Főoldal » 2017 » Június » 14 » JÚNIUS 24-ÉN, SZOMBATON IVÁN NAPKOR LESZ A KISNYÁRÁDI KÁPOLNABÚCSÚ
11:16 PM
JÚNIUS 24-ÉN, SZOMBATON IVÁN NAPKOR LESZ A KISNYÁRÁDI KÁPOLNABÚCSÚ

Június 24-én, szombaton kápolnabúcsút és körmenetet tartanak a kisnyárádi Keresztelő Szent János-kápolnánál, amelyre a Mecsek Egyesület gyalogtúrát szervez. A kápolna Kisnyárádtól nyugatra, az Erdősmároki-halastavak közelében található. A legenda szerint a 18. században egy gróf vadászat közben eltévedt a környező erdőkben. Kocsijával a Malom-árok rétjeinek ingoványos árterébe jutott, és megfogadta: ha szerencsésen megmenekül, kápolnát emeltet a forrás mellé. Ígéretét be is váltotta, 1756-ban fakápolnát építtetett Keresztelő Szent János tiszteletére. A jelenleg álló kápolnát az 1820-as években Kisnyárád lakói építették.

A rossz állapotú épületet a Mecsek Egyesület 2014-ben félmillió forintból újította fel. A felújítás óta újjáéledt az Iván-napi kápolnabúcsúra és körmenetre induló gyalogtúra hagyománya – régen is ezen a napon zarándokoltak a kápolnához a környék falvaiból. A kápolna mellett egykor gyógyító vizű forrás eredt, amelynek Csoda-forrás volt a neve. Helyi legendák számolnak be vizének gyógyító hatásáról. A forrás az 1970-es évekre elapadt. A Mecsek Egyesület tagjai a régi leírások alapján kezdtek ásni, amikor 1 méter mélyről feltört a víz. Merítős kút épült, amely a hagyományt követve a Csoda-kút nevet kapta. A kápolna elé asztalok és padok kerültek, így biztosítva feltöltődési és pihenési lehetőséget az erre járóknak.

Június 24. szombat: túra a kisnyárádi Iván napi kápolnabúcsúra

Útvonal: Babarc, református templom, Kozma Simon viaszdomborművének és Boczor Lajosné Sipos Magdolna festőművész képeinek megtekintése, valamint a katolikus templom megtekintése – Kisnyárádi-hegy – Szent Bálint képoszlop – Keresztelő Szent János-kápolna (körmenet, majd fellép a Kisnyárádi Német énekkar, ezután vendégfogadás) – Szent Apollónia képoszlop – Kisnyárád, templom

Táv: 9 km. Szintemelkedés: 150 m.

A vendégfogadást a kisnyárádi önkormányzat szervezi, ennek költsége 350 Ft/fő, mely részben hozzájárulás a kápolna fenntartásához.

Találkozás: Babarcon a központban lévő buszmegállóban 8.10-kor. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 2-es kocsiállásáról 7.15-kor indul a busz.

Hazatérés: Kisnyárádról 15.35-kor indul a busz, Pécsre érkezés 16.50-kor.

Túravezető: Schóber József

Megtekintések száma: 377 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: