Főoldal » 2017 » Október » 16 » 2017. 10. 16. KISGERESDTŐL KISGERESDIG GEOLÓGIAI FELFEDEZÉSEKKEL
11:20 PM
2017. 10. 16. KISGERESDTŐL KISGERESDIG GEOLÓGIAI FELFEDEZÉSEKKEL

Kékesd temploma

Útvonal: Kisgeresd – Geresdlaki-kilátó – Gubac-dűlő – Enges-völgy – Himesházi gránitbánya – felhagyott homok és agyagbánya – Nagyenkes – Kisgeresd

Táv: 15 km.

A csodálatos, 25 fokos őszi időt kihasználva egy felfedező túrára indultam a Baranyai-dombságba. Útközben Kékesden leparkoltam, hogy megkeressem a nemrég felállított Jézus szobrot. Hétfő délelőtt lévén a kis faluban - melyet csupán 150-en laknak - nagy nyüzsgés volt. A házak előtt mindenhol emberek várakoztak, mintha indulni készülnének. Mint kiderült, sajnos temetésre készülnek, és itt, ahogy az szokás, közel egész napos szertartás veszi kezdetét (gyászmise, temetés, majd megemlékezés és halotti tor.) A halál ezúttal életet hozott a faluba. Sokan érkeztek autóval is, az idegenek a helybelieket kérdezik, hogy hol található a temető. Én is éppen ide igyekeztem, mert itt a temető felett 200 m-re a domb legmagasabb pontján áll a különleges Jézus szobor. Egy régi feszület talapzatát használták fel, csak nem keresztet állítottak vissza rá, hanem ötletesen a gránitból készült alkotást. Négy fát is ültettek mellé.

A faluba érve Kungl Jánosnéval, Erzsikével találkozok össze, aki behívott a templomba, hogy megmutassa az új kiállítást, mely néhány hónapra került ide Kecskemétről. Szinte példa nélküli a környékben az, amit tesz a faluért és a templomért. Folyamatosan adományokat gyűjt, melyből szépíti a templomot. Most két újabb színes ólomüveg készült el. Ő építtette fel a templomot is, melybe hetente érkeznek látogatók, hogy megcsodálják. Mivel ő nem helyben lakik, hanem Pécsett, ilyenkor korát meghazudtolva máris autóba ül, és kijön Kékesdre, hogy kinyissa a templomot.

Sajnos a falu vezetése – talán irigységből, talán más miatt – nem igazán értékeli jócselekedeteit. Talán nem is értik, mit akar itt ez a városi hölgy, pedig, ha nem is lakik itt, van kékesdi kötődése. Emiatt állítólag senkinek nincs kulcsa a faluban a templomhoz csak neki és a pécsváradi papnak, aki misézni jár ide. Tény, hogy Erzsike olyan hitéletet teremtett itt, hogy 3 felekezet jár 3 faluból ide hetente a katolikus misékre.

Kékesdet elhagyva dombokon, hegyeken szeltem tovább a kilométereket ezen a csodálatos tájon, míg a Geresdlaki-kilátónál lassítottam. Felmentem és lenéztem. Párás volt a levegő, de azért látszott a Zengő. Tovább indultam és Kisgeresd faluközpontjában tettem le az autót.

Innen a zöld emlékműjelzésen értem el a 300 éves akácfa tövében álló keresztet és képoszlopot. Tovább már jelzetlen úton haladtam, majd befúrtam magam a sűrű bozótos erdőbe. Az itteni völgyre és forrásokra voltam kíváncsi, meg a közeli bányák érdekeltek, aminél még sosem jártam.

Szerencsére az „ősbozót” csökkeni kezdett és már jobban tudtam lefelé ereszkedni a fák között a völgy irányába. Egyszer csak gránit kövekre lettem figyelmes, majd egy kristályt pillantottam meg, ami természetesen a hátizsákomat nehezítette ezután. Lejjebb a sziklás völgyben már szépen megjelenik a gránitkibúvás, és a patak medre is tele van vele. Nem is gondoltam, hogy ilyen szép geológiai érdekességre bukkanok. Olyan szép sziklás ez a völgy, hogy akár a Mecsekben is lehetne. Elég bővizű a patak, ami a völgytalpon csordogál végig. Több kiépítetlen forrás is ered a völgyben, én négyet figyeltem meg, azon a szakaszon, ahol végigmentem.

Egy helyen a völgy kissé kiszélesedik, és mocsarassá válik a környezet, ezért lefelé nem tudtam tovább menni. Kerülni próbáltam, amikor észrevettem a távolban a fák között egy házikót. Elővettem a térképemet és megnéztem jelzik-e rajta. Valóban a térképen is szerepel, de nem tudtam mi lehet az.

Nagy nehezen a bozótoson átvágtam, és elértem az épületet. Sajnos teljesen benőtte az erdő, elhagyatottan áll, de szerkezetileg egész jó állapotban van, sőt, ezt a házat 10-15 éve még felújították, és használhatták, ez látszik a lerakott modern csempéken, az újszerű kéményen, boltíves átjárón, stb. Hogy egy kis hétvégi tanya, vagy esetleg vadászház volt, ezt sajnos nem tudom, nem találtam róla információt, a BMF lexikon sem említi.

Innen egy szép erdei utat találtam mely felvezetett a gerincre. Felérve páratlan panoráma tárult elém, amit még fokozott, hogy egy kb. 10 m magasságú magaslesre is fel tudtam menni. Lenézve szinte szédítő látvány tárult elém: a himesházai gránit és kavicsbánya terült el alattam a mélyben. Percekig csak néztem, és nem tudtam betelni vele. Háttérben a szépen színesedő fák szinte festőivé varázsolták a dombsági tájat.

Oldalt megkerülve a bányát elindultam ismét a völgy felé. Innen újabb rálátás nyílt a kőfejtő másik oldalára, ahol egy tengerszemet pillantottam meg. Útközben a már felhagyott homokbányát is érinttetem. Alul a bánya udvara, ahol a patak vize az úton átfolyik, sorompóval van lezárva. Ismét felmentem a gerincre, de most már a völgy keleti magaslatán folytattam utamat egészen Kisgeresdig, ahol az autót hagytam. A szinte nyári melegben egy csodálatos őszi túrát tettem.

Biki Endre Gábor


Fakereszt Kékesden


A háttérben Fazekasboda


Jézus szobor


Új ólomüvegek díszítik a kékesdi templomot


Kiállítás a templom galériájában


Művészek alkotásai a templomban


Geresdlaki-kilátó


Kisgeresd, harangtorony


Gránit az erdőben


Kristály


Az egyik forrás itt ered.


A gránit színű gomba elrejtőzik a kövek között.


Így már talán jobban látszik.


Zúgók és kis vízesések is vannak a völgyben.


Gránitszikla


Az elhagyott tanya


A himesházai gránitbánya udvara


"Tengerszem"


A geresdlaki földvár sánca


Az ősz pompás színei

Fotók: BEG

Megtekintések száma: 138 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Ilyenkor szoktam gondolni, hogy ha nyitott szemmel jár az ember, annyi gyönyörűséget felfedezhet itthon, szinte kézzel elérhető közelségben is. Csak az a baj, hogy az emberek (és főleg a fiatalok) szeme nem felfelé néz manapság, hanem lefelé, a markukban tartott kütyük  villogó, hazug képeire. Vagy ha arra sincs pénzük, akkor magukba roskadva, egy sörösüveget markolászva várják, hogy holnap legyen a mából.
Azt a kristályt kicsit irigylem  :-)

Név *:
Email *:
Kód *: