Főoldal » 2017 » November » 30 » 2017. 11. 30. INTERJÚ SCHÓBER JÓZSEFFEL
6:54 PM
2017. 11. 30. INTERJÚ SCHÓBER JÓZSEFFEL

Schóber Józseffel beszélgetek, aki a Mecsek Egyesület aktív tagja és túravezetője. Évente több alkalommal vezet túrát az egyesületben, hogy másokkal is megismertesse a természet szépségét.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

Kezdő pedagógusként diákjaimmal sok kiránduláson és gyalogos túrán vettem részt. Sorkatonai éveim alatt is gyakran „tartózkodtam” terepen, természet közeli környezetben. Elterveztem, ha leszerelek, iskolámban létrehozok egy természetjáró csoportot. Magam köré gyűjtöttem egy kis csapatot (diákok, felnőttek), akik szívesen áldozták fel hétvégéjüket egy-egy gyalogos vagy kerékpáros túra kedvéért.

- Hány éve túrázol rendszeresen?

A Mindszentgodisai Általános Iskolában, az iskolai sportkör keretein belül természetjáró csoportot hoztunk létre. Első közös túránkat, 1988. június közepén, a Hosszúhetény- Püspökszentlászló – Zengő – Hosszúhetény útvonalon szerveztem. Ebben az évben saját szervezésű túrákon ismerkedtünk a Mecsekkel, a Zseliccel. A következő évtől a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében megyei táborokban, teljesítménytúrákon, túraversenyeken, városismereti versenyeken vettem részt tanítványaimmal. A kilencvenes évek elejétől bekapcsolódtunk a gyalogos vándortábori mozgalomba. Kerékpáros táborokat szervezetem az Ormánságba, a Keleti-Mecsekbe és a Balaton körül.

Bronz- majd ezüstjelvényes túravezetői minősítést szereztem. Örömmel vállaltam a kilencvenes évek közepén, hogy a megyei szövetség szervezésében nyílt túrákat vezessek. 2017-ben a Mecsek Egyesület két túráját vezettem a Baranyai-dombságban.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Valóban minden túrának, túraversenynek, teljesítménytúrának saját „története” van, csodálatos élmények kapcsolódnak egy-egy közös „gyalogláshoz-kerékpározáshoz”. Vallom, hogy az élet apró örömeit fel kell fedezni, észre kell venni, s a természetjárás kifogyhatatlan tárháza ezeknek az „apró csodáknak”. Egy 1988-as élmény: az első közös túránk a Zengőre vezetett. Csodálatos kora nyári nap volt. Hosszúhetényből indultunk, megtekintettük a püspökszentlászlói kastélyt és arborétumot. A Zengő „lábánál” azonban váratlanul nagy cseppekben esni kezdett. Kis tanítványaimmal „erőltetett menetben” elértük az esőbeállót, mielőtt szakadni kezdett. Amint elállt felsétáltunk a kilátóhoz. Csodálatos csend volt és „tejfehér” páratenger borította be az egész hegyet…. Tűző napsütésben értünk le a hegyről.

- Mik a tapasztalataid és benyomásod a Baranyai-dombságról?

A Baranyai-dombságot természeti értékekben, kulturális,- történelmi emlékekben rendkívül gazdag vidéknek ismertem meg. Még nagyon sok túrán kell részt vennem, hogy „felfedezhessem” e csodálatos vidék rejtett kincseit. Ehhez nagyon jó „prológus” volt a két túra, amelyet a Baranyai-dombságban vezettem 2016-ban.

- Szívesen segítesz a teljesítménytúrák rendezésében is. Miért tartod fontosnak, hogy ilyen sok feladattal járó szervezést is vállaljon az egyesület?

Párommal együtt nagyon örülök, hogy részt vehettem a Törökvári teljesítménytúrát megelőző munkálatokban és a teljesítménytúra lebonyolításában. Szívet melengető érzés volt számomra jó emberekkel együtt tevékenykedni, megismerkedni hasonlóan gondolkodó társakkal. Ilyenkor az ember mindig nagyok sokat tanul, és lelkileg is sokat töltődik.

Az előbbi gondolatomhoz kapcsolódóan: ezek a sok feladattal járó teljesítménytúrák, táborok nagyon jó „csapatépítő” rendezvények. Természetesen amellett, hogy népszerűsítik a természetjárást és megismertetik a túrázókkal a Mecsek Egyesület munkáját. A résztvevők felfedezhetik ezt a csodálatos vidéket…

- Köszönöm az interjút. Kívánok további szép felfedezéseket és várunk mindig szeretettel túráinkon a Baranyai-dombságban.

Köszönöm.

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor

Megtekintések száma: 320 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Amikor ilyeneket olvasok, mindig azt érzem, valamiről lemaradtam az életben, amit már nem is tudok bepótolni.
További jó erőt és egészséget kívánok interjú-alanyodnak !

Név *:
Email *:
Kód *: