Jövőre is várlak :)

1  
Köszönöm, hogy segíthettem, hogy egy kicsit része lehettem csapatnak és köszönöm, hogy részt vehettem a túrán. Hiánypótló ez a TT! Idén is tetszett! Így, vagy úgy, de a jövőre is ott leszünk!!
B. Gábor

Név *:
Email *:
Kód *: