Főoldal » 2017 » Október » 23 » 2017. 10. 22. TÚRA INDULT A MÁRIAGYŰDI KEGYHELYRE
9:58 AM
2017. 10. 22. TÚRA INDULT A MÁRIAGYŰDI KEGYHELYRE

A pécsi buszpályaudvarra érve, meglepődtem, hogy a 15-ös kocsiállásnál mindössze 1 fő várja az indulást. Ekkor megszólalt a hangosbemondó, hogy a Túronyba utazó túracsapat részére külön autóbusz indul a 16-os kocsiállásról. Oda is mentünk az ott álló buszhoz, amin kiderült, a túrázók már el is foglalták helyeiket. Így kényelmesen utazhattunk, és 5 perccel korábban meg is érkeztünk Túronyba. Túravezetőnk Éger Zoltán köszöntötte a jelenlévőket (45-en voltunk), majd a túronyi Árpád-kori templomhoz mentünk. A református templom lelkésze már várt minket, aki elmesélte a templom történetét, miszerint katolikus templomnak épült kb. 800 évvel ezelőtt, és ez a templom is századokkal ezelőtt búcsúkiváltságot kapott, több másik környékbeli templommal, így tulajdonképpen a gyűdi kegyhely előzménye ez az ősi templom, mivel Gyűd hivatalosan csak a 19. században kapta meg a búcsújáró kegyhely minősítést.

Utunkat a zöld sáv jelzésen folytattuk a Komárom alja nevű terület felé, ahol egy szép kis tó is van. Először egy kis csalános szakasszal kellett megküzdenünk, amit egy kis szurdokban kerültünk ki. Itt túravezetőnk még kötelet is kifeszített, hogy mindenki biztonságosan felmászhasson rajta.

Csarnótát éppen csak érintettünk, majd szőlők és pincék között haladtunk. Hamarosan utunk emelkedni kezdett. A művelt területeket sziklás kőmező váltotta fel, majd a Nagy-hegy (Kopasz-hegy) kilátójához értünk. Itt pihenőt tartottunk. Utunk továbbra is csodálatos kőmezőkön és sziklákon át vitt. Bár csak 272 m magasan voltunk, mégis olyan érzésünk volt, mintha a Tátrában járnánk.

A felhagyott kőfejtőknél ereszkedtünk le a hegyről, és a Tenkes csárdához értünk. Itt megnézhettük az állatokat is. A ludaknak annyira megtetszett a túracsapatunk, hogy mindenáron velünk akartak jönni. Még a forgalmas autóútra is kijöttek utánunk, a pincér alig tudta visszaterelni őket, félve attól, hogy nem érik meg a Márton napot.

A Janus borháznál mentünk tovább a kék sáv jelzésen, majd egy meredekebb útvonalon mentünk fel a Tenkes északi oldalába, ahol ismét megpihentünk. Folytatva utunkat, gyönyörű szép őszi levelek borította úton értük el a Pyber-kunyhót, ahol megint kis pihenőt tartottunk. Itt meséltem az egyesületünkben elvégzett idei munkákról, miszerint 27 db keresztény emlékhely újult meg.

Innen már egy keskeny ösvényen ereszkedtünk lefelé, majd a Csodabogyó tanösvény kilátójából megcsodálhattuk az előttünk álló bazilikát, és a Szársomlyót. Párás idő volt, kissé homályosan látszott minden.

Löszmélyútban haladtunk lefelé, és csakhamar a máriagyűdi Sarlós Boldogasszony kegytemplomhoz érkeztünk. Gyönyörűen fel van újítva a lépcsősor, a park, és maga bazilika is, méltóképp tiszteletet adva Istennek, Szűzanyának és azoknak, akik egykor ezt a helyet létrehozták. A Dráva-menti népek (magyarok, horvátok, bosnyákok) fontos búcsújáró helye ez. Pécs, Szalánta, Egerág, Újpetre térségének lakói régen gyalogosan zarándokoltak ide, de Pécsről és több településről ma is gyalog jönnek a búcsúkra.

A templom megtekintése után az egyház egyik kedves munkatársa fogadott minket. Bemutatta a templommal egybeépített plébániaépületét, melyben szép zarándokszállás működik. Kis két ágyas szobák (cellák) vannak benne. Nagyon hasonlít a máriakéméndi plébániaépületre, csupán csak egy különbség van a kettő között: míg a gyűdi tisztasága, szépsége hívja, várja a zarándokokat, addig a kéméndi félig-meddig romosan és veszélyesen megrepedve áll (még.) Ennek ellenére a kéméndi is fogad csoportokat, nyári kihasználtsága szinte teltházas volt, főleg cserkészcsoportok táboroztak ott.

Ezután a kültéri imateremben egy kis vendégfogadás következett. Az egyház munkatársa ugyanis kávéval, és ásványvízzel kínált meg minket. Sőt, még kinyitott egy üveg pálinkát, melyet állítólag Dr. Udvardy György püspök úr hagyott itt 3 éve azzal, hogy akkor nyissa fel, ha olyan csoport jön, akinek szívesen odaadná. Három év alatt mi voltunk az első csoport, aki megkóstolhatta a finom nedűt. Talán ez sem véletlen, hiszen a Mecsek Egyesület példa nélkül újította fel a megyében a vallási emlékhelyeket.

Megköszöntük a kedves fogadtatást, és elindultunk Siklós irányába. Először a piros sávon, majd egy mezőgazdasági terület mentén értünk be a városba. Néhányan még felmentünk a nemrég felújított és átadott várhoz, ám sajnos nem tudtunk bemenni, mert már csak fél óra volt zárásig, és ilyen rövid idő alatt nem lett volna értelme végigrohanni a nem kevés látnivalót, főleg, hogy 1800 Ft. a belépőjegy.

Ami egy kicsit visszatetsző volt számomra, hogy ez a felújítás közel sem volt teljes körű, hiszen a két északi bástya romokban, félig ledőlve, több falszakasz is romos, illetve a nyugati falszakasz akkora gazban van, hogy elmondani sem lehet. Ide csak én mentem le, mert itt egy kilátópont is lenne a gótikus átjáróval. Tény, hogy a főbejárat és a belső udvarban álló épülettömb szépnek tűnt, talán beül is megszépült, majd egyszer máskor megnézzük.

Egy kellemes, talán az utolsó őszi napot (hiszen a következő naptól már viharos hidegfront várható sok esővel) tölthettünk el a Villányi-hegységben, sok-sok látnivalóval kiegészítve, melyek örökségünk fontos darabjai.

Köszönjük Éger Zoltánnak, hogy mindent leszervezett a Mecsek Egyesület és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közös túrájára. Talán sokan nem is sejtik, ahhoz, hogy ennyi mindent megnézhessünk, milyen sok előkészületre és szervezésre van szükség. Ezért, ha hosszabb, és kicsit nehezebb is volt a túra, reméljük a jóleső fáradsággal, örömteli szívvel tért mindenki haza.

Biki Endre Gábor


Túrony kb. 800 éves Árpád-kori temploma (ma a reformátusoké)


A református lelkész mesél a templom történetéről


Csarnóta református temploma


Kopasz-hegyi-kilátó


Írtunk a vendégkönyvbe


Máriagyűdnek vasútállomása is volt, de 10 éve nem jár erre már vonat.


Siklósi vár


Félig ledőlve, romosan...


Így szép.


A nyugati kilátópont és az elhanyagolt gótikus átjáró.

Dr. Héjjas Péter fotói ide kattintva tekinthetők meg.

Oroszné Csillag Hajnalkai képei pedig itt láthatók.

Megtekintések száma: 378 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
3  
Tisztességes távot jártatok be, sok érdekes, szép, látnivalóval. Nekem a sziklás domboldal tetszett legjobban, no meg a csodás őszi erdő-fotók. Valóban szerencsétek volt, nagy valószínűséggel az utolsó kellemes őszi napon túráztatok. A siklósi vár ügyét egyszerűen nem értem... Hogy tehetik ezt meg, hogy elül juj hátul meg fuj !???!!  Azt hiszik, hogy oda senki nem megy már el? vagy mi az oka ennek a felelőtlenségnek.? Hiszen az a vártorony össze fog omlani !!!

2  
Kedves Endre,Hajnalka, Péter!
Hálásan köszönjük a pazar képeket, s a szöveges emlékeztetőt!
S nem utolsósorban Zolinak az egész túra tető alá hozását, a túravezetést!
Gyönyörű nap volt együtt, Kedves Túratársak!

1  
Köszönjük a képes beszámolót. Nagyon érdekes volt!

Név *:
Email *:
Kód *: