Főoldal » 2017 » Július » 28 » 2017. 07. 28. EMLÉKHELYET AVATTAK A MECSEKBEN MOLNÁR ISTVÁN EMLÉKÉRE
7:10 PM
2017. 07. 28. EMLÉKHELYET AVATTAK A MECSEKBEN MOLNÁR ISTVÁN EMLÉKÉRE

2017. június 28-án a Mecsekben a Lapistól északra 400 m-re az Árpád-tetőre vezető műút mentén erdei pihenőt avattak Molnár István erdőmérnök emlékére. Molnár István - többek között - az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei Helyi Csoportjának, 1955-ös alapításának idején és az azt követő 20 évben titkára volt. Tevékenyen részt vett a mecseki turistautak kialakításában, a forrásépítésekben, az 1987-re elkészült forráskataszter összeállításában, valamint a Panoráma út létesítésében, melyet az 1990-es években kézi erővel vágtak be a Jakab-hegy oldalába társaival. Pista bácsinak volt egy nagy álma, életében sokszor beszélt erről. Mint köztudott, ő hozta létre a Közép-Mecsekben a Kis-réttől a Trippamer-fáig szintben vezető, kanyargós vonalvezetésű Tölgyes utat, aminek egy szakaszán a Z+ jelzés is fut. Az utat nem kizárólagosan a turistaút számára hozta létre, hanem a nagy terve az volt, hogy a mecseki kisvasutat, ami az Állatkerttől indul, és csak a (volt) Vidámparkig (Dömörkapu) vezet, meghosszabbítsa a Kis-réten át egészen Árpád-tetőig. Sajnos ez az álma sohasem valósult meg. Kár, hogy erről az ötletről ma már senki sem beszél, mert éppen jelenleg több milliárdos beruházásokat valósít meg a kormány kisvasútfejlesztésre.
A pihenő a család munkájával és költségén létesült Pista bácsi halálának 10. évfordulóján.

Megtekintések száma: 217 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Lehet, hogy tele az ország kisvasutakkal, de Baranyában mindössze kettő működik már csak (abból is egy csak 500 m-es), holott ezeknek nagyon nagy ipartörténeti és turisztikai lehetősége van/lenne, csak nem olyan formában mint Felcsúton, az teljesen más. Baranyában egykor tucatnyi erdei kisvasút működött.

1  
Szép gesztus - s az elmondottak alapján meg is érdemelte. Ami a kisvasutat illeti, van néhány dolog,ami ennél sokkal fontosabb lenne. Tele a.....( ) az ország kisvasutakkal.

Név *:
Email *:
Kód *: