Főoldal » 2017 » November » 26 » 2017. 11. 26. INTERJÚ DR. HÉJJAS PÉTERREL
6:53 PM
2017. 11. 26. INTERJÚ DR. HÉJJAS PÉTERREL

 

Dr. Héjjas Péterrel, beszélgetek, aki a Mecsek Egyesület aktív tagja és túravezetője. Évente több alkalommal vezet túrát az egyesületben, hogy másokkal is megismertesse a természet szépségeit.

 

  • Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába ?
     

Szigetváron töltöttem a gyerekkoromat, sokat jártunk kirándulni a környéken, főként a Zselicben. Az általános iskolai osztályfőnökeim minden nyáron vándortáborba vittek bennünket, ez is nagy szerepet játszott abban, hogy megszeressem a természetjárást.

 

  • Hány éve túrázol rendszeresen?

 

Középiskolás és egyetemista koromban, tanulmányaim miatt kissé háttérbe szorult a túrázás, de a kilencvenes évek közepétől a gyerekeim születéséig, a feleségemmel túráztunk. Aztán szünet következett a sok munka és a kicsi gyerekek miatt, majd amikor már nagyobbak lettek családostul kezdtünk egyre többet túrázni. 2015-ben a feleségemmel úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk a Mecsek Egyesület túráit, mert előtte csak magunkban, néha barátokkal túráztunk. Gyorsan megszerettük ezt a fajta túrázást, a jó közösség, és a sok szép új hely miatt, ahova egyedül nem mindig juthatnánk el.

 

  • Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

 

Igazából nehéz bármit kiemelni, minden túra egy csoda. Nyitott szemmel járva, mindenhol meg lehet látni a természet szépségeit, a településeken a kulturális és vallási emlékeket. Ha mégis ki kellene emelni néhányat, nagyon jó hangulatúak az éjszakai szalonnasütős túrák, vagy amikor általam még nem járt falvakban ismeretlenül is milyen kedvességgel fogadnak bennünket a helyiek, és milyen szeretettel mutatják meg a településüket, ahol nagyon sokszor még szerény lehetőségeik ellenére is vendégül látnak bennünket.

 

  • Mik a tapasztalataid és benyomásod a Baranyai-dombságról?

 

Nagyon szeretünk itt túrázni, egész más hangulata van, pl. a Mecsekhez képest. Sok kis faluval ismerkedhetünk meg, szinte „hullámzik” a táj (erdők, mezők, rétek, völgyek, dombok, patakok, tavak folyamatos váltakozása), a sokszínű kultúra, a többféle etnikum (magyar, horvát,sváb, szerb stb. ) miatt.

 

  • Mit mondanál el a Baranyai-dombságban kialakított turistautakról, amiken elindulva eljuthatunk a távolabbi falvakba is megismerve az ott található rejtett értékeket?

 

Nagy jelentőséggel bírnak, hogy ezeket az eldugott apró falvakat minél többen megismerhessék a természetjáró emberek. Saját tapasztalatom szerint is, egészen más amikor autóból, buszból, vonatból lát futtában valamit az ember, vagy szép kényelmesen gyalogolva ismerkedik a falvakkal, kultúrájukkal és a természeti szépségekkel. Ezért is érezzük feleségemmel együtt úgy, hogy aktívan részt vegyünk a Mecsek Egyesület munkájában (túravezetés, készülés a rendezvényekre, jelzésfestés stb.), mert úgy gondoljuk, hogy ezzel a társadalmi, közösségi munkával sokkal többet segíthetünk, mintha csak pénzt adományoznánk, arról nem is beszélve, hogy közben remek emberekkel ismerkedhetünk meg és új barátságok is szövődnek.

 

  • Köszönöm az interjút. Kívánok további szép felfedezéseket és várunk benneteket mindig szeretettel túráinkon a Baranyai-dombságban.

 

Köszönöm, és én is kitartást kívánok tagtársainknak a további munkához.

 

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor

Megtekintések száma: 761 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
2  
Maximálisan egyetértek azzal, hogy a természetjáró túrákra , de főleg azok élményeinek tapasztalatainak közzétételére szükség van/lenne. És a tapasztalatok gyűjtéséhez lelkes tagok is kellenek - akik nem sajnálják "feláldozni" szabadidejüket. Én is csak véletlenül csöppentem ide, de mióta ezt a blogot olvasom, megszerettem, megismertem megyémnek ezt a szép részét.

1  
Köszönöm, hogy közzétettétek, örömmel olvastam.

Név *:
Email *:
Kód *: