Főoldal » 2017 » Július » 23 » 2017. 07. 23. FÜRDŐTÚRA CSISZTAPUSZTÁRA
11:09 PM
2017. 07. 23. FÜRDŐTÚRA CSISZTAPUSZTÁRA

A Balaton melletti Nagy-berek szélén végzett olajkutató fúrások nyomán Buzsák Csisztapusztához közeli részén 1953-ban 42 fokos meleg vizet találtak. A télen-nyáron nehezen megközelíthető fürdőhöz szilárd burkolatú út nem vezetett, így megközelítése csak a kisvasúton keresztül volt lehetséges. 1956-2002-ig szállította az utasokat, mellyel egykor ezrek jutottak el a fürdőbe. Fénykorában napi 8 járatpár közlekedett. Sajnos megszüntették ezt a lehetőséget, ma már csak napi kettő buszjárat érinti a fürdőt, az is csak nyári idényben. Zömével autóval járnak ide, főként németek.

Én az alábbi módon jutottam el a fürdőbe: Pécsről kora reggel, 5.34-kor indultam a 4-es busszal a Vásárcsarnokig. Innen 6.00 órakor indult a soproni járat, mellyel 7.10-kor érkeztem meg Kaposvárra. Itt átgyalogoltam a közeli vasútállomásra. 7.29-kor indult a vonat, mellyel Lengyeltótiba utaztam, és 8.43-kor érkeztem meg. Lengyeltóti vasútállomástól 9.16-kor indult busz, mely közvetlenül a fürdő bejárata előtt tett ki 9.25-kor. Ezen a buszon csak 3 utas volt. A vonat csak egy kis „piroska” volt, 3 szerelvényből, noha a Kaposvár – Fonyód vonalon sokan utaznak a Balatonra. Ez a kis vicinális jelenleg 30-40 km/óra sebességgel halad csak, és úgy csattog, hogy úgy érződik, „többet van a levegőben, mint a földön”.

Most zajlik egyébként a vonalszakasz rekonstrukciója, mely a tábla szerint csak állapotjavítás és 72 milliárd forintba kerül. Kíváncsi leszek, jövőre, hány perccel lesz rövidebb az út Kaposvártól a Balatonig… Visszafelé 16.50-kor indultam el a fürdőtől, és 17.01-re érkeztem Lengyeltótiba. Innen 17.21-kor indult a vonat Kaposvárra, mely 18.26-ra érkezett meg. Kaposvárról 18.50-kor indult a gyorsjárat Pécsre, melyről 19.53-kor szálltam le Uránvárosba. Még éppen elértem a 4-es buszt mely 19.57-kor indult, és végül 20.01-re érkeztem meg (házhoz.) Egyébként élveztem az utazást, mert sok szép tájat, erdőt láttam, ismertem meg a vonatból, buszból, ahol még nem jártam.

Az ásványi anyagokban gazdag csisztai víz hidrokarbonátos, kénes és nagy mennyiségű szénsavat is tartalmazó gyógyvíz. Nagyon hasonlít a víz a harkányi és komáromi gyógyfürdőhöz. A fürdő vizét 2006-ban gyógyvízzé nyilvánították. A családias hangulatú fürdőben öt töltő-ürítő rendszerű medence van, melyből jelenleg 4 üzemelt. Két medencében köpködő, fröcsögő vízbetörések vannak a kifolyócsövekből, melyek robbanásszerű hanggal juttatják a melegvizet a medencékbe. Váltakozva működnek, néhány másodpercig hörög, köpköd, majd folyik a víz néhány másodpercig, aztán elapad, és kezdődik elölről. Érdekes, sehol máshol nem láttam ilyet. Nagyon kellemes a gyógyvíz csak egy hátránya van, hogy a 3 medencében nagyon meleg a víz, 37-41 fok közötti, csak egy van, ami hűvösebb. Ebben a melegben ez nem a legjobb. Camping is tartozik a fürdőhöz.

BEG


Ezzel utaztam.


Állapotjavítás (csak???) 72 milliárdból?!


Az első fürdőzők a pusztában feltörő meleg vízben.


A fürdő az 1960-as években.


Milyen más volt a napozók 60 évvel ezelőtti viselete.


Az 1970-es években.


Kereszt a buszfordulóban.


A fürdő előtt van a buszforduló, ahol a busz megáll.

Megtekintések száma: 361 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Valóban szépnek látszik ez a kis fürdő - na de ide eljutni.... Igen, akinek ma nincs autója sok mindentől el van zárva. :-(

Név *:
Email *:
Kód *: