Főoldal » 2017 » Június » 24 » 2017. 06. 24. KÁPOLNABÚCSÚ VOLT KISNYÁRÁDON
8:10 PM
2017. 06. 24. KÁPOLNABÚCSÚ VOLT KISNYÁRÁDON

Túra a kisnyárádi Iván napi kápolnabúcsúra,
avagy „rejtett kincsek nyomában Babarcon”

Június 24-i túránk célja a kisnyárádi Keresztelő Szent János kápolnánál megtartott kápolnabúcsú és körmenet megtekintése, ill. részvétel az eseményen. Az időjárási előrejelzések rekkenő hőséget jósoltak e napra. A várható meleg idő ellenére 15 túrázó vágott neki a nem túl hosszú (9 km), de sok szép és érdekes programot tartalmazó útvonalnak. Babarcon szálltunk le a távolsági autóbuszról, ahol Treitz Károly túratársunk már várt ránk (köszönet neki, hogy helyi lakosként az előzetes túrabejáráson és helyi szereplőkkel való kapcsolatfelvételben sokat segített a túravezetőnek). A nap tervezett programjának ismertetése után elindultunk, hogy megtaláljuk Babarc rejtett kincseit. Először az Erdélyből kb. 10 éve idetelepedő Kozma Simon viaszdomborműveket és szobrokat készítő művész műhelyét látogattuk meg. Kozma művész úr magával ragadó stílusban beszélt életútjáról, az alkotás folyamatáról, a technika sajátosságairól. Túratársaim kérdésekkel halmozták el az alkotót.

A református templomnál már várt ránk Schäfferné Lili, a református gyülekezet pénztárnoka. Rendkívül részletes előadást tartott a babarci reformátusok történetéről, napjaink vallási életéről, az 1830-ban klasszicista stílusban épült templomról. A közösségi teremben ásványvíz és kalács várt bennünket. Megtekinthettünk egy csodálatosan szépen hímzett úrvacsora asztalt díszítő terítőt, és további információkat nyerhettünk a megfogyatkozott gyülekezet mindennapjairól. Különleges présházkapukat (pincebejáratokat) láthattunk a ma már „kihalt” pincesoron.

Az 1808-ban épült katolikus templomban Pécsi Sándor polgármester úr fogadott bennünket. A rendkívül szépen és igényesen festett, díszített templomot a 18. század végén betelepült (Hessen környéke) németajkú lakosság építtette. (A 20. század fordulójának lakosságszáma 1800 fő körüli lehetett, de ma már csak 700 lakója van a falunak). A főoltárképet Graits Endre festette az 1910-es években, s egy másik pécsi művész, Gebauer Ernő készítette a templomot díszítő freskókat. Polgármester úr a település múltjáról és jelenéről is tájékoztatott bennünket.

Még egy rejtett kincs várt ránk a településen: Boczorné Sipos Magdolna festőművésznő. Egy, a mohácsi csatarészletet bemutató freskót csodálhattunk meg a belső szobában. Az egy egész és két fél falfelületet beborító olajfestményen a mohácsi csata jelenete elevenedik meg a művésznő saját elképzelése szerint. Megdöbbentő a kép monumentalitása. Szinte „szétfeszíti” szoba méreteiből adódó „teret”. Megtekintettük a festőnő néhány vászonra festett képét is még, aztán fél tizenegy felé elindultunk Kisnyárádi-hegyen keresztül (a térkép szerint: Babarci-hegy) a Szent János kápolna felé.

A rekkenő hőségben gyalogolva nagy örömmel értük el az árnyékot adó, fákkal borított Babarci-hegyet. Nyílt terepen folytattuk a gyaloglást. Útközben két eltört, leomlóban lévő útszéli keresztet is láttuk. Majd a távolból feltűnt a Szent Bálint képoszlop is. Sajnos a tábla már megrozsdásodott, s a képoszlopot takaró tetőcserepek is hiányosak. Egyre több, a búcsúra érkező autó haladt el mellettünk, s hamarosan mi is megérkeztünk a kápolnához, ahol már javában folytak az ünnepség előkészületei. Helyet foglaltunk a padoknál és megebédeltünk. Megtekintettük a feldíszített kápolnát, amelyet a Mecsek Egyesület újított fel 2014-ben, mintegy félmillió forintból.

Hamarosan megkezdődött a körmenet, ami után Dallos Tamás mohácsi káplán úr Keresztelő Szent János ma is követendő példájáról prédikált. A kisnyárádi énekkar műsorával fejeződött be az ünnep, majd a település képviselő-testülete vendégszeretetét élvezhette minden résztvevő. A kápolnabúcsún 80 fő vett részt. Kis csapatunk ezután tovább indult jelzett útvonalon (sárga sáv) Kisnyárádra. Útközben megtekintettük a Mecsek Egyesület által tavaly felújított Szent Apollónia képoszlopot, majd egy mélyúton lesétáltunk a településre, amely egyben mai túránk végpontja is volt. A túratársak sok új ismerettel és élménnyel gazdagodva térhettek haza.

Schóber József túravezető

További fotók láthatók Treitz Károly albumában ide kattintva.

Fotók: Schóber J., BEG

Megtekintések száma: 817 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Elismerésre méltó, hogy a nagy forróság ellenére is ilyen szép számmal voltak résztvevők !

Név *:
Email *:
Kód *: