Főoldal » 2017 » December » 1 » 2017. 12. 01. EGY CSEPP PÉCS
11:07 PM
2017. 12. 01. EGY CSEPP PÉCS


Régi épület az egykori Búza téri kis piacnál

A minap egy kis pécsi belvárosi sétát tettem, mert kíváncsi voltam a nemrég megújult zárdatemplomra. Természetesen zárva volt, így kívülről szemlélhettem csak meg.

 

Miasszonyunk-zárdatemplom (Nagyboldogasszony-templom)

A pécsi székesegyházzal szemközt, a tér déli oldalán áll a Miasszonyunk Női Kanonokrend temploma. Helyén az első templom 1727-ben épült barokk stílusban Nagyboldogasszony tiszteletére. A Miasszonyunk rend 1847-ben Scitovszky János püspök kezdeményezésére telepedett meg Pécsett. Rendházat csupán 1851-ben kaptak, és ekkor láttak hozzá iskoláik megszervezéséhez, ekkor épült a templom két oldalán álló épület: a zárda és a polgári iskola. A rend templomául Feiger Ignác egy pompás, kéttornyú, kupolás templomot tervezett, azonban (valószínűleg anyagi okok miatt is) ezt a kivitelező, Windisch Ferenc teljesen áttervezte, és romantikus stílusú, az eredetinél jóval egyszerűbb, egytornyú, kupola nélküli templom valósult meg. Az 1851 és 54 között felépült, mai templom a barokk templom átépítésével és megnagyobbításával jött létre.

A Szent István tér déli oldalán, pompás szerkesztésben valósult meg a neoromán részletekkel, romantikus stílusban megjelenő épület, ugyanis bejáratának tengelye pontosan a Bazilika oldalbejáratával szemben van, s így a székesegyházból kilépő térélményét fokozza a zárda kis ékszerként megjelenő temploma. A templomot három oldalról épületek veszik körbe, így csak főhomlokzata érvényesül. Bejárati tölgyfa ajtószárnyain Mária és Jézus monogramja jelenik meg. Oszlopos előcsarnoka két oldalán egy-egy üres szoborfülkét láthatunk, fölötte Nagyboldogasszony szobra. Az oromzat tetején három félköríves ablak fölött az építtető püspök címere látható. Az oromzat záródása fölött emelkedik ikerablakos, gúlasisakkal fedett tornya.

A Miasszonyunk Női Kanonokrend 100 éven keresztül Pécs katolikus életének meghatározó kövei, szolgálattevői volt. Az apácák 1916 és18 között az elemi és polgári iskola és a tanítónőképző mellett leánygimnáziumot nyitottak, melynek épülete 1924-ben készült el, majd 1937-ben újabb épületszárny került átadásra. Az 1948-ban bekövetkezett államosítás után a Leöwey Klára Gimnázium kapott bennük helyet. A rendet 1950-ben a kommunista rendszer feloszlatta, 1991-ben alakult újjá. Ma is számos intézményben tevékenykednek. A templombúcsút augusztus 15-én tartják.
 

Udvardy György a Pécsi Egyházmegye főpásztora 2013. január 18-án, a Ciszterci Nevelési Központ ünnepi szentmiséjén bejelentette, hogy a pécsi Miasszonyunk-zárdatemplomot a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonába ajándékozza.
 

Eredetileg csak a külső homlokzat rekonstrukciójára volt pénz, egy új kormánytámogatás révén viszont forrás jut a belső térre is. Mivel a műemlék a Zirci Ciszterci Rend tulajdonában van, így a munkálatokat is ők indították. Saját forrásból 30-35 milliót tudott fordítani arra, hogy a homlokzat és a templomsüveg megszépüljön. Mindenképpen szándékukban áll, hogy belül is felújítsák a templomot, hiszen a műemlék belseje nagyon rossz állapotban van, olyannyira, hogy az apácák által egykor használt két belső imaterem közül az egyiket már le is kellett zárni. A kormány a nyáron határozott arról, hogy komoly összegeket juttat a Ciszterci Rendnek. A szerzetesek ugyanis 2019-ben ünneplik a rendi alapokmány kihirdetésének 900. évfordulóját, az ünnepséghez a kormány műemlékek, iskolák és családsegítő központok felújítására szánt összegekkel kíván hozzájárulni. A kormányhatározat szerint a pécsi Miasszonyunk Zárdatemplom felújítására idén és jövőre összesen 253 millió forintot adnak.

 


A megújult zárdatemplom (Leőwey Klára gimnázium mellett)

 

FOTÓK: BEG

Megtekintések száma: 109 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
3  
Nagyon jő képek, mint tüke pécsi is találtam újdonságokat.Kôszönöm.

0
2  
Örülök, hogy tetszenek a képeim. Végre kifogtam a sok borús nap után egyet, amikor szép ragyogó napsütésben lehetett fotózni. Az ősöreg kapu a Király utca északi oldalán a Búza tér felőli végén van. Egy nyitott kapubejáróból láttam meg, tulajdonképpen ez az udvar felől nyílik, ha külső kaput becsukják, nem látható. Nekem ez a kapu nagyon tetszett, még a középkorba is beillene.

1  
Örömmel néztem a nagyon jól sikerült képeidet ! És épp arra gondoltam hogy valószínű, többnyire lehajtott fejjel járok, mert én még "sose láttam" pl. a második képeden látható részét a városomnak. És nem tudok rájönni, hol van az a 3. képen látható ősöreg kapu ?
Egyszóval jó fotók, öröm volt nézni !

Név *:
Email *:
Kód *: