Főoldal » 2017 » Augusztus » 5 » 2017. 08. 05. MEGÚJULT TEMPLOMOK PÉCSETT
11:54 PM
2017. 08. 05. MEGÚJULT TEMPLOMOK PÉCSETT

Csak egy rövidebb városi sétára indultam ebben a forróságban, és felkerestem két pécsi templomot, amelyek most (nemrég) lettek felújítva. Pécs legszebb fekvésű temploma és igen közkedvelt búcsújáróhelye, a Mecsek-hegység déli oldalán elterülő, ma Havi-hegy nevet viselő városrészen magasodó Havas Boldogasszony-templom, évszázadok óta várja a látogatókat.
Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén, hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. A templom 1697-re készült el, s azóta búcsúsok és Mária-tisztelő zarándokok tömegei keresik fel évről évre. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak a Mária-ünnepekre.


Az egykori Tabán.


Még ma is áll a régi ház a kereszttel.


Kedves utcanevek vannak errefelé: Felsőhavi Boldogasszony utca, Kisboldogasszony utca, Szent Vince utca, igaz innen a Szent szót eltörölték csak Vince utca, de még ma is sok házon kint van a régi "szentes" zománctábla.


Ez a szobor még rossz állapotban van.


A Havi-hegyi templom régen


1970-es évek elején. (Egy helyen még ma is megvan a térkövezett út mentén a bozótban a betonelemekből állított útkorlát.)


A megújult Havi Boldogasszony kegytemplom


Ifjúság útján


Pius templom

A mai Tanárképző Főiskola tömbje eredetileg jezsuita kolostornak, gimnáziumnak és diákotthonnak épült. Az ötlet atyja Zichy Gyula gróf pécsi püspök, aki X. Pius pápa ötven éves papi jubileuma emlékére Pius alapítványt hozott létre. 1912-ben 14 kat. holdnyi területet adott az alapítandó intézetnek a csoronikai püspöki szőlő helyén. Először a gimnázium épült meg Pilch Andor tervei szerint, neoromán stíluselemekkel. Az intézet 1912-1913-ban kezdte meg működését. A tömb nyugati szárnyán a Jézus társasági rendház rendezkedett be, a két szárny közti területre templomot szántak, ami után régóta vágytak. A templom megépülésével méltó istentisztelethez juthatnak és a lelkipásztorkodást is megkezdhetik. Zichy Gyula gróf is a Pius Intézet szívének szánta az alapítandó templomot. A templom tervének elkészítésével Fábián Gáspár műépítészt bízták meg.
A pécsi Jézus Szíve templomot tudatosan neoromán stílusban tervezte. A város vallási múltját, kultúráját jelképező románkori székesegyház és a korszak egyházművészete is a stílusjegyek életben tartását sugallta. 1927 október első vasárnapján megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel. Az alapkő megáldásának szertartását Zichy Gyula érsek végezte, aki külön erre az alkalomra jött el Pécsre.

Fotók: BEG

Megtekintések száma: 132 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Ha keserves lassúsággal is, de annak is eljön az ideje. Reméljük, jövő ilyenkor már Máriakéménden is lesz jele a megújulásnak.

1  
Jó kis beszámolók ! És örömteli események, jó fotók.
Remélem, kívánom, szeretném, hogy Máriakéméndről is tudj majd ilyen szép képeket készíteni és ennyi jót, pozitívumot írni ! Bocsánat, de én olyan vagyok, mint Pistike, akinek mindenről '"AZ"  -  (jelen esetben Máriakéménd) jut eszébe.... :-)

Név *:
Email *:
Kód *: