Főoldal » 2017 » Július » 29 » 2017. 07. 29. FÜRDŐTÚRA LETENYÉRE
10:58 PM
2017. 07. 29. FÜRDŐTÚRA LETENYÉRE


Vasúttörténeti kiállítás Kanizsán

A fürdőtúrák sorozatába illesztve egy kevésbé ismert fürdőbe is ellátogattam, a Zala megyei 4150 lakosú Letenye kisvárosába. Pécsről a 6.15-kor induló vonattal lehet eljutni Nagykanizsára, mely 9.07-kor érkezik. Itt az állomáson egy kis vasúttörténeti kiállítást is meg lehet nézni ingyenesen. A vasútállomástól 9.15-kor indul a 18-as helyijárat a Távolsági buszpályaudvarra (Kalmár utca) és 9.23-ra érkezik. Innen 9.40-kor indul busz Letenyére, mely kis zalai falukon át jut el a fontos határátkelőhelyre (érkezik 10.25-re.)

Letenyén megnéztem a Szentháromság tiszteletére szentelt templomot, mely előtt szép szökőkút van. A szemközti oldalon található a Szapáry-Andrássy-kastély, sajnos nem túl jó állapotban. Letenye a 18. századtól a Szapáry grófok egyik uradalmi központja volt. Ők építették a kastélyt is, mely valaha egy hatalmas park közepén állt. A kastély később az Andrássy család tulajdonába került, ma a város művelődési házaként szolgál. A kastély parkjából 5,6 hektár maradt meg. Változatos fajösszetétele miatt (mintegy 100 fa és cserje) ma is jelentős értékkel bír. Kiemelkedő kincsei közé tartozik a város jelképévé vált, 615 cm körméretű, 20 méter magas platán, melynek a koronaátmérője meghaladja a 36 métert is. Egyes becslések szerint kora 500 év is lehet. 2010-ben az év fájának választották. Itt a kastély ligetes parkjában található az érdekes, gombaformájú városi könyvtár.

Itt a park szomszédságában található a termálfürdő is, mely 2003-ban nyitotta meg kapuit. Nyitva tartása csak szezonális (június 1-től szept. 1-ig.) Kellemes kis fürdő 4 medencével (úszó, gyermek és két meleg-vizes, egy 30 és egy 35 fokos.) A leírás szerint az 50 fokosan feltörő, jótékony hatású, kalciumot és magnéziumot tartalmazó hidrogén-karbonátos hévíz. Én nem éreztem, hogy ez termálvíz (gyógyvíz) lenne, szerintem sima csapvízzel volt feltöltve.

A fürdés után a 3 km-re lévő Öreg-hegyre mentem a zöld sáv jelzésen. Ez egy régi pincesor, de sajnos a présházak nagyon lerobbant állapotban vannak, már csak kevesen borászkodnak. A térkép szerint itt egy kilátónak kellett volna lenni, de csak egy ipari egység téglatornya emelkedett itt, valószínű tévesen jelölte a térkép kilátónak.

Visszafelé Letenyéről 16.10-kor indul busz Nagykanizsára, mely 16.51-kor érkezik, és Kanizsáról 17.22-kor indul gyorsjárat Pécsre, mely Uránvárosba 19.53-kor érkezik. Közben Nagykanizsán is jutott idő egy kis városnézésre, csodálatosan szép a központi tere.

Biki E.


Letenye


Nagykanizsa

Megtekintések száma: 394 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
De, de a túrázók képesek végigutazni különböző túramozgalmakért az egész napot vagy akár a fél országot. Baranyából is sokan vagyunk, akik ezt tesszük. (Ha már van utazási kedvezményem, és lehetőségem kártyával az olcsó fürdésre, nem fogok autóval menni.)

1  
Nem hinném, hogy egy strandolás kedvéért ilyen bonyolult utazást vállalna bárki. Bár úgy látom, a strandon nincs tömeg, lehet, hogy kellemes lenne ott-tartózkodni.

Név *:
Email *:
Kód *: