Főoldal » 2017 » December » 16 » 2017. 12. 15. INTERJÚ TREITZ KÁROLLYAL
0:55 AM
2017. 12. 15. INTERJÚ TREITZ KÁROLLYAL

Treitz Károllyal beszélgetek, aki a Mecsek Egyesület aktív tagja és túravezetője. Túravezetőként célja, hogy a természet szebbnél szebb értékeit másokkal is megismertesse.

- Baranya megyében nagyon régi hagyománya van a természetjárásnak, túrázásnak. Hogyan kerültél a természetjárók népes csapatába?

Már gyerekkorom óta mindig is szerettem a természetet, fákat, virágokat, madarakat. Igazi értékeire azonban csak az utóbbi években találtam rá. Ebben feltehetően nagy szerepe van a fotózásnak is. A digitális fényképezéssel egyszerűbb, és sokkal gyorsabb lett a számomra érdekes dolgok megörökítése. Mivel a téma kifogyhatatlan, ez mindig új helyek felfedezésére, és a már ismert utak újrajárására serkent.

- Hány éve túrázol rendszeresen?

A túrázást fura módon idehaza, de távolabbi helyeken kezdtem. Úgy 15 éve, hogy nejemmel évi egy-két alkalommal általában májusban és szeptemberben, 5-6 napban, a Mátra – Bükk – Bakony –Zemplén – Őrség stb. tájait próbáltuk bejárni. Ekkor itt a környéken, de még a Mecsekben is keveset jártam.

- Túráid közt biztosan sok szép élménnyel gazdagodtál. Mi volt a legkedvesebb emlék vagy történés?

Nekem minden út élmény, mindig tudok valami újat felfedezni. Az évszakok, és az időjárás változásával a sokszor megjárt utak is mindig mások. Minden út egyszeri és megismételhetetlen. A környéket most már viszonylag ismerve, újdonság és nagy élmény volt a Jenei-patak vízesése, melyet Markesz Pisti egyik túráján mutatott meg. Emlékezetes élmény marad a 2016-os Törökvári teljesítménytúra is. István-kúti pontőrként a nagy zivatar miatt, a sáros visszautat a meredek emelkedőn helyenként négykézláb tettük meg. Egy kellemes történés volt hosszas keresgélés után megtalálni annak a Ringeis-pusztának a helyét, ahol 3-5 éves koromban laktam. A 70-es években lebontották, mára teljesen beerdősödött.

- Mik a tapasztalataid és benyomásod a Baranyai-dombságról?

A Baranyai-dombság változatos tájait, falvait igazán kb. tíz éve kezdtem felfedezni. Először kerékpárral tekeregtem sokat, főleg földutakon, erdőkben. A bejárásokhoz GPS híján valami részletes földutakat is megjelenítő térképet akartam keresni, amikor rátaláltam a Baranyai-dombság honlapjára. Akkor e-mailban kértem tőled segítséget, és kaptam a Mohács – Bóly borút térképet, melyre már kézzel, filccel fel voltak tüntetve a környék turista útvonalai. A térképet az óta rongyosra hajtogattam, de ma is hordom magammal már a GPS mellett.

- Tulajdonképpen Te is a Baranyai-dombságban, Babarcon élsz. Mit mondanál el a faluról, és az azt körülvevő természeti környezetről?

A falum környékét is csak ekkor kezdtem más szemmel nézni. Korábban nem vettem észre olyan dolgokat, amik mellett ma már lelassítok vagy meg is állok. Főleg az őseinktől ránk maradt értékek, az öreg élő fák mellett, a régi házak, kapuk, pinceajtók, keresztek, képoszlopok, amik érdekelnek. Persze örülök, ha a helyi értékeket másokkal is meg tudom ismertetni. Ezért is jeleztem korábban több olyan érdekességet, látnivalót, melyeket, azóta egy-egy túrán, már meg tudtunk mutatni az érdeklődőknek.

- Miért fontosak a Baranyai-dombságban az elmúlt években kialakított turistautak?

A turistautak mindenképpen fontosak, a környéket kevésbé ismerőknek, de nekünk, helybélieknek is főleg az egyéni túrázáshoz nyújt támpontot, biztonságot. Arról nem is beszélve, hogy az érdekes, bemutatni kívánt helyekre vezet.

Köszönöm az interjút. Kívánok további szép felfedezéseket és várunk mindig szeretettel túráinkon a Baranyai-dombságban.

Az interjút készítette: Biki Endre Gábor

Megtekintések száma: 312 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Köszönjük a beszélgetést! : )

Név *:
Email *:
Kód *: