Főoldal » 2017 » November » 19 » 2017. 11. 19. KÉPES BESZÁMOLÓ A BÉDAI TÚRÁRÓL
9:19 PM
2017. 11. 19. KÉPES BESZÁMOLÓ A BÉDAI TÚRÁRÓL

A fotóra kattintva láthatók Treitz Károly képei.

November 18-án, szombaton 25 fővel indultunk felfedezni a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegysége természeti értékeit. Kiindulópontunk a dunai ártér határában fekvő Kölked település, mely mindig biztos fészkelő- és táplálkozó helyet biztosított a fehér gólyák számára. Az itt működő Fehér Gólya Múzeumban részt vettünk egy színvonalas tárlatvezetésen. Sok új tudást szereztünk a gólyák életéről és az életterükhöz kapcsolódó ártérről.

Következő úti célunk a Nagypartosi tanösvény volt, mely az Alsó-Duna völgy legdélibb magyarországi szakaszán a jelenlegi ártéri gyepgazdálkodás, valamit az egykor jellemző fokgazdálkodás jelentőségét mutatja be. Nagypartoson a Duna mellett tartottuk első rövid pihenőnket. Csoportunkra felfigyeltek a Dunán motorcsónakkal járőröző rendőrök is, miután tudattuk kik vagyunk, illedelmesen további jó túrázást kívántak. A partról egy ártéri legelő mentén, a Duna árterét határoló véd gáton folytattuk utunkat tanyák és gátőrházak mellett elhaladva.

Következő pihenőnket a Külső-Béda partján tartottuk. A holtág déli vége még egy keskeny fokkal kapcsolódik a Dunához, északi vége már teljesen elzáródott. Jelenleg a horgászok és a kenu túrások kedvelt helyszíne. Még a második pihenőnk előtt tudomást szereztünk arról, hogy utunkat vadászat miatt nem folytathatjuk a tervezett útvonalon. Az Erdőfűre vezető egy órányi út helyett, a faluba vezető bekötő utat vettük célba, melyen még három kilométert haladva értünk az erdő közepén található Bédai elágazás nevű buszmegállóhoz. Úgy búcsúztunk egymástól, hogy az útvonal módosítás miatt elmaradt látnivalókért van okunk visszatérni. Egyeztetések után erre szívesen állok rendelkezésre.

Markesz István túravezető

A gólyás fotóra kattintva Héjjas Péter fotói nyílnak meg.

Megtekintések száma: 595 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Bizony látszik a képeken, hogy az ősznek is vége... csak szebb lombosan az erdő !
Milyen jól védik a határokat a rendőrök... Nem baj.

Név *:
Email *:
Kód *: