Főoldal » 2017 » Augusztus » 15 » 2017. 08. 15. TÚRA INDULT A MÁRIA NAPI KÉMÉNDI BÚCSÚBA
10:41 PM
2017. 08. 15. TÚRA INDULT A MÁRIA NAPI KÉMÉNDI BÚCSÚBA

A katolikus egyház augusztus 15-én, kedden ünnepelte a Mária-kultusz legnagyobb ünnepét, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét. A hagyomány szerint Jézus Mária holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe, így földi halála egyben mennyei újjászületését is jelenti.

Az ünnep a római katolikus egyház fontos ünnepe, ám magyar szempontból kiemelkedő jelentősége van, hiszen Szent István király olyan fontosnak tartotta Mária égi születésnapját, hogy ezen a napon ajánlotta fel Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának. Érdekes tény, hogy Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én hunyt el.

A katolikus templomokban mindenütt megemlékeznek erről az ünnepről, a magyar vonatkozásban pedig még kiemelkedőbb megemlékezésekre kerül sor. Több országban, (pl. Szlovénia, Ausztria, Olaszország, Spanyolország) ma is munkaszüneti nap. Magyarországon is piros betűs ünnepnap volt, de 1948-ban eltörölték, és sajnos azóta sem jutottunk el odáig, hogy méltóképpen visszaállítsuk ezt az ünnepet. Azért még ma is sok helyen ünnepi szentmisét vagy zarándoklatot tartanak ilyenkor hazánkban. Így van ez a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyen is.

Erre az alkalomra a Mecsek Egyesület túrát hirdetett. Igaz, hogy az ünnep idén (is) munkanapra esett, nyár van, meleg van, sokan szabadságukat töltik és nyaralnak, azért mégis 15 fő úgy érezte, hogy testének és lelkének is jót tesz, ha a túrán és a búcsú szentmiséjén részt vesz. A történelmi túrát Kállai Csilla vezette, ahol a résztvevőkkel megismertette a falu értékeit, a Rádiógyűjteményüket, a falumúzeumot, az iskolamúzeumot, a Héhwald-kereszt mellett álló Szentkúti-kápolnafülkét, a Nagy-pincesort, a Fűrész-keresztet és végül a célba érkezve a Nagyboldogasszony kegytemplomot is. Mire a túrázók megérkeztek, a templom bejáratánál a kirakodó árusok (mézeskalácsos és gyertyaöntő, könyves és képeslapos, valamint az ásványból készült ékszereket készítő) már várták a búcsúba érkezőket. Este 6 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, melyen 110 fő vett részt.

Fotók: Őri Zsuzsanna és Biki E.

Megtekintések száma: 379 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Így igaz, hétközben az emberek többsége el van a munkával foglalva, ilyenkor csak arra lehet számítani, hogy munka után a helyiek és a szomszéd falukból jönnek. Messzebbről már a dolgozók nem tudnak eljönni, aki meg nyugdíjas messzebbről nem fog késő este utazni, pláne, hogy még busz sem volt már visszafelé.

1  
Ennek tényleg örülni elehet, hogy ennyien eljöttek, s talán ha szabadnap, vagy hét vége, még többen is lettek volna.

Név *:
Email *:
Kód *: