Főoldal » 2017 » December » 8 » 2017. 12. 07. INTERJÚ SEREGÉLYES ILDIKÓVAL
0:50 AM
2017. 12. 07. INTERJÚ SEREGÉLYES ILDIKÓVAL

Seregélyes Ildikóval beszélgetek, aki a Mecsek Egyesület tagja és túravezetője. Évente több alkalommal vezet falujáró túrát az egyesületben, hogy másokkal is megismertesse a természet szépségét.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

A természet szeretete és tisztelete iránti indíttatásomat édesapámtól kaptam. Idézem: "a természetet nem lehet büntetlenül kirabolni". Ekkor kilenc tíz éves lehettem... Családommal, fiaimmal, ha tehettük szívesen kirándultunk.

- Hány éve túrázol rendszeresen?

Dr. Lakatosné Novotny Saroltát 1982-ben ismertem meg, alkalomszerűen többször túráztunk vele, főleg a Mecsekben és nagyon sok szép élményben volt részünk. Tapasztalatai most is nagy segítség. 5 éve vagyok nyugdíjas és így lett több szabadidőm ezért kezdtem járni Sári falujáró túráira.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Legkiemelkedőbb élményeim talán az első és az utolsó túrán voltak.1. Hegyszentmárton és Diósviszló túra közel Márton napra esett és Szaksz Gáborné Ági mindenkinek sütött pogácsából libát. Túra bejáráson Vokányban Bókáné Idikónál voltunk utoljára, kedvessége és gyönyörű agyag szobrai még Brandtné Marikát is lenyűgözte. Újpetre és Vokány minden pontján sok a látnivaló. A legtöbb kedvességet, szeretetet, figyelmességet itt kaptuk szó szerint mindenhol. Számomra ez azért külön öröm, mert itt tanítottam kb. 40 évig.

- Mik a tapasztalataid és benyomásod a Baranyai-dombságról?

Általános tapasztalatom minden túrán a helybéli emberek kedvessége, figyelmessége, az önkormányzati, egyházi vezetők és képviselők által. Sok esetben végig kísérnek bennünket a falvakban, volt ahol már előtte is. Ismertetőket és tájékoztatókat tartanak, sok helyen szendviccsel, pogácsával, üdítővel kínáltak bennünket, ami bizony 35 fokban jól esett.

Az ország, a Mecsek, Baranya és azon belül a Baranyai-dombság megismerése nagyon fontos, főleg a mai világban, amikor sok kistelepülés sajnos hanyatlásnak indult. Örülök, hogy a templomok, emlékhelyek és túra útvonalak szépítésének kicsit én is a részese lehetek.

- Szívesen segítesz a teljesítménytúrák rendezésében is. Miért tartod fontosnak, hogy ilyen sok feladattal járó szervezést is vállaljon az egyesület?

Máriakéménden is jó volt hallani a teljesítménytúrázók véleményét, örömét, elégedettségét. Akadt olyan, aki a 30 kilométert lefutotta, más eső után a sáros úton is elégedetten tért haza. Van aki elmúlt 80 éves, mégis velünk túrázik. Jó hangulat és vidámság mellett barátságok kötődnek. Itt ismertem meg Annát és Marikáékat, és amikor megláttam a sok rádiót, akkor jöttem rá, hogy sok évvel ezelőtt már egyszer jártam itt...

Örülök, hogy a Mecsek Egyesületnek tagja lehetek, mely az ország legrégebbi egyesülete, hiszen 1891-ben alakult. Endre, és kedves túratársak, köszönöm hogy Veletek lehetek!

Köszönöm az interjút. Kívánok további szép felfedezéseket és várunk mindig szeretettel túráinkon a Baranyai-dombságban.

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor

Megtekintések száma: 381 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: