Főoldal » 2017 » December » 11 » 2017. 12. 11. FÜRDŐTÚRA EGERBE
10:44 PM
2017. 12. 11. FÜRDŐTÚRA EGERBE


Budapest, Keleti pályaudvar

A hétvégét Budapesten töltöttem. Innen a Keleti-pályaudvarról indultam a 9 órakor induló gyorsvonattal Egerbe, ahová 10.50-re érkeztem meg. A 140 km-es utat 1 óra 50 perc alatt teszi meg a gyorsvonat, mivel csak a nagyobb városokban áll meg, és a jó pályaszerkezetnek, és motorkocsiknak köszönhetően jó menetidőt tud produkálni a MÁV-START ezen a vonalon. Egerben a pályaudvar környéki utak azonban gyalázatosak, na erre próbáljon meg valaki gurulós bőröndöt húzni. Maga a vasútállomás épülete és a váróterem is hagy némi kívánnivalót maga után, főleg annak fényében, hogy egy 54 ezres városról van szó, ahol rengeteg turista fordul meg.

Az Érsek-kerten mentem keresztül, ahol éppen a Magyarok vásárát tartották. Itt elsősorban helyi és környékbeli termelők által készített termékeket lehet kapni, ami nem kínai, és nem tömegtermeléssel készült.

Eger belvárosa nagyon szép, mivel én már többször is jártam itt, ezért most csak a déli negyedét jártam be. A Török fürdőhöz érve már messziről feltűnt a díszes ivókút, ahonnan az itt eredő források vize vételezhető. Sokan járnak ide kannákkal, és viszik haza a friss forrásvizet.

A 400 éves Török fürdőt az elmúlt években nagyon szépen helyreállították. A bejáratnál azonban egy kellemetlen meglepetés fogadott. Kiderült, csak 2,5 órát lehet igénybe venni a fürdőt. Mivel összesen kb. 20 medence van, én azért ennél több időt gondoltam itt eltölteni. Ha valaki ezt túllépi, akkor büntetőpótdíjazzák, percenként 25 Ft-tal. A problémát végül úgy sikerült orvosolni a recepciós hölgy segítségével, hogy elmondta, jobban járok, ha 2,5 óra leteltével visszajövök a pénztárhoz és váltok még egy 2,5 órára szóló belépőjegyet. 2200 Ft volt a fürdőjegy, így 4400 Ft-ot fizettem, éppen annyit, mint a vonatra (oda-vissza.)

Az épület alatt ered több ponton a Szent József-forrás, ez tölti meg a medencéket. Ezek a források 28-29 fokosak, és a medencék hézagos résein át töltik meg a medencéket. Bármennyire is szép a fürdő, bizony a hat török medencéből 4-nek túl hideg, vagy hűvös a vize, és nem kellemes benne tartózkodni. A másik kettőt, de ezek csak pici beülős sarokmedencék, bizonyára fűtik. Kalcium-magnézum-hidrogén-karbonátos vize 568 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Bár gyógyvíznek nevezik, de ahhoz legalább 1000 mg/liter kellene (na, mindegy). Ami még érdekes, hogy a víz radongázt is tartalmaz, emiatt a radioaktív vizek közé sorolják.

A török fürdőből egy hátsó ajtón lehet kimenni a szabadba. Itt egy csodaszép kert tárul a szemünk elé, ahol medencék tömkelege található. Ez a termálfürdő, mely külön belépőjeggyel is igénybe vehető, illetve átjárható a közeli szállodából. Persze itt is a medencék vizének többsége csak éppen langyos vagy hideg, de van itt különlegesség is. Van egy terméskőből épített medenceszerű akna (ezt nevezik dögönyöző-medencének), melyhez két oldalról lépcsősor vezet le. Az aknában mindkét oldalon, összesen 6 db vastag kerámiacső van, melyekből különböző hőfokú (26-31 fokos) forrásvíz érkezik. Ez tulajdonképpen a török fürdő medencéinek vízkifolyása. Érdemes aláállni, jó kis nyakzuhany annak, aki bírja a hűvösebb vizet is, de nyáron mindenképpen kellemes lehet. A csövek környékén vastag mésztufakiválás, melyet benőtt a moha is. A lépcsőket is már vastagon bevonta a cseppkőszerű mészképződmény. Felül két kis medence van, benne tavirózsákkal, és ezekből is fokozatosan tör fel a forrás vize.

A parkban kicsit arrébb, újabb medencék vannak. Na, itt végre találtam egy kellemesen meleg medencét, mely már messziről füstölt, gőzölgött, mivel kint -1 fok volt. A termálfürdő Andornaktályáról kapja a 47 fokos hévizet, mely 1600 m mélyről tör a felszínre. Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely literenként 1291mg/liter ásványi anyagot tartalmaz. Innen lépcsősor vezet át egy másik hatalmas medencébe, melynek vize elég hűvös, de onnan be lehet menni egy kupolás csarnokba. Ott is hideg víz van. Furcsa, hogy a téli időszakban is ennyi medencét üzemeltetnek, hiszen ez a sok hidegvizű medence szinte üres, alig van benne valaki, szinte mindenki a 3-4 meleg vizes medencében tartózkodik.

Egy öltözőfolyóson azonban tovább érve, van még több fedett gyógyvizes medence is. Ezeknek a hőfoka már igen kellemes, kb. 35-36 fokosak. Összességében olyan nagy ez a komplexum, és a medencék is elég messze vannak egymástól, hogy ide egy fél nap tulajdonképpen nem is elég. Összességében jó volt, nyáron lenne érdemes egyszer visszatérni, amikor a 28-30 fokos medencék vize is jól esne. Egerből a 17.04-kor induló vonattal utaztam vissza, mely Budapestre 15 perc késéssel, 19.15-re érkezett meg.

Biki E.


Termálfürdő bejárata


Ebben a medencében a legnagyobb a gázképződés,
a résekből 10-15 másodpercenként buborékok törnek fel.


Bár szépen süt a nap, kint -1 fok volt, és nem engedett fel a fagy.
Ám voltak, akik úgy sétáltak a medencék körül, mintha nyár lett volna...

Megtekintések száma: 359 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Nem mondom, jól megkérik a fürdő árát - és eléggé lekorlátozzák az igénybevétel idejét. Biztos van rá ok - de nekem ez akkor sem szimpatikus.

Név *:
Email *:
Kód *: