Főoldal » 2017 » Július » 19 » 2017. 07. 19. A NYUGATI-MECSEK KEVÉSBÉ ISMERT ÉRTÉKEIT IS ÉRDEMES FELKERESNI
8:26 PM
2017. 07. 19. A NYUGATI-MECSEK KEVÉSBÉ ISMERT ÉRTÉKEIT IS ÉRDEMES FELKERESNI

A nyári kánikulát még megelőzve hajnali túrára indultam a Nyugati-Mecsekbe. A Pécsről 4.43-kor induló vonattal utaztam Bükkösdig, ahová 5.07-kor meg is érkeztem. A falu még alszik ilyenkor. Bükkösd Megyefai részére sétáltam, ahol egy eddig ismeretlen buszfordulóval találkoztam, melyről kiderült, hogy a Mecsek térképen sem az autóbuszvonal, sem a buszforduló nem szerepel, pedig az évtizedek óta létezik. Valószínűleg nem sok turista koptatta itt a kövezetet, hiszen turistaút sem indul innen, és hát busz sem sok jár ide. Én azonban éppen elcsíptem az 5.26-kor ide betérő, és Pécsre közlekedő buszt. Hát nem lehet elmondani, hogy tömegek utaznának reggel a munkába. Mindössze egy felszálló volt, a majdnem üres buszra. Hová is utaznának, hiszen a térségben munkalehetőség nagyon kevés van. Nincsenek már nagyon a 6-kor kezdődő műszakok sem.

A buszfordulóban szép harangtorony van, innen indultam fel egy szép szurdokúton szőlők, és pincék között a Kőmalom-hegyre. A tetőről szép kilátás nyílott a völgyben fekvő falura, és a közeli termelő kőbányára. Innen egy széles kocsiúton értem le a Megyefára vezető útra. A kis domb oldalában van a Jeszenszky családnak több síremléke, melyek méltatlanul elhanyagolt állapotban vannak. A család egykor a falu birtokosa volt, kastélyuk szintén gazdátlanul kezd az enyészetté válni.

Megyefáról már a piros sávon jutottam fel a Meleg-mál-tetőre, ahol a túlsó völgyben a Kristóf-forráshoz ereszkedtem le, ami éppen csak egy kis szivárgást mutat. Valahogy ezt a forrást sohasem kerestem fel, igaz nagyon elhanyagolt már, de most ez is kipipálva.

Innen egy szép, jelzetlen kocsiúton értem le a Sás-völgybe, ahol felülről tértem be a Cigány-forráshoz. Kellemes hideg vizével felfrissültem. Hetvehelyről a 10.40-kor induló vonattal jöttem vissza Pécsre. 20 km-t tettem meg a Nyugati-Mecsek főként jelzetlen útjain.

Biki E.


Vajon mikor volt nyitva utoljára?


Ők is elhagyták az országot...

Megtekintések száma: 173 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2  
Igen, mire a levegő felforrósodott én már hazafelé utaztam.  Egész kellemes volt még kora reggel a hőmérséklet. A magyar faluk állapota sok helyen egyre siralmasabb...

1  
Ebben az afrikai hőségben nem is nagyon lehet/érdemes napközben kirándulni - nagyon jól megválasztottad a kora reggeli időpontot.Szomorú látvány bizony az elhagyott ház, a gondozatlan síremlék - de hát azt hiszem sok helyen  ilyen egy  magyarországi falu  2017-ben.

Név *:
Email *:
Kód *: