Főoldal » 2017 » Július » 7 » 2017. 07. 06. FÜRDŐTÚRA BAJA - SOLTVADKERTEN ÁT KISKŐRÖSRE
0:16 AM
2017. 07. 06. FÜRDŐTÚRA BAJA - SOLTVADKERTEN ÁT KISKŐRÖSRE


Szökőkút Soltvadkerten

Pécsről a 6.10-es autópályás járattal indultam Bajára, mely 7.30-ra érkezik. Innen 7.40-kor indult a lassú járat Kecskemét felé, mellyel Soltvadkertig utaztam. 8.48-ra kellett volna, hogy megérkezzen, és menetrend szerint 4 perc lett volna az átszállásra, mert innen 8.52-kor indul a járat Kiskőrösre, mely 9.04-re érne oda. Sajnos a kecskeméti lassú járat 12 percet késett, így ezt elérni nem lehetett. Mint kiderült, a járatnak rossz a menetidő-beosztása, hiszen Bajától Soltvadkertig a 64 km-es utat 68 perc alatt kellene, hogy megtegye, miközben minden fánál megáll. Ez fizikai képtelenség, noha utas sem sok volt. Ha belegondolunk, hogy a Pécs – Mohács 42 km-es távot 65 perc alatt teszi meg a busz, akkor a 64 km-re legalább 80 perc kellene ennyi megállóhely kiosztással. Na mindegy, így maradt a következő járat indulásáig 35 percem, így Soltvadkert belvárosát is kicsit végigjártam és fotóztam, mivel nem jártam még itt, legfeljebb átutazóban. 9.35-kor indult a járat innen, mellyel végül 9.50-re érkeztem meg Kiskőrösre.

Itt megnéztem a Petőfi Sándor emlékmúzeumot, és az egykori szülőházát. Nagyon érdekes, hogy ez a ház már több, mint 200 éve áll itt, és most városi épületek veszik körül. A városban igen nagy kultusza és tisztelete van az írónak, nagy egész alakos szobra is van itt a városházával szemben. Egyébként Kiskőrös nagyon szép, virágos és parkosított város. Ami nagyon tetszett, az a kis kancsós szökőkút, melyek, ha megtelnek vízzel, megbillennek, kiömlik belőlük és töltődik ismét. Messziről folyamatosan himbálódzó színes virágoknak tűnnek.

Ezután a termálfürdőbe mentem, melyben nagyon kellemes gyógyvíz található. 1050 m mélyről tör fel az 56 fokos víz. A nátrium-klorid, jód és bróm mellett jelentős mennyiségű fluoridot is tartalmazó, nagy só-koncentrációjú ez a gyógyvíz. Összes oldott ásványianyag-tartalma literenként 8188 mg.

Összesen 9 medence van, ebből 4 gyógyvizes. Két gyógyvizes kinti medence van, de ezek felett is tető van, két fedett pedig a szemközti hotel épületében, de az átjárás a belépőjeggyel biztosított. Érdekes, hogy ezt kevesen tudják, mert a hotel medencéit alig veszik igénybe, pedig a kinti medencéktől mintegy 30 m-re van csupán, csak az átjárót, mely az étterem mellett van, kevesen veszik észre.

A kellemes fürdőzés után a 16.20-as busszal jöttem vissza Kiskőrösről Bajáig, mely 17.50-re érkezett meg. Mivel itt volt a csatlakozásig 40 percem, így Baja belvárosát is megnéztem, és fotóztam a szépen felújított épületeket, parkokat, szökőkutakat. Bajáról 18.30-kor indultam Pécsre az autópályás gyorsjárattal, mely 19.50-re érkezett meg. Nem volt gond számomra, hogy az átszállások miatt több ideig tartott az utazás, így legalább nem kellett egyfolytában olyan sokat ülni, és jutott idő a kisebb városok megtekintésére is.

Biki Endre Gábor


Katolikus templom Soltvadkerten


Református templom Soltvadkerten


Kiskőrös katolikus temploma


Városháza Kiskőrösön


Petőfi Emlék Múzeum


Petőfi szülőháza


Jópofa szökőkút


1848-49-es emlékmű


A kiskőrösi fürdő bejárata


Gyógyvizes medence


Kemping is van a fürdő területén.


Temetőkápolna Kiskőrösön


Ez már Baja


Ferences templom és kolostor Baján


Éppen énekkari próba volt


Szép szökőkutak díszítik Baja tereit.

Megtekintések száma: 520 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Azért az 5 óra fürdőzés volt :)

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Elismerésem - ebben a hőségben ennyit buszozgatni  egy kis fürdőzésért !  :-)

Név *:
Email *:
Kód *: