Főoldal » 2017 » Szeptember » 21 » 2017. 09. 21. ÉSZAK-NYUGAT MAGYARORSZÁGI FÜRDŐTÚRA
11:50 PM
2017. 09. 21. ÉSZAK-NYUGAT MAGYARORSZÁGI FÜRDŐTÚRA

Eredetileg nyár végére terveztem még egy több napos fürdőtúrát szombathelyi bázissal. A szervezéskor kiderült, hogy ekkor van a városban egy helyi nagyszabású, többnapos fesztivál, és sehol sem akad szálláshely erre az időpontra. A következő 3 hét szintén nem volt megfelelő, így szeptember közepére esett a választás. Indulás előtti napokban már körvonalazódott, hogy várhatóan nem lesz jó idő, több napos hidegfrontot mondanak sok esővel. Az indulás előtt egy héttel derült ki, hogy vágányzár lesz a Pécs - Szombathely vasútvonalon, miszerint a vonat 6.15 helyett 35 perccel korábban, 5.40-kor indul és így ér fel 10.45-re, ráadásul Nagykanizsán át kell szállni vonatpótló autóbuszra, erről Újvárfalván leszállni és visszaszállni egy másik vonatra. Ehhez jön még, hogy Uránvárosból reggel a 4-es busz 5.30-kor indul, és épp 5.40-re ér le a vasútállomásra, ahonnan szintén 5.40-kor indul a vágányzári menetrend idején a vonat, így elérni nem lehet. Előtte a 4-es csak 5 órakor van, akkor nagyon sokat kellene várni hajnalban az állomáson. Szóval nem voltak túl jók a kilátások. De amin lehet, azon javítsunk. Indulás előtt egy héttel megkerestem a Tüke Busz Zrt. szakembereit, hogy tegyék előrébb a 4-es járat indítását, és 5.30 helyett 5.23-kor induljon Uránvárosból, így még le lehet majd érni a vonatra. Szerencsére hamar döntöttek, hogy ideiglenesen módosítják kérésemre a menetrendet, így végül gond nélkül lejutottam a Főpályára és el is értem a vonatot. Sokan jöttek ezzel a busszal mások is a vonatra.

Első nap Szombathelyen egy fürdés volt betervezve a városi termálfürdőbe. A bejáratnál derült ki, hogy a fürdő augusztus végén bezárt. A mai napig a honlapjukon az szerepel, hogy szeptember végéig üzemelnek, illetve más oldalakon egész éves nyitva-tartásról írnak. Így csak az uszodába lehetett bemenni, ahol mindössze egy meleg vizes medence van, az sem gyógyvíz. Kárpótlásul a bejáratnál egy állati figura szájából kifolyó gyógyvizet lehetett vételezni, mely ivásra is alkalmas.

Ezután városnézés következett. Nagyon szép a tó környezete, és a közelben található skanzen, ahol szép népi lakóházakat láthatunk, melyek egykor a környék falvaiban álltak, és eredeti mintájukra építettek fel. Ezután egy erdei túra következett, de közben eleredt az eső. Az Oladi-kilátóhoz érve már csak úgy zuhogott. A kilátóban egy kis múzeum van berendezve, és egy személy gondoskodik a nyitva-tartásáról, bár belépőjegyet nem kell fizetni. A kilátás nem volt élvezhető, egyrészt, mert a fák már a kilátó tetejéig érnek, másrészt, mert a borult, esős idő nem is tette volna lehetővé.

A városba visszaérve már csak szitált az eső, így meg lehetett nézni a belváros nevezetességeit, a főteret, a székesegyházat és a Szent Márton templomot.

A második nap Sopron nevezetességei következtek rövid városnézéssel, majd Balfra fürdőtúra. Balf egykor önálló falu volt, ma Sopron városához tartozik. Hírnevét a gyógyvize hozta, a feltáráskor három kútból tört fel a hideg, 8 fokos gyógyvíz (Fekete-forrás.) A meleg-vizes fürdőben kénes gyógyvíz van, szaga a harkányihoz hasonlít. Itt is egész nap ömlött az eső. Balfon egy csodaszép Zsolnay díszkút van, melynek szoboralakjai Pécsen készültek. Ez a savanyúvízforrás, melyből sokan viszik a vizet. A falu feletti hegyen áll a középkori Szent Farkas templom, mellette a Szerb Antal emlékmű. Ezen a napon sem volt jó idő, egész estig esett az eső.

Harmadik nap Mesteri következett. Ebben a pici, 270 fős kis faluban egy meseszép gyógyvizű termálfürdő üzemel a kemping mellett, melyet nemrég adtak át. Korábban is volt egy két medencével üzemelő strand, de most újabb kinti és egy fedett medencével is bővült. 1200 m-ről tör fel a 72 fokos magas magnézium tartalmú termálvíz. A fürdés után gyalogtúra következett a Ság-hegyen (szőlőkön át) Celldömölkre. Itt van a Vulkán fürdő, ami egy nagyméretű fürdőkomplexum, ám itt jóval kevesebb a látogató, és a víz hatásfoka (nátrium-hidrogénkarbonátos) is alulmarad mesterinél. Celldömölkön még jutott idő a belváros és a kegytemplom megtekintésére is. Ezen a napon egy szem eső sem esett, még időnként a nap is kisütött.

Negyedik nap ismét egész nap esett az eső, nem lehetett különösebb erdei túrára vállalkozni, de kellemes feltöltődést nyújtott Hegykő gyógyfürdője a SÁ-RA termál. A fürdő érdekes szagú gyógyvizét sokan kedvelik, de elsősorban osztrákok látogatják. A jódos gyógyvíz nagyon magas, literenként 11.816 mg ásványi anyagot tartalmaz.

Utolsó nap délelőttjére maradt - már túra nélkül - Bükfürdő, mely a környék leghíresebb fürdőkomplexuma. A Szent Kelemen-forrásból percenként 13.500 liter víz tör elő, melynek hőfoka 56 fokos. Az alkáli-hidrogénkarbonátos víz elképesztően magas, literenként 15.202 mg ásványi anyagot tartalmaz, mely Európa kincse. Tizenötszörösen haladja meg a gyógyvizektől elvárt mennyiséget. 30 medencéje van, melyből most kb. 25 üzemelt. Itt voltak a legtöbben: németek, horvátok látogatják legtöbben a fürdőt. Délutánra már csak a visszautazás maradt, előbb Bükfürdőről Szombathelyre, majd onnan Pécsre. A 13.09-kor induló vonat a vágányzár ellenére elég gördülékenyen, 3 perccel korábban meg is érkezett 17.44-kor Pécsre.

Szombathelyről a meglátogatott városok és faluk többsége vonattal nagyon könnyen megközelíthető. Az éppen nem kicsi távolságokat is 45-60 perc alatt megteszik a gyorsvonatok, Balfra és Hegykőre a viszonylag sűrűn közlekedő busszal lehet eljutni. A rendkívül esős idő ellenére sikerült a betervezett programok 90%-át megvalósítani. Odafelé még a forró nyártól elgyötört fákat, és száraz réteket lehetett látni, visszafelé már a vonat ablakából az árvízzel borított mezőgazdasági területek, sárosan hömpölygő patakok látképe fogadott.

Biki Endre Gábor


Csónakázótó Szombathelyen


Kőgombák


A gyógyvíz kifolyója, ivókútja Szombathelyen


A szombathelyi uszoda


A folyamatosan töltődő vízi szerkezet, mely soha sem telik meg vízzel. Hogy lehet ez?


A Vasi Skanzen múzeumfaluja


Oladi-kilátó


Református templom Szombathelyen


Weöres Sándor


A szombathelyi székesegyház


Szombathely, vasútállomás


Sopron egyik belvárosi temploma


A soproni vár bástyája


Sopron


Tűztorony


Barokk fürdőkápolna Balfon


A gyógykórház és fürdő parkja


A fürdőépület, a kórház és a gyógyszálló bejárata


Balf fürdő


Savanyúvíz forrás Balfon (Zsolnay kút)


Sírrongálók


A 15. századi templom Balf temetőjében (már csak ritkán használják)


Mesteri Árpád-kori temploma


Háborús emlékmű Mesteriben


Mesteri termálfürdője


Túra a Ság-hegy felé


Rálátás Nagysimonyira


Szelidgesztenye


Ság-hegy


Celldömölk, Vulkán fürdő


A celldömölki kegytemplom


Celldömölk


Hegykő, Sá-Ra Termálfürdő


Hegykő fürdője


Bük, a gyógyfürdő bejárata


Bükfürdő

Megtekintések száma: 449 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 Endi  
Igen, a menetrend a városlakókért van. A közlekedési társaság nem vette észre, és a vasúttársaság sem szólt nekik, ezért én intézkedtem, és lám másoknak is jól jött. Egyébként több esetben a MÁV jelzi a vágányzári módosításokat és a Tüke Busz erre szokta is módosítani a menetrendet, de most nem foglalkozott vele senki. Valóban az esős idő ellenére jó programokat sikerült összehozni.

0 Spam
2 aranyosfodorka  
A vacak időjárás dacára szuper túrát csináltál ! Mennyi minden belefér pár napba - ha jól van szervezve a dolog ! Megint okosabb lettem pár dologgal, amit nem tudtam, vagy amiről nem hallottam (pl. Mesteri...)
És tényleg nagyon jól a fotók !
Azon jót mosolyogtam, hogy "csak úgy" betelefonáltál a buszosoknak, mire azok beijedtek és megváltoztatták a menetrendet :-)

0 Spam
1 Éger Zoltán  
Kedves Endi!
Ugye, milyen szép képeket tudsz készíteni, ha "csak" szórt fények vannak! Szerintem az űrhajók kilövésének időpontját is meg tudnád változtatni:)
Jó az a kapaszkodó sárkánykarom.
Üdv.:Zoli

Név *:
Email *:
Kód *: