Főoldal » 2017 » Szeptember » 2 » 2017. 09. 02. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A VELI BEJ TÖRÖK FÜRDŐBE
11:13 PM
2017. 09. 02. FÜRDŐTÚRA BUDAPESTRE A VELI BEJ TÖRÖK FÜRDŐBE

Egész nyáron vágányzár volt a Pécs – Budapest vasútvonalon, most szeptember 1-jén adták át a pályakarbantartásra, javítgatásra hónapokra lezárt szakaszt. Már első nap gondok akadtak. Amikor megvettem a jegyet közölték, hogy tulajdonképpen próbaüzem zajlik, és 10-40 perc késés van szinte mindegyik IC-nél. Azért megvettem a jegyet másnapra. Pécsről az 5.14-kor induló IC-vel utaztam, és persze nem úsztam meg, 20 perc késés lett a vége, 7.58 helyett 8.18-ra ért Kelenföldre. Na, ez még egészen jó, ismerve a MÁV-ot. Útközben láttam, hogy a munkálatok még mindig nincsenek készen, munkagépek dolgoznak a Sárbogárd – Érd közötti szakaszon. Kelenföldről a 8.12-es villamos helyett csak kettővel későbbit, a 8.42-est értem el, amivel a Komjádi Béla utcáig utaztam 27 percet. Itt van közel az Irgalmasok Veli bej fürdője. Sajnos ez a fürdő nagyon lehetetlen nyitva tartással bír: délben bezár, és délután 3-kor nyit ki ismét. Vagy délelőtt fürdik valaki vagy délután. Könnyen belátható, hogy vidékről felutazva nem könnyű igazodni az osztott nyitva tartáshoz. A bejáratnál derült ki, hogy ma még előbb zár, mert meghibásodás miatt vízvezeték szerelőt várnak. De jó, főleg, hogy akkor is ki kellett fizetni a teljes árat (2800 Ft.). Különben nagyon szép és jó a fürdő, Buda legnagyobb és legszebb török fürdőjének tartják.

A Duna és a meredek hegyoldal közötti keskeny sávban, közvetlenül a Lukács fürdő és a Komjádi uszoda között, a felhévizi források ölén található a Veli bej fürdő, amely megbújik a „modern” kórházépület és az arányaiban klasszikus vonalú Hild udvar között. Már a rómaiak is élvezték az itteni hőforrások áldásait. Az itt fakadó Irgalmas-forrás 1200 liter/perc vízhozamot produkál. Adatok tanúskodnak arról, hogy Attila és Árpád fejedelem szintén táboroztak errefelé, és a IV. Béla által behívott johannita lovagok is működtettek ispotályt itt. Gróf Marczibányi István, korának egyik legnagyobb mecénása, 1802-ben megvásárolta a Császárfürdőt, mely a törökkori részt is magába foglalta, és nagyszabású helyreállítási és átalakítási munkába kezdett. A forrás gyógyereje hamar ismertté vált, és a fürdő fokozatosan az ország egyik legtekintélyesebb gyógyhelyévé vált.

Gróf Marczibányi István 1806-ban a helyreállított épületet az Irgalmas rendnek adományozta. Alig telt el 36 év, a Császárfürdő épületei lebontásra kerültek. Hild József nagyszabású tervei alapján a Veli bej fürdő köré csodálatos építészeti egység épült. A Veli bej fürdő a Császárfürdő épületegyüttesének legrégebbi megmaradt egysége, és az 1840-es évek ele­jén a déli homlokzatára és sarokkupoláira rátelepedő Hild-udvarral együtt annak utolsó hírmondója.

A török-kori építészet és fürdőkultúra nagyszerűsége ellenére a Császárfürdő a klasszicizmus és a romanti­ka idején élte a virágkorát. Sajnálatos módon azonban az 1970-es években, azért, hogy helyet adjanak egy új kórházépületnek, a fent említett két épület kivételével mindent lebontottak, a gótizáló romantikus török für­dőket, a fedett faszerkezetes női uszodát, és a a vasbeton szerkezetű férfi uszodát is. Az új kór­házépület szinte teljesen karéjba fogja a török fürdőt, amelyet déli oldalról Hild József fürdőépülete már úgyis lezárt. Ez „a bezárás olyan jól sikerült”, hogy a mostani generáció számára a főváros alig ismert fürdője lett.

A Betegápoló Irgalmas rend 2000-ben ismét birtokba vehette a Császárfürdő épületegyüt­test. Az épületek ekkor leromlot­tak, a berendezések korszerűtlenek voltak. Szerencsére a fürdő török-kori falai ellenálltak az 1974-ben ellene elkövetett „műemléki felújítás merény­letnek”, amikor is megemelték a padlószintet, ablaknyílásokat vágtak, szellőzőcsatornákat építettek, márványburkolat­tal takarták el az eredeti falakat. Ezt az állapotot volt hivatva felszámolni a Beteg­ápoló Irgalmas rend nagyvonalú fejlesztési gondolata. A Veli bej fürdő teljes felújítása így meg­történt. Ma a fürdő részben gyógyászati, részben wellness célokat szolgál.

A fürdés után túrára indultam a következő útvonalon: Budapest, Felhévíz – József-hegy – Szemlő-hegy – Ferenc-hegy – Zöldmál – Törökvész – Balogh Ádám-szikla – Csatárka – Pál-völgy (barlang) – Mátyás-hegyi-barlang – Kiscelli-kastély – Trinitárius romtemplom – Kálvária – Golgota – Kiscelli-parkerdő – Szent Vér-kápolna – Katinyi Mártírok-parkja

Táv: 11 km. Szintemelkedés: 225 m.

A gyaloglás során a következő érdekes nevű utcákat érintettem: Fajd utca, Józsefhegyi utca, Ferenchegyi út (Vérhalom), Zuhany utca, Törökvész út, Tömörkény utca, Vöröstorony utca, Csatárka út, Szépvölgyi út, Mátyáshegyi út és Kolostor út. A Budai-hegy oldalában szép beépített területeken, villasorokon haladtam át, amiket egy-egy zöld szigetként övez több kisebb megmaradt sziklás karsztbokor erdő.

Óbuda legjelentősebb egyházi emléke a kiscelli trinitárius kolostoregyüttes ma is álló romtemploma. Ma a kolostor helyén a Kiscelli Múzeum található, a templom részlegesen helyreállított épülete pedig kiállításoknak ad helyet. A trinitáriusok 1743-ban kapták meg a kiscelli telket. Az új rendház terveinek elkészítésével a bécsi Johann Entzenhoffert bízták meg. Az ünnepélyes alapkőletételre 1747-ben került sor. A templomot a Szentháromságnak és a celli Szűz Máriának szentelték. 1758-1760 körül fejeződhetett be a templom építése. A 18. század végén az épületet a katonaságnak adták át, akik laktanyának, majd kórháznak használták. A II. világháborúban az épület súlyosan megsérült, rommá vált.

A kálvária stációi a trinitárius kolostor alatt indulnak és a kápolnánál érnek véget. A Bécsi út felé ereszkedve találjuk az 1812–1814 között épült nyeregtetős Szent Vér-kápolnát. Ennek eredeti, 1819-es berendezése egy gyújtogatás miatt az 1980-as években elpusztult. A kápolnát az Óbudai Önkormányzat újította fel 2006-ban.

Turistaút is érinti a bejárt szakasz nagy részét, mégpedig Felhévíztől (Komjádi uszoda) indul a Ferenc-hegy felé a zöld háromszög jelzés, majd a Szemlő-hegy felé a kék barlang jelzés, végül a Kiscelli-parkerdőt a kék kereszt jelzés érinti, mely a Katinyi Mártírok parkja előtt ér ki, ahonnan a 19-es villamossal jöttem vissza a Kelenföldre. Innen a 15.59-es IC-vel utaztam Pécsre, amin csoda történt: a vonat nem késett, sőt, 1 perccel korábban ért Pécsre. Újságcímlapra!!!!!!!

Biki Endre Gábor


Török-kori vízvezetékcső


Az Irgalmas rendi kórház bejáratán lehet bejutni a fürdőbe. Ez a kórház egy szép luxusszállodához hasonlít egyébként.


A modern épületekkel körbevett török fürdő.


Malom-tó (csak üveg kerítésen keresztül lehetett fotózni)


Komjádi uszoda, előtte a 19-es villamos


József-hegyi lépcsősor: több száz lépcsőt mentem itt felfelé


A József-hegyi barlang bejárata.


Balogh Ádám szikla


Egy hajléktalan lakása van itt a sziklánál. Érdemes megnézni, hogy micsoda rendet tart. Az asztalkáján még virág is van. Úgy van berendezkedve a bútoraival, mintha egy lakásban lenne, csak fedél nincs a feje fölött. Éjjelre a szikla hasadékában húzza meg magát, és a tűzrakónál főz.


A Molnár-hegyi barlang belül.


Kiscelli-parkerdő


Kiscelli romtemplom


Szent Vér-kápolna


A tiszta vizű forrás megérdemelne egy szép foglalást.


Budapest (főváros), Kelenföld, vasútállomás épülete


Vajon mit szólnak ehhez a szégyenteljes állapothoz a külföldiek???


Jól tükrözi a MÁV állapotát...


Magyarország 2017!


Mintha egy kis falusi állomás használaton kívüli épülete lenne...

Megtekintések száma: 611 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 5
0 Spam
5 Endi  
Szívesen. Örülök, hogy tetszett a túrabeszámolóm.

0 Spam
4 garaie49  
Köszönjük a tartalmas ismertetőt. 
Erről a területről vajmi kevés ismeretem van a két ismert barlang kivételével.
Lehet, hogy megérné egy fòvárosi falujárót csinálni.

Ü.
GGné

0 Spam
3 aranyosfodorka  
Hát te se "aprózod el" a dolgokat ! :-)  Más embernek (=nekem) ez két bő napra elegendő program lett volna. A strand nyitvatartási idejét nem nagyon értem és jellegzetes magyarországi esetnek tartom, hogy kifizettetik a teljes díjat, még ha a szolgáltatást meg is kurtítják. A vasútállomás épületére már nem is mondok semmit. Sírnivaló....

0 Spam
2 Joci  
Egy stadion helyett jobban megérte volna felújítani ezt az állomásr!
Szörnyű látvány! A túra biztos jó volt. Üdv Joci

0 Spam
1 Endi  
Ha valakit érdekel, hogy a Malom-tó mellett mi az a török fürdőre hasonlító romos épület, az megtudhatja erről az oldalról: http://www.budapestisetak.hu/blog/torokfurdo/

Név *:
Email *:
Kód *: