Főoldal » 2017 » Szeptember » 2 » 2017. 09. 02. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A VELI BEJ TÖRÖK FÜRDŐBE
11:13 PM
2017. 09. 02. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A VELI BEJ TÖRÖK FÜRDŐBE

Egész nyáron vágányzár volt a Pécs – Budapest vasútvonalon, most szeptember 1-jén adták át a pályakarbantartásra, javítgatásra hónapokra lezárt szakaszt. Már első nap gondok akadtak. Amikor megvettem a jegyet közölték, hogy tulajdonképpen próbaüzem zajlik, és 10-40 perc késés van szinte mindegyik IC-nél. Azért megvettem a jegyet másnapra. Pécsről az 5.14-kor induló IC-vel utaztam, és persze nem úsztam meg, 20 perc késés lett a vége, 7.58 helyett 8.18-ra ért Kelenföldre. Na, ez még egészen jó, ismerve a MÁV-ot. Útközben láttam, hogy a munkálatok még mindig nincsenek készen, munkagépek dolgoznak a Sárbogárd – Érd közötti szakaszon. Kelenföldről a 8.12-es villamos helyett csak kettővel későbbit, a 8.42-est értem el, amivel a Komjádi Béla utcáig utaztam 27 percet. Itt van közel az Irgalmasok Veli bej fürdője. Sajnos ez a fürdő nagyon lehetetlen nyitva tartással bír: délben bezár, és délután 3-kor nyit ki ismét. Vagy délelőtt fürdik valaki vagy délután. Könnyen belátható, hogy vidékről felutazva nem könnyű igazodni az osztott nyitva tartáshoz. A bejáratnál derült ki, hogy ma még előbb zár, mert meghibásodás miatt vízvezeték szerelőt várnak. De jó, főleg, hogy akkor is ki kellett fizetni a teljes árat (2800 Ft.). Különben nagyon szép és jó a fürdő, Buda legnagyobb és legszebb török fürdőjének tartják.

A Duna és a meredek hegyoldal közötti keskeny sávban, közvetlenül a Lukács fürdő és a Komjádi uszoda között, a felhévizi források ölén található a Veli bej fürdő, amely megbújik a „modern” kórházépület és az arányaiban klasszikus vonalú Hild udvar között. Már a rómaiak is élvezték az itteni hőforrások áldásait. Az itt fakadó Irgalmas-forrás 1200 liter/perc vízhozamot produkál. Adatok tanúskodnak arról, hogy Attila és Árpád fejedelem szintén táboroztak errefelé, és a IV. Béla által behívott johannita lovagok is működtettek ispotályt itt. Gróf Marczibányi István, korának egyik legnagyobb mecénása, 1802-ben megvásárolta a Császárfürdőt, mely a törökkori részt is magába foglalta, és nagyszabású helyreállítási és átalakítási munkába kezdett. A forrás gyógyereje hamar ismertté vált, és a fürdő fokozatosan az ország egyik legtekintélyesebb gyógyhelyévé vált.

Gróf Marczibányi István 1806-ban a helyreállított épületet az Irgalmas rendnek adományozta. Alig telt el 36 év, a Császárfürdő épületei lebontásra kerültek. Hild József nagyszabású tervei alapján a Veli bej fürdő köré csodálatos építészeti egység épült. A Veli bej fürdő a Császárfürdő épületegyüttesének legrégebbi megmaradt egysége, és az 1840-es évek ele­jén a déli homlokzatára és sarokkupoláira rátelepedő Hild-udvarral együtt annak utolsó hírmondója.

A török-kori építészet és fürdőkultúra nagyszerűsége ellenére a Császárfürdő a klasszicizmus és a romanti­ka idején élte a virágkorát. Sajnálatos módon azonban az 1970-es években, azért, hogy helyet adjanak egy új kórházépületnek, a fent említett két épület kivételével mindent lebontottak, a gótizáló romantikus török für­dőket, a fedett faszerkezetes női uszodát, és a a vasbeton szerkezetű férfi uszodát is. Az új kór­házépület szinte teljesen karéjba fogja a török fürdőt, amelyet déli oldalról Hild József fürdőépülete már úgyis lezárt. Ez „a bezárás olyan jól sikerült”, hogy a mostani generáció számára a főváros alig ismert fürdője lett.

A Betegápoló Irgalmas rend 2000-ben ismét birtokba vehette a Császárfürdő épületegyüt­test. Az épületek ekkor leromlot­tak, a berendezések korszerűtlenek voltak. Szerencsére a fürdő török-kori falai ellenálltak az 1974-ben ellene elkövetett „műemléki felújítás merény­letnek”, amikor is megemelték a padlószintet, ablaknyílásokat vágtak, szellőzőcsatornákat építettek, márványburkolat­tal takarták el az eredeti falakat. Ezt az állapotot volt hivatva felszámolni a Beteg­ápoló Irgalmas rend nagyvonalú fejlesztési gondolata. A Veli bej fürdő teljes felújítása így meg­történt. Ma a fürdő részben gyógyászati, részben wellness célokat szolgál.

A fürdés után túrára indultam a következő útvonalon: Budapest, Felhévíz – József-hegy – Szemlő-hegy – Ferenc-hegy – Zöldmál – Törökvész – Balogh Ádám-szikla – Csatárka – Pál-völgy (barlang) – Mátyás-hegyi-barlang – Kiscelli-kastély – Trinitárius romtemplom – Kálvária – Golgota – Kiscelli-parkerdő – Szent Vér-kápolna – Katinyi Mártírok-parkja

Táv: 11 km. Szintemelkedés: 225 m.

A gyaloglás során a következő érdekes nevű utcákat érintettem: Fajd utca, Józsefhegyi utca, Ferenchegyi út (Vérhalom), Zuhany utca, Törökvész út, Tömörkény utca, Vöröstorony utca, Csatárka út, Szépvölgyi út, Mátyáshegyi út és Kolostor út. A Budai-hegy oldalában szép beépített területeken, villasorokon haladtam át, amiket egy-egy zöld szigetként övez több kisebb megmaradt sziklás karsztbokor erdő.

Óbuda legjelentősebb egyházi emléke a kiscelli trinitárius kolostoregyüttes ma is álló romtemploma. Ma a kolostor helyén a Kiscelli Múzeum található, a templom részlegesen helyreállított épülete pedig kiállításoknak ad helyet. A trinitáriusok 1743-ban kapták meg a kiscelli telket. Az új rendház terveinek elkészítésével a bécsi Johann Entzenhoffert bízták meg. Az ünnepélyes alapkőletételre 1747-ben került sor. A templomot a Szentháromságnak és a celli Szűz Máriának szentelték. 1758-1760 körül fejeződhetett be a templom építése. A 18. század végén az épületet a katonaságnak adták át, akik laktanyának, majd kórháznak használták. A II. világháborúban az épület súlyosan megsérült, rommá vált.

A kálvária stációi a trinitárius kolostor alatt indulnak és a kápolnánál érnek véget. A Bécsi út felé ereszkedve találjuk az 1812–1814 között épült nyeregtetős Szent Vér-kápolnát. Ennek eredeti, 1819-es berendezése egy gyújtogatás miatt az 1980-as években elpusztult. A kápolnát az Óbudai Önkormányzat újította fel 2006-ban.

Turistaút is érinti a bejárt szakasz nagy részét, mégpedig Felhévíztől (Komjádi uszoda) indul a Ferenc-hegy felé a zöld háromszög jelzés, majd a Szemlő-hegy felé a kék barlang jelzés, végül a Kiscelli-parkerdőt a kék kereszt jelzés érinti, mely a Katinyi Mártírok parkja előtt ér ki, ahonnan a 19-es villamossal jöttem vissza a Kelenföldre. Innen a 15.59-es IC-vel utaztam Pécsre, amin csoda történt: a vonat nem késett, sőt, 1 perccel korábban ért Pécsre. Újságcímlapra!!!!!!!

Biki Endre Gábor


Török-kori vízvezetékcső


Az Irgalmas rendi kórház bejáratán lehet bejutni a fürdőbe. Ez a kórház egy szép luxusszállodához hasonlít egyébként.


A modern épületekkel körbevett török fürdő.


Malom-tó (csak üveg kerítésen keresztül lehetett fotózni)


Komjádi uszoda, előtte a 19-es villamos


József-hegyi lépcsősor: több száz lépcsőt mentem itt felfelé


A József-hegyi barlang bejárata.


Balogh Ádám szikla


Egy hajléktalan lakása van itt a sziklánál. Érdemes megnézni, hogy micsoda rendet tart. Az asztalkáján még virág is van. Úgy van berendezkedve a bútoraival, mintha egy lakásban lenne, csak fedél nincs a feje fölött. Éjjelre a szikla hasadékában húzza meg magát, és a tűzrakónál főz.


A Molnár-hegyi barlang belül.


Kiscelli-parkerdő


Kiscelli romtemplom


Szent Vér-kápolna


A tiszta vizű forrás megérdemelne egy szép foglalást.


Budapest (főváros), Kelenföld, vasútállomás épülete


Vajon mit szólnak ehhez a szégyenteljes állapothoz a külföldiek???


Jól tükrözi a MÁV állapotát...


Magyarország 2017!


Mintha egy kis falusi állomás használaton kívüli épülete lenne...

Megtekintések száma: 277 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 6
6  
Writing a medical thesis or dissertation is a task done by almost all postgraduate and master's medical students. Dissertation is derived from the Latin word disserto which means discuss. It is essential to write successful medical papers such as medicine essays and medical thesis papers. There are several reasons as to why students write medicine essays. One of the reasons is to promote enhancement of critical judgment, research skills as well as analytical skills. Moreover, medicine essay writing produce students with the ability to 4evaluate and analyze data critically.

The initial step for writing medicine essays is to choose a topic. A writer should have at least three topics to choose from. The topic has to be interesting, feasible and relevant. It is essential to write quality medicine essay. Hence, students need to have analytical skills and perfect writing skills. The writing skills will enable them write outstanding essay papers that can be highly regarded by instructors and professors. Teachers often require a lot and expect a lot from their students in terms of medicine essay writing. for this reason, students find essay writing to be an extremely difficult task and hence resort to buying custom medicine essays.

A custom medicine essay has to be written by professional writers who are qualified in the field of nursing. Moreover, the custom medicine essay has to be original and plagiarism free. This means that it has to be written from scratch by experts with many years experience. The many years experience should enable a writer to write any form of medical paper including medical thesis, medicine essay and even medicine research paper. Moreover, experience will enable a writer to write a medicine essay that can guarantee academic success.

Students get custom medicine essays from custom writing company. It is essential to choose the best company so that one can get the best custom medicine essay. The best and the most reliable medicine essay writing company should have some unique characteristics such as affordability and the ability to provide original and superior quality medicine essays. The other quality is that the company has to hire expert writers who can write quality medicine essays and other types of medical papers. The essays should not only be quality but also plagiarism free and free of grammatical and spelling mistakes.

A custom medicine essay has a similar structure to any other academic essay assignment. It has an introduction that introduces the topic and tells the reader what the essay is all about. The second section is the body that has many paragraphs supporting the main topic. Finally there is the conclusion that briefly summarizes what has been discussed in the body section of the essay. Students should choose reliable writing companies so that they can get quality custom papers on several fields such as technology, sociology and law in addition to medicine field.

Our custom writing company is the best company that all clients should rely on when in need of any given type of medicine paper. We provide quality papers that not only plagiarism free but also original. Moreover, our custom papers are affordable and able to guarantee academic excellence at all times. All our medical papers are reliable and sure of satisfying clients at all times.

5  
Szívesen. Örülök, hogy tetszett a túrabeszámolóm.

4  
Köszönjük a tartalmas ismertetőt. 
Erről a területről vajmi kevés ismeretem van a két ismert barlang kivételével.
Lehet, hogy megérné egy fòvárosi falujárót csinálni.

Ü.
GGné

3  
Hát te se "aprózod el" a dolgokat ! :-)  Más embernek (=nekem) ez két bő napra elegendő program lett volna. A strand nyitvatartási idejét nem nagyon értem és jellegzetes magyarországi esetnek tartom, hogy kifizettetik a teljes díjat, még ha a szolgáltatást meg is kurtítják. A vasútállomás épületére már nem is mondok semmit. Sírnivaló....

2  
Egy stadion helyett jobban megérte volna felújítani ezt az állomásr!
Szörnyű látvány! A túra biztos jó volt. Üdv Joci

1  
Ha valakit érdekel, hogy a Malom-tó mellett mi az a török fürdőre hasonlító romos épület, az megtudhatja erről az oldalról: http://www.budapestisetak.hu/blog/torokfurdo/

Név *:
Email *:
Kód *: