Főoldal » 2017 » Szeptember » 1 » 2017. 09. 01. MEGÚJULT A MOLNÁR-HEGYI KÉPOSZLOP IS
4:37 PM
2017. 09. 01. MEGÚJULT A MOLNÁR-HEGYI KÉPOSZLOP IS

A Mecsekerdő Zrt. és a Mecsek Egyesület 2017-ben felújít minden, a működési területén, valamint annak határain található keresztény erdei emlékhelyet. Összesen 27 db objektum újul meg idén októberig a Mecsekben és a Zselicben, ebből egy található a Baranyai-dombság területén. Székelyszabartól dél-nyugatra a Molnárhegyi vadászháztól délre, mintegy 600 m-re található ez a régi homokkő képoszlop, mely a sárga sáv jelzésről a Molnárhegyi-vadászháztól leágazó új sárga emlékmű jelzés vezet. 

A képoszlop története: A Molnár-hegyen, a ma már erdőben álló képoszlop helyén egykor a székelyszabariak szőlői voltak. Egyszer az itt dolgozó házaspárra nagy vihar sújtott le. Az asszonyt villámcsapás érte, és meghalt. A férj felesége emlékére állította fel a 19. század második felében a nagyméretű képoszlopot ezen a helyen, ahol a tragédia történt. Az oszlop fülkéjében egy lemezre festett Mária képet helyeztek el. A képoszlop szerepe az volt, hogy védelmezze a határt és a jövőben ne történjen hasonló eset. Az évszázadok során az oszlop fülkéjében lévő képet minden bizonnyal többször is cserélték. Utoljára egy betlehemi kép volt benne, ennek körvonalai még látszottak a rozsdás vaslemezen. Ezért a felújítás során is egy ilyen témájú képet helyeztünk el benne.


Fotó: Ripszám István

A képoszlopnál a tereprendezés még vissza van, és most készül egy lábon
álló tabló, melyen az emlékhely története lesz olvasható.

Íme, következzen néhány kép, milyen volt a felújítás előtt.


Fotó: Bischof A.


Fotó: BEG

Megtekintések száma: 229 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Az igazság az, hogy az emberek többségét ezek a dolgok egyáltalán nem érdeklik, ez az igazság. Sokan még arra sem vették a fáradságot, hogy a cikket elolvassák (akiknek küldtem.)

1  
Örömmel olvasom, hogy sikerült egy újabb képoszlop megmentése. Ha ti nem csináljátok, ezek elfelejtődnek - így legalább még pár évtizedig megőrződnek...
Hogy aztán mi lesz ???
Ki tudja....

Név *:
Email *:
Kód *: