Főoldal » 2017 » Június » 12 » 2017. 06. 12. TÖBB SZÁZAN ZARÁNDOKOLTAK EL A MÁRIAKÉMÉNDI BÚCSÚRA
10:32 PM
2017. 06. 12. TÖBB SZÁZAN ZARÁNDOKOLTAK EL A MÁRIAKÉMÉNDI BÚCSÚRA

A Mecsek Egyesület és a Máriakéméndi Német Önkormányzat a helyi lakosok és az idősek elmondása alapján szerette volna feléleszteni a régi híres neves máriakéméndi búcsúk hangulatát. Valamikor szekereken és gyalogosan ezrek érkeztek a környék falvaiból egy-egy nagyobb búcsúra. Régen egymást érték a prosenciók. Ennek megszervezésére a legalkalmasabbnak a Szentháromság vasárnapi német búcsú kínálkozott, mivel az utóbbi években erre jöttek a legtöbben. A Máriakéméndi Német Önkormányzat anyagilag és rendezőként is támogatta, így a szervezést a két szervezet közösen vállalta. Pályázaton nyertünk 50.000 Ft-ot a Baranya Megyei Német Önkormányzattól és ugyanennyit tett hozzá a Máriakéméndi Német Önkormányzat.

A búcsú programja az új lila színű Mária úton induló zarándoktúrával kezdődött, melynek során a résztvevők 50 fővel a Magyarsarlósi elágazástól indultak, ahol útközben érintették Magyarsarlóst, az ott lévő templomot és a nemrég átadott Mária kertet, majd Hásságyon a templomnál az önkormányzat egy frissítővel várta a zarándokokat. Ezután a Berkesd-tető érintésével értek le a Karasica-völgyébe, ahol Máriakéméndre beérve a kultúrház udvarán a helyiek egy kis frissítővel várták a gyalogos menetet. Útközben is fokozatosan gyarapodott a menet létszáma, de a legtöbben Máriakéménden csatlakoztak a menethez. Itt már megjelentek a népviseletbe öltözöttek.

14 órakor indult el a ragyogó nyári időben a menet a faluból ki a kegytemplomhoz. A csoportok zászlókkal, táblákkal jelezték, hogy mely településről érkeztek. Eredetileg úgy volt, hogy szabadtéri szentmise lesz kint a templom udvarán, de mivel a Tolna megyéből érkezett kórus ragaszkodott az orgona használatához, ezért a plébános úgy döntött, hogy bent lesz a mise. A templom hamar megtelt, és kiderült, hogy a hatalmas tömeg nem fér be a templomba, pedig utólag még jó néhány sörpad és szék is behelyezésre került. Gond azonban így sem volt, mert akik nem fértek be a templomba, azok kint leülhettek az ott felállított padokra, és a mise, melyet Rozner Zsolt plébános német nyelven mutatott be, ki lett hangosítva, így kint is lehetett hallani.

De mi is volt az, amiért ennyien a mai napon ide jöttek? Szentháromság ünnepét mindig pünkösd utáni első vasárnap tartják. Székelyföldön ezt kispünkösdnek is nevezik. A Szentháromságról szóló tanítás Jézus igehirdetéséhez tartozik. Eszerint az örök Atya – az emberiség megváltását akarva – elküldi a Fiút a földre, s átad neki mindent („Minden, ami Atyámé, enyém is.”). A Fiú beteljesíti az Atya akaratát („Engedelmes lett értünk a halálig.”). Az Atya elfogadja Krisztus áldozatát („Ezért Isten felmagasztalta őt.”). A feltámadásában megdicsőült Krisztus pedig elküldi az Atyától a Szentlelket. A Szentháromság azt jelenti, hogy aki megkeresztelkedett, az az Atya gyermekeivé, a Fiú testvéreivé és a Szentlélek templomává válik. Szentháromság vasárnapján azt ünnepli a római katolikus egyház, hogy az Isten a Szentháromság. Ez azt jelenti, hogy hisszük, hogy egyetlen Isten van, aki három személyben él. Ez a három személy az Atya, a Fiú és a Szentlélek.

A mise után a szabadtéri színpadon következett a kulturális műsor. Úgy szerveztük, hogy az első és az utolsó fellépő volt magyar, a többi mind német. Fábiánné Mester Rita Máriakéménd Önkormányzatának képviselője köszöntötte a megjelenteket és ismertette a kegyhely vallástörténeti jelentőségét. Elsőként Csajághy György tárogatóművész lépett fel, aki történelmi dallamokat játszott. Ezután a véméndi énekkar, majd zenekar következett. Negyedikként a Liptódi Német Énekkar tagjai énekeltek. Ötödikként a Kisnyárádi Német Énekkar tagjai szerepeltek, majd a Szederkényi Intermelody Énekegyüttest hallhattuk. Végül a szebényi magyar asszonykórus énekelt igen szép háborús nótákat. A búcsú ideje alatt a kegytemplom udvarán vásár is volt, ahol a kirakodó árusok (könyves, kézműves, fazekas, vattacukros, gyöngyös, szőttes, stb.) kínálták portékáikat. A helyi kocsma is kitelepült, mely az italokat árusította. A legnagyobb forgalmat a kiskőrösi kürtőskalácsos és a bólyi mézeskalácsos bonyolította le. A rendezvényen idén kétszer annyian vettek részt, mint tavaly, összesen kb. 600 főt számoltunk meg. Baranya számos pontjáról érkeztek, de Tolna megyéből, sőt még Budapestről is többen.

A hit addig nem veszhet ki, amíg még van parázs, ami újabb lángot lobbanthat, melyet csak erősíteni kell. Úgy látjuk, kellő szervezéssel újra népszerűvé lehet tenni a máriakéméndi kegyhelyet, mely most már újra felkerült Magyarország turisztikai palettájára is. Ahogy valamikor régen is, úgy újabban hétről-hétre jönnek a zarándok és túracsoportok a búcsújáró kegyhelyre. Nagyon nagy a hívőkben és a környékbeliekben is a vágy, hogy tegyük ismét rendbe a műemlék épületeket. Az összefogás mindig győz. Isten velünk!

Biki Endre Gábor, szervező

Dr. Héjjas Péter fotói a zarándoktúráról ide kattintva láthatók.

Dudók Piroska fotói ezen a linken érhetők el.

Fotók: BEG

A BÓLY TV IS HÍRT ADOTT AZ ESEMÉNYRŐL,
MELY IDE KATTINTVA NYITHATÓ MEG.

Megtekintések száma: 2013 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: